用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 補習風氣
go

補習風氣 [複製鏈接]

0    0    1    0

回覆:補習風氣

依我所見這不是香港獨有的現象,大陸,台灣,日本,韓國,星架坡補習都十分普遍,其他亞洲國家就唔多覺流行補習,西方國家就更不用說了。流行補習的國家的教育制度都是比較著重分數,同時亦是華人國家或深受中國文化影響的國家。

其實搞成咁要有董伯伯年代講起,記得當時約讀緊中三,眼見自己間英文中學,中一課程全變了中文書!搞乜鬼母語教學,搞衰哂囉!啲Band5學校,只要無變中文中學,今時今日都變為Band1了。因為個個都膠讀英中囉!唔係為讀英中,小學怎會變得這麼緊張,小學變得緊張,咪連幼稚園都變緊張了!

講起非牟利淺,我就想講比華利幼稚園,原本是私校,德寶集團,我估是因為收生不足,被迫轉非牟利,它的課程好彩也維持到較深!真係好好。而家K3工作紙=某些小學的1〜2年級!大部份小朋友也跟得上,證明小朋友你比咩佢,佢就學咩,萬丈高樓從地起,所以唔增值自己小朋友便會輸蝕。

引用:+本帖最後由+Pertra+於+12-12-4+00:05+編輯

原帖由 Pertra 於 12-12-04 發表

巳聽說朋友,幼稚園學生已不斷"進補" (補習),如讀名幼,又想 ...
叻人確實不用補習都咁叻,咁細個就補,上到中學。。通常都唔掂

回復 cleokiko 的帖子

"..... 啲Band5學校,只要無變中文中學,今時今日都變為Band1了。..."

有咩 ??????????

邊間 ??????????????????????????

香港人最大問題係跟風!d家長成日話想小朋友有獨立思考,但自己就跟風。制度係有問題,但好多都係自己攞嚟,怪唔得人。

小兒小一, 知道有些同學一星期學10幾樣野, 音樂3樣, 運動2樣, 晝晝, 英,數, 普........聽完我都O咀, 一日跑幾埸, 好恐怖, 再大D咪20幾樣, 佢想做超人多過學生

Ahbee02   超人都沒佢甘辛苦。真可憐  發表於 12-12-8 23:38

引用:+本帖最後由+Pertra+於+12-12-4+00:05+編輯

原帖由 Pertra 於 12-12-04 發表

巳聽說朋友,幼稚園學生已不斷"進補" (補習),如讀名幼,又想 ...
教乜嘢育制度問題吖。我地家長自己既問題。peer pressure.無謂硬係推過他人!

pocoyo123 發表於 12-12-4 09:47
小兒小一, 知道有些同學一星期學10幾樣野, 音樂3樣, 運動2樣, 晝晝, 英,數, 普........聽完我都O咀, 一日跑 ...

不計其他. 單是音樂已經三種. 學又要時間. 練也要時間. 三種樂器....點練?? 佩服!

在香港讀書, 特別傳統學校. 很難可以學三種樂器.  什麼也不學不練. 時間可能才剛剛夠.

pocoyo123 發表於 12-12-4 09:47
小兒小一, 知道有些同學一星期學10幾樣野, 音樂3樣, 運動2樣, 晝晝, 英,數, 普........聽完我都O咀, 一日跑 ...
鄧小朋友可慘, 鄧那家長可悲, 到底當個小朋友係咩?學習機器?

我還聽過不少在暑假和星期六日也要幫手接小朋友左學右學的老人家. 她們投訴一日要同孫仔孫女走很多場. 問究竟為了什麼? 小朋友又好忙. 幫手接送他們的公公婆婆也非常頻撲. 不是間間中心可以在內等. 暑假時烈日當空, 老人家還要在街外流連.

回復 ysnmama 的帖子

或許有些很勤力的小朋友是可以的,我女學兩樣已很吃力,因為她很HEA。
但她的同學由小到大學足三樣,鋼琴5、小提琴8、單管5,還要芭蕾舞8,
那麼勤力的小朋友,寫個「服」字。
看來父母是無法逼使的。

關於學課外活動, 有時要睇下個小朋友有冇興趣, 有興趣的便不覺辛苦. 識個小一小朋友由幼稚園開始學7,8樣, 呀媽問佢可以cut 邊樣, 樣樣都唔比cut, 樣樣都玩得投入. 不過學樂器就應該貴精不貴多了, 例如彈琴, 彈得好係要日日練幾小時的, 那有這麼多時間?!

簽名被屏蔽

我覺得大部分學咁多補咁多既學生都係想考私校或直資,講真,冇經濟能力既學乜鬼吖,我地細個時住屋邨,乜都冇得學,所以唔會有競爭力,但以前多數人都係等派位,所以冇乜所謂!而家就唔同,你要考私校就要競爭,因為你比人差學校就唔收你,所以呢個就變咗必然囉!

就算讀緊半龍校都唔保証升小一, 每年百份比也可以唔一樣, 要睇其他小朋友的水準, 一同競爭, 你話唔谷真係唔得?  唔游上去又唔知第日會如何?  十分悲哀的童年!

我之前MON鋼琴,籃球,TUE數學,WED交通安全隊,THU,英文拼音,五六日休息
而家MON上門英數,鋼琴,TUE普通話,跆拳道,WED交通安全隊,跆拳道,四,五,六,日休息,,你們知嗎?而家星期四真係悶到爆炸咖,做完功課,溫書,練琴,真係好悶好悶...但我又唔想日日出街,因為出咗出學嘢就無時間練琴,
我123放學食飯做功課,跟住就出去,好充實...

我地冇去補習既都變左有壓力呢。眼見其他人去補習社好似攪掂哂啲功課。但我地自己返到屋企仲要跟,有時都想掉鬼左佢補習就算啦。但咁細個就補,中學點攪?!
另外爸爸媽媽工時長左,冇辦法之下唯有小朋友放學去補習社,唔洗小朋友自己出街易學壞。而家家長對小朋友寶貝左呢。

醒目開學勳章

補習......
家下個個家長都重成績唔係咁重品行,
我情願操行A成績B都唔要操行B成績A
個個都去補習, 個個都行得快個學校既課程
所以d學生上堂唔會專心, 因為有補習, 就好得閒去騷擾人

d家長仲得意, 一味話學校教既深, 但個小朋友出面學既仲深
呢頭話唔重視成績, 話最緊要個小朋友開心, o個頭一放學就去補習學野, 假到呢

我既思想仲停留係個小朋友跟唔上讀唔掂先要補習,
而唔係學校教緊加數既時候就已經識除數囉

補習風氣係家長迫出黎, 唔好懶教育制度做成

Sumyeema1  補習風氣係家長迫出黎---- agree...  發表於 12-12-10 12:17
‹ 上一主題|下一主題