用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 2013—2014年基真小一
樓主: carrie888
go

2013—2014年基真小一 [複製鏈接]

回覆:2013—2014年基真小一

各位早呀~~我都係15分入.
其實我見佢個收生名單只有六十幾位, 係咪巳包括世襲+計分既呢??
咁係咪即係收表不足呀??

面試當天見很多人in,有幾頁紙的名單!所以當時擔心會唔收我個女。P.S.今天已註冊

我都係 15分入!註冊咗啦!

我睇返他D record ,年年自行收63個人,應該最盡了。

63個係最多, 間間學校都只可拿50%學位出來做自行, 如果佢世襲生唔OVER, 一定唔會OVER 63依個數. 而且依間學校係在深水埗搬過來, 照理世襲生係會小D.

回復 fattoto 的帖子

收表不足就唔會有63人, 因為佢最多係收63人炸, 除非必收生多個30%(即係兄姐係學校讀緊, 又OR父母係學校做), 咁佢就要係大抽果邊拿位出來.

回復 sammilcm 的帖子

haha...咁我都係good luck 既一群喇.
YEAH !! 大家編左班之後再匯報下啦..睇下有無機會一班呀.

好呀

我想問你地係唔係一心一意讀基真?? 覺得有咩好呢??  我重心大心細中.

sammilcm 發表於 12-11-29 10:21
我想問你地係唔係一心一意讀基真?? 覺得有咩好呢??  我重心大心細中.

重心大心細﹖未註冊﹖我鍾意佢活動敎學,唔會太多功課同壓力,小朋友會讀得開心D,所以我無揀仁立、仁紀。

我都鍾意他小班教學,一班二十五人,校風好,校長老師有愛心,我參觀個日見到校長親自拎包檸檬茶兼開埋俾個學生,個學生是幫手帶領家長參觀的。另外功課量不多,有半個學期俾小朋友適應小學生活,升中派位又唔差,比率同出面的小學差不多。

回復 zoey12957 的帖子

昨日已經註咗冊, 不過因為有德雅小學做BACK UP, 所以心大心細.  因為對德雅小學FEELING相當好, 而且係英小.  由工友到老師再到修女, 全部都好有HEART, 對小朋友照顧十分好. 所以好想呀女入去讀.  不過因為有細佬跟尾, 所以津校又好似好D.  仁立仁紀我唔LIKE, 太谷.  反而有唸過大抽後去叩深水埗, 聖多瑪OR聖安德烈.

回復 carrie888 的帖子

係呀, 我當然唸咗好耐, 我由去年已經開始幫呀女睇小學, 我覺得依間唔錯, 唔太谷, 以學生為本.  至小我會有親子時間. 但有間英小, 而且又係老師有HEART, 所以心大心細.

我都算係一心一意ga, 我都係鐘意小班,活動教學, 唔會集中成日要黙書同考試, 我覺得小朋友讀得開心同無壓力, 令佢鐘意返學係好重要.
交表前唯一稍有考慮既係, 學校設施相比其他好似稍為舊左d, 其他學校感覺較sharp同光猛, 較先進. 不過終於都係選了基真.

係呀~ 我個女而家小一都仲話好鍾意返學!
平均每日有6-7樣功課做, 因為喺導修堂已經做咗全部功課, 所以基本上放學返嚟都唔使點做, 我哋全識呢類家長就真係好開心喇, 返嚟只係同佢讀簽吓d普通話書(其中一樣功課), 睇吓佢有冇做漏功課, 同埋幫佢溫習吓今日d功課...算係嘆喇!!!
不過唔知二年班打後仲有冇導修堂咁正呢!?

其實全個上學期都未黙過書呀...只有中英數評估, 學校都冇話俾d壓力小朋友, 話因為小朋友k1-k3都未曾做咁多嘢, 怕谷得小朋友太辛苦唔鍾意返學呀

我覺得學校做得好體貼, 又小班教學, 上堂又俾去廁所...有d學校唔俾呀...校長又好好, 當小朋友係自己老闆咁, 見佢同個學生講討論書本都好似當佢哋係大人咁, 好專重學生, 真係難得!

回復 hihisasa 的帖子

加油呀!!  希望係ok啦.

引用:係呀~+我個女而家小一都仲話好鍾意返學!平

原帖由 ashellyromii 於 12-11-30 發表
係呀~ 我個女而家小一都仲話好鍾意返學!
平均每日有6-7樣功課做, 因為喺導修堂已經做咗全部功課, 所 ...

‹ 上一主題|下一主題