用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 父母背景、地址、職業?應該無關係。
go

父母背景、地址、職業?應該無關係。   [複製鏈接]

我覺得會有D影響...
如果兩個小朋友的面試表現差唔多, 而學校只餘一個位, 大家認為會點揀? 難道會抽籤咁兒嬉嗎? 咁緊係睇下其他資料再選擇啦! 唔通會揀個住沙頭角去港島區讀書咩? 相反個小朋友面試勁差, 就算爸爸高薪厚職, 高學歷FTM, 都冇用! 如果唔係張報名表填咁多野嚟為乜呢? 好似請人咁, 除左睇學歷, 仲要睇經驗, 甚至住址, 道理相同.

純粹個人意見, 不喜勿插!

Heyheyjoyjoy 發表於 12-12-6 23:33
在這裡看到有些家長抱怨自己沒人脈/背景,令小朋友要行多很多路。
其實家長的背景/人脈不是那些家長努力 ...
我都係百冇家長,我地唔需要埋怨,但我地要承認呢個係事實,我地都對自己的子女充滿信心,希望佢地入到間合適的學校,改變現況。大家到來呢個平台,發表大家的看法,可能有D家長有D心灰意冷的說話,但係我地又唔知人地係唔係花左好多心機去教個小朋友,想到嚟抒發下心情,唔洗下下覺得人地冇盡力。反之果D持住自己有人脈/背景,懶懶閒唔教小朋友就入到心儀的學校,心裡的確覺得對有能力的小朋友唔公平。

我覺得比重最高係小朋友表演, 其次係父母表現, 佔最少係住處, 背景...
‹ 上一主題|下一主題