用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我...終於哭了!
go

我...終於哭了!   [複製鏈接]

明白一切應交托神,但當收到一封又一封既 waiting list 信,真的難忍淚水。

今天再收到一封學校信,又係 waiting list, 心中不是味兒,亦再難忍涙水。自問沒有盲目報考小學,更不是跟風追捧名牌小學,只希望能找到一間適合小兒的普通學校,何解?我真的做錯了嗎?

jessielui2004  有 Waiting 收的機會會好大, 唔駛驚喎!  發表於 12-11-23 09:45
sheffield  哭過就好了!繼續祈禱交托神,祂會讓你有平安的去耐心等待…  發表於 12-11-23 09:01
Sylvako  唔好放棄呀!希望在明天.祝你26/11大抽獎有好消息啦!!!  發表於 12-11-22 22:55
fw9166  放心,仲有26/11(星期一)自行,話唔定妳就是咁好彩中了,唔洗煩,努力加油!!!  發表於 12-11-22 21:45
kirstyau  永不放棄,我上年都玩到6月先有學校收!  發表於 12-11-22 19:03
   1    0    1    0

好多謝大家既鼓勵!每當身邊既朋跟我訴苦,喊著沒有 offer 的時候,我鼓勵她們,盡力使她們收下淚水,其實我心中亦不是味兒,一面勸勉朋友,一面強忍心痛。

raylovefa  不是味兒!講中心聲!但真的要學識接受,面對!我努力嘗試中....共勉之...  發表於 12-11-23 08:08

過幾日有個 2nd int, 不過真係冇信心!並非對小兒失去信心,而是對整個制度及收生標準摸不著頭腦,實在難以捉摸。

fishmeow 發表於 12-11-22 19:27
cowkingb, Waiting list 信 is better than reject letter.
Be positive!! Don't cry!! I believe god will ...
Thanks.  I feel much better now, will add oil.  
Hope those who have not yet received offer will receive good news soon...

fishmeow  Continue to write the letter to the school that you like, they will see it  : P  發表於 12-11-22 19:38

sumchanma 發表於 12-11-22 20:34
雖然行d, 但真的,塞翁失馬,焉知非福!既然有信仰,就繼續依靠祂吧!加油

...
因為有祂,我才能支持到今天。求天父加倍安慰...

再一次感謝主,感謝主給我聽到你們的分享及鼓勵。

從小我便跟兒子說,只要已盡力,無論得失成敗,爸媽縂會在旁,與他一起分擔/分享成果。我會收拾心情,好好準備!

謝謝你們!

可能是因為一直沒有打算送小兒入官津,不是說官津不好,但我地只有15分,好難入,就是學校亦說不要寄望。自行的亦不是名校,只是村校。

In fact I was in the same situation for my job search in past years, only one offer.  The only diff. is that i received an offer immediately at early stage, and no more choice for a long while.  And then I received a lot of other offers after I started my new job.  

Anyway, agree entirely that it is a good exp for me and my hubby.  I always kidded with him saying that it pretty like we queue up at wedding registration office years ago.   It happened once only in our life and we will never forget our times to sleep on street.

Thanks to you all.  I am back and will try my very best in the 2nd int tomorrow.

bbaudrey 發表於 12-11-23 16:06
我剛同你相反, 因經濟問題, 我從來冇諗過私校, 一間私校都冇見過, 同事們都話我好搏, 所以依家好緊張, 下 ...
其實我並非大富之家,都要公一份,婆一份先得。只是有能力供小兒去普通既直資私校,巿場上的名校,我一間都冇申請,我只想小兒入一間適合他的學校。

最後一間都冇啦。。。

joannechow1031 發表於 12-11-27 16:44
其實版主有咁多間學校waiting list, 已經不太差, 我囡囡考4間全都reject, 係waiting都無喎, 第一輪第果15分 ...
其實我明白,我真係明白我既情況唔係最差。我唔開心,可能係因為我對小兒好大信心,而家只得 waiting / reject,重未完全接受。我咁講唔係話對阿仔冇信心,只是冇想到競爭可以如此激烈。一次又一次既打擊,個心好難過。

明白讀書只是人生一部分,將來漫漫長路,還有很多挫折、經歷。只希望借用呢個平台,去講出自己的感受。付出了努力,唔等如一定有相同的回報,這一點,很多人都明白吧,但人始終係人,去到某一點,縂會變得脆弱。

好想叫自己收眼淚,但一見到阿仔,眼淚不自覚流出來。

有一位出名既專業人士話我知,佢個孫都入唔倒心儀的小學。他兩代世襲,捐錢都冇位。可能欠缺人脈。做平民既百冇就更難,好悲哀!

xxariesxx 發表於 12-11-27 18:58
別灰心,希望在明天。好好部署大抽獎排位,準備若要叩門先打探學校要求,機會係留俾有準備既人。

...
坦白講我唔知點部署?參加心儀既小學簡介會,個校長叫我地記住甲一乙一都填佢就機會大,係咪咁呢?謝謝。

xxariesxx 發表於 12-11-27 19:39
唔係,校長講既說話不能成為保證。
我以為由最鐘意果間開始一路寫落去....

cowboy2007 發表於 12-11-27 19:13
Cowkiing 咪咁拉!希望在明天啊!
一路會有位放出嚟,waiting 還好有機!
希望你GT 得啦!呢間都喺我心水
唔知有幾多個 waiting?  幾百定以千計?

cowboy2007 發表於 12-11-27 20:45
你太悲觀了。很多直資私小last round 入300個到。收一半,有100個waiting .
但同您一齊wait 嘅可能有其他of ...
多謝你既鼓勵,希望你好快報喜。

ChristyTang28  Add oil!!! I also received many reject letters before I received the offers. Good news is coming!!!  發表於 12-11-28 17:57

atirw 發表於 12-11-29 00:53
Today, I am really depressed .
你 ok 嗎?
‹ 上一主題|下一主題