用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民幼英普班家長
go

民幼英普班家長 [複製鏈接]

請問英文和普通話點分配時間?

2    0    1    0

我都收到OFFER英普班呀, 我個個係仔仔來架.
都想知多些民生的教學放式,..
希望讀緊的家長分享下..TKX!

我想知英普班的 DISCIPLINE 如何?  (因為聽閒其他學校的國際班/ 英普班 DISCIPLINE 都較差。)

小女今年英普K1、班主任係国內人、有UK嚟嘅net teacher、有助教 (local) 、由於班主任講普通話、所以班上都以普通話为主導、但上堂係小组形式、所以每日都会講普通話同英文、另每星期有一日English Day、全日講英文. 我女返咗2个月、普通話進步神速、我好滿意

回復 evachan717 的帖子

想問下你小朋友原本識唔識普通話?我囡其實唔係太識,驚佢一上堂面對哩個環境會有抗拒

你好.我仔仔收到K1普英班offer . 我仔仔超級怕事和被動..... 真有些擔心.

我想問下國內人做班主任,有NET老師,你覺他們的經驗夠不名夠呀?
你女女的自理,品行有沒有改善呀....

是不是粵英班的老師較有經驗呀?

我个女係零普通話經驗(好多同学都係)、好彩佢好学! 開学頭一星期的確有遊云!唯有每晚自己教多啲、但第ニ星期老師讚進步不少! 一個月巳經完全无问題、仲係屋企經常講同唱普通話歌仔! 班主任之前係学校教普通話、所以好有經驗、阿女嘅 net teacher 今年新嚟、家長们俾过意見学校、佢亦有改進.今年第一年辦英普、一定有地方吾夠完美、但校方願意聽取家長意見、作出改善、所以我哋班家長都好滿意!相信校方明年会辦得更好!

evachan717 發表於 12-12-13 15:31
我个女係零普通話經驗(好多同学都係)、好彩佢好学! 開学頭一星期的確有遊云!唯有每晚自己教多啲、但第ニ星 ...
想問下課堂上係咪完全唔可以講廣東話?如果起初小朋友唔明既話老師會點處理?用英文翻譯?定用廣東話翻譯?其實我唔知囡囡既適應期要幾耐,擔心佢一路都聽唔明會討厭普通話同討厭上堂

仔仔明年將會是英普班,現在讀PN 每天都有半小時普通話課,但家中所有人都不懂普通話。我怕他在開學初期會遊魂,但我又不懂如何去幫助他。

gloria_cwy3 發表於 12-12-13 15:58
仔仔明年將會是英普班,現在讀PN 每天都有半小時普通話課,但家中所有人都不懂普通話。我怕他在開學初期會 ...
The same here!! 其實外公識普通話,但一星期先見一兩次,好難keep到有人同佢講

大家吾洗怕喎!開学前家長会已有家長问过班主任、老師預咗有呢个情况、会講慢啲同用身体語言幫肋!助教係local但都会同小朋友講普通話、如果例外咁講广東話、小朋友就会逃避! 我個女有完全吾識到衣加識好多、同老師溝通无問題!

老師有愛心同耐性嗎?

我个女嘅班主任同助教絕对有愛心、有耐性! 班主任見过我2次(当中无傾过計) 、間吾中我去接放学、吾洗show接送證巳認得我、即叫我个女放学! 仲好主动同我倾阿女学習情况! Net teacher較怕醜咁、但都主动同我say hi & bye ! 助教都好好人、嗰次我接放学、个女條辮其实吾乱、佢都叫停阿女、幫佢紥好至走! 呢啲都係我親眼見、親身經歷、其他班老師我吾知、但我有朋友分別係另外3班讀、佢哋对学校、老師評价吾錯!

請問phonics 同埋 pth  併音教成點?

如果讀英普班, 係咪應該唔使另外出去讀英文或pth課?

請問有無show & tell 或者類似既嘢去訓練/迫小朋友多講? 我女好怕醜, 成日唔出聲, 怕佢會變成"隱形人"

放心喎、上堂以小组形式、10個一組、所以老師一定会同小朋友講通! 我個女初時pth吾識、所以好少講、不过衣家越來越多咀、pth講不停架! 英文phonics用 Letterland、a-z差不多教完! pth无教声韻、直接教詞語、声韻可能等小朋友大小小至教! 放心啦、老師们都係有愛心嘅、我个女无讀PN班都适应到、你哋嘅小朋友一樣可以

我想問英普班係唔係唔會有普通話堂架?

回覆:katrinacedric 的帖子

應該會有的,我見佢地都要買普通話書!

我諗同英粵班不同的是,英普班較主題書都用普通話教! (有錯請更正)

但我都想請問:唱遊、運動、做勞作係咪都係用唒普通話?

岩岩打過去學校問,原來英普班除左英文堂就係普通話主導,茶點排洗音樂美勞運動等都係普通話為主,再加英文歌仔扶助(Net teacher負責),我一路都以為英文為主普通話扶助添><

其實個net 成日都係班房, 應該俾多d野佢主要負責嘛, 讀英普班我主要係想係無廣東話情況下迫住全用英文溝通, 咁就可以train好英文。我諗唔係咁多英普班家長只係想子女只學普通話先入英普班吧

回復 katrinacedric 的帖子

絕對同意!!!
‹ 上一主題|下一主題