用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!! ...
樓主: rabbitbaby1
go

有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!! [複製鏈接]

ckfamily 發表於 12-11-19 18:46
我女女大b,in左兩間,冇offer,女女識講自己名,識講午安,我係FTM,都冇人收,點解,我都好灰,讀N班都咁難 ...

你係咪報晒九龍塘一線既學校 ?

回覆:有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!!

其實係咪剩係九龍塘啲學校先好呢?我自己就傾向考下,冇咩意欲去讀,因為離屋企同公司都遠。加上已經去咗幾間IN,真係好唔方便。無論行人路同車路都窄又多車。對於我唔想俾囝囝坐校車,但要姐姐同囝囝由港鐵行番學,真係好遠仲要日灑雨淋。

其實如果唔係一窩鋒報九龍塘,報下其他地區,可能會有意外的收獲。我去過幾間區內學校IN, 啲老師都好有愛心亦有外籍老師。

大家加油呀!好快有好消息!

RexPaMa 發表於 12-11-19 16:00
我個大b 都係怕佰生人加慢熬熱形, interview 都唔答老師和喊, e家都有offer啦啦! 你只好在interveiw 時幫佢 ...
可share下家長點樣幫bb加分嗎?thanks

baby_tigger 發表於 12-11-19 19:03
亞囝上年 in pn 都係 in 4 間都無 offer
咁亞囝最後有書讀嗎?

BBEAMES 發表於 12-11-19 13:50
In咗3間,3間都唔得,突然變得好擔心。日思夜想究竟問題出咗喺邊。係小朋友表現唔好定係家長。開始感覺到壓 ...
會吾會你不其然過份緊張,搞到小朋友緊張埋一份?我好明白你心情,不過試下平常心,可能發揮好D。

引用:Quote:baby_tigger+發表於+12-11-19+19:03+

原帖由 rabbitbaby1 於 12-11-19 發表
咁亞囝最後有書讀嗎?
最後,我等開咗學,逐間學校打去問有冇插班。打咗10+間後終於揾到,但覺得間校舍好舊,仲要差不多$4000/月,所以都放棄咗。唯有比佢暫時一星期返3日pg。

今年驚同上年一樣全軍覆沒,報咗15間,因第二間已有 offer,仲係心儀之一,最終in咗9間,暫時1間 waiting,4間有offer (但只留咗一間心儀嘅學校),3間等緊消息,1間未in。

所以各位暫時未有 offer 嘅媽媽唔好氣餒,最終一定有書讀,add oil

回覆:hebe2010 的帖子

我算係,老公是普通管理層。

baby_tigger 發表於 12-11-19 22:52
最後,我等開咗學,逐間學校打去問有冇插班。打咗10+間後終於揾到,但覺得間校舍好舊,仲要差不多$4000/月 ...
謝謝你呀!
請問你上邊間playgroup呀?
我都要搵定..thanks

no need to worry, just bring her out side each days 2 hours to teach her what is what, reading the books in home or playing lego. and say Hello for all people when go out. if this years cannot, looking for next years. She will have long life to study no need to rush. take good care and her health is more than everything. cheers

引用:Quote:baby_tigger+發表於+12-11-19+22:52+

原帖由 rabbitbaby1 於 12-11-19 發表
謝謝你呀!
請問你上邊間playgroup呀?
我都要搵定..thanks
有個媽媽教我帶亞囝出街時逢人叫叔叔/姨姨/哥哥/姐姐,亞囝 interview 時真係好主動叫人 & 會講 bye bye

回復 klove 的帖子

大概3,4月會有位放出來,因為這時候大多數要交大訂,各位媽媽不用擔心。

回復 siupekkle 的帖子

我個囡囡一樣

我個仔係大仔(3月), 我報咗7間, in咗4間, 有一間offer pm, 我放棄咗, 繼續上午班waiting, 因為唔想佢返下午, 我覺得點都會有書讀, 父母最緊要平常心, 一個歲幾的bb, 你想佢interview時點啫...佢乜都唔知, 片又未戒, 去到唔喊, 坐定, 已經好叻叻...有問題係家下個教育制度, 2歲班都要Interview其實好荒謬...做家長只可以無奈接受, 因為根本無得揀...所以我哋應該對自己同小朋友有信心, 無學校收唔代表佢哋唔好, 只係短短幾分鐘in唔到啲乜

回覆:有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架

幾分鐘in到d咩,最後咪又係睇家庭背景

我仔仔面試3間,1間rejected,2間未有offer。
不過我不是太擔心。因為都仲有幾間未面試,就算唔順利,其他都一定會有位放出來。
我又唔覺得仔仔差,得個1歲幾人仔,現在下點論有少少言之過早。
自己父母對自己小朋友無信心,他點會建立自己的自信心?
不過當然早d有offer系手會安心d。
放心啦,唔會無書讀既。

baby_tigger 發表於 12-11-19 23:35
有個媽媽教我帶亞囝出街時逢人叫叔叔/姨姨/哥哥/姐姐,亞囝 interview 時真係好主動叫人 & 會講 bye bye

...
我都有做呀...佢好熱情叫人架...但一入到interview room就喊同想走...

唔好灰心啦:, 囡囡5月中月b. 我都報咗15間,in 左5 間, 1 間唔收, 2 間waiting list, 1 間pm offer, 1 間等緊. 有pm offer 個間我連自己點in 都唔明白, 我果日in 到發脾氣, 呀女重in 到爬系地下, 塊面貼左系地下, 背部向天, 四腳爬爬, 我耍用武力鏟佢起身.... 點知得左...

我覺得IN完後D老師應該好快有結論要邊個學生, 點解要等咁耐先有結果?有D學校就IN幾個星期, 老師一IN日咁多人, 會唔會記得3星期前IN既學生呀。學上面D媽媽話, 好可能係睇爸媽職業同住址

sweetsugarapple 發表於 12-11-20 15:57
我覺得IN完後D老師應該好快有結論要邊個學生, 點解要等咁耐先有結果?有D學校就IN幾個星期, 老師一IN日咁多 ...
如果睇爸媽職業..我老公係listed company 的Financial Controller
我係MNC的Senior Finance Manager....
都算唔太差啦...咪又係唔收

回復 rabbitbaby1 的帖子

我見其他版D人話有D學校LIKE教書, 有D LIKE公務員, 有D LIKE FTM...真係唔知開邊範, 唯有當抽獎咁
‹ 上一主題|下一主題