用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同
樓主: momoy1172
go

港同 [複製鏈接]

我想學校應該不太著重有甚麼cert. 而是最直接的看小孩的性格是否主動,求知慾強的人,能否和其他人合作,所以interview時小孩表現最重要。活動教學講求是雙向,知識的探究。如小孩是較主動形,我想學校會較想找這類學生。

有錯,請Charlotte_mom及其他mama指教。感謝。

醒目開學勳章 王國長老

我相信無話邊間學校主動SET一個底線要咩咩咩, 不過當多人去考, 學校有選擇, 就自然"快人一步理想達到", 港同今年2500人考, 120個位, 同時而家間間直資私校都多人考左(國教啦, 縮班啦, 家長們怕怕了), 最好都係早日裝備好小朋友, 唔係話真係咩CERT咩CERT, 而係有D底子上既功夫: 中英文認字, 獨立閱讀理解能力, 基本數學認知, 對閱讀既習慣同喜愛, 創作力, REASONING, 表達力等, 真係要靠平時慢慢浸呢

醒目開學勳章 王國長老

都係果句啦, 而家間間都多左人考, 一線二線, 中英文教學, 活動傳統, 各有捧場客

如果簡易唸住愉快3年幼稚園, 理所當然HEA HEA下, 最多咪唔入名校, 入間愉快既2線小學好容易, 咁就錯晒

唔好意思, "港同"係咪即係嶺南大學香港同學會直資小學"呀?

引用:唔好意思,+"港同"係咪即係嶺南大學香港同學

原帖由 yungchai 於 13-01-03 發表
唔好意思, "港同"係咪即係嶺南大學香港同學會直資小學"呀?
呢間我地會簡稱嶺小.

回覆:momoy1172 的帖子

恭喜 恭喜

Charlotte_mom 發表於 13-1-3 14:53
我相信無話邊間學校主動SET一個底線要咩咩咩, 不過當多人去考, 學校有選擇, 就自然"快人一步理想達到", 港 ...

以前我成日聽人講HKUGA會鍾意活潑,主動,喜表達意見既小朋友。
但今年我身邊有幾個得米人,其實小朋友屬內向但專注力強的。
所以,你講得啱,學校沒有SET一個底線比自己。

醒目開學勳章 王國長老

我都唔知學校究竟用果套"INTERVIEW工具"係點, 無聽過咩好勁既學術題丫, 但佢就真係試到小朋友咩本質架WOR

同意!我囡囡是專注力強的人。另外她亦是開朗活潑型,亦能做到收放自如,例如:玩集體遊戲後可以立即收拾心情專心聽故事答問題,這亦是很多學校考的環節。

aleelee  講得岩,我兒子都係依類 !  發表於 13-1-4 11:48

醒目開學勳章 王國長老

呢樣我知係學校會TEST既野之一(收放自如), O係遊戲環節, 唔覺唔覺已經TEST左

yes, agree! My girl got an offer and she is a kind of 內向但專注力強的, 觀察力也強! In the third interview, she memorized all things inside the classroom.  We surprised.

aleelee  叻女!  發表於 13-1-7 11:56

我的女兒只是能收放自如,但是記憶一般
‹ 上一主題|下一主題