用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 感想: 幼稚園面試都係好兒嬉
go

感想: 幼稚園面試都係好兒嬉 [複製鏈接]

其實個細路咁細. 面試真係無乜意思.

見得嗰幾分鐘, 點決定呢?

但係家長就為左呢個試唔到實力的面試而緊張到不得了. 仲讀埋面試班.

為左嗰幾分鐘讀面試班真係唔值得. 最開心都係D補習社.

哎,都係呻下啫.  

跳出黎睇下, 真係好儍!!!

成班儍仔比D幼稚園玩死! (粗左少少,唔好意思)

2    0    0    0

引用:其實個細路咁細.+面試真係無乜意思.見得嗰

原帖由 yumiee 於 12-12-06 發表

depend on what u in!

回覆:感想: 幼稚園面試都係好兒嬉

其實我覺得我同我個囡係interview中都學到野,有時仲覺得幾好玩。

無辦法,都係要走這個過程。
最緊要放開d,平常心,咪係盞大人和小朋友都辛苦。

yumiee 發表於 12-12-6 16:46

你講中咗好多父母的心聲很不幸地,這就是目前的遊戲規則
除非唔玩,要玩就只好認命及無奈地接受
存感恩的心

生活係呢度,就要遵守巨既遊戲規則

成幾百幾千人報名,學校就係只能夠比幾分鐘時間比小朋友去表現自己,無奈但得接受,如果識人就算唔去都收啦

其實是供求問題,如果你去d屋村唔出名的細幼稚園,有機會唔洗interview都收,相反你去d出名幼稚園當然多人啦, 好似食飯一樣有人去米之連食店排隧兩個鐘入去食野, 但有人去M記15分鐘買完食完,是供求同大家要求問題,Market唔同

回復 matthew100007 的帖子

我鐘意食M記

引用:其實你去見工都係幾分鐘啦 +

原帖由 naughtybj 於 12-12-09 發表
其實你去見工都係幾分鐘啦
我未試過一份工見幾分鐘,至少玩半日,又巧中文,又功英文,又有test,其實想問咩工只係見幾分鐘咁好

其實啲老師根本睇眼緣來收生。幾分鐘問野,知鬼小孩叻吾叻懂吾懂事咩!其實最梗要糸識人,正所胃朝中有人好辦事。

Jane1983  識人好過識字!  發表於 12-12-14 23:14

生仔仲要唔好係細b, 細b無運行無書讀, 好似俾人歧視甘, 係甘俾人reject, 超慘! 真想有錢自己開番間幼稚園, 專收細b唔收大b, 等d媽媽同細BB有人尊重, 有人愛錫下! 細b將來都好叻嫁!

回覆:chiwiz 的帖子

Please think of it as trial run for 小學面試.

其實是想初步了解,睇下双方合唔合識嘅!因為細廟養唔起大和尚,唔係最好最叻先收!就好似見工一樣,叻人同有錢嘅請咗佢仲煩!又怕佢轉工,又怕佢唔返工!

呢個遊戲規則係要遵守。不過小朋友去in都係當玩,in完又有玩具,都幾開心丫,係大人辛苦啫,又要請假帶佢去in,不過我冇緊張,因呀B點應對冇得擔心咁多,等佢自己同老師互動,我都冇乜出聲,除左老師in我果part 有role囉

做香港父母就是如此

bocopo 發表於 12-12-7 09:47
成幾百幾千人報名,學校就係只能夠比幾分鐘時間比小朋友去表現自己,無奈但得接受,如果識人就算唔去都收啦 ...

好靠運氣

回覆:yumiee 的帖子

你地誤會喇!幼稚園面試係會用玩的模式!但老師會係玩的過程中!觀察幼兒的反應,幼兒的認知能力,禮貌同觀察幼兒對父母的態度和父母同幼兒相處的技巧!
絕對不無聊!不浪費時間

‹ 上一主題|下一主題