用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學講故事
go

學講故事 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我見個囝4歲最叻講野。想比佢學,可以比D意見嗎?
有無學緊講故事?是小組好定一對一好?可以分享嗎?
   2    0    0    0

回復 Pigbaby 的帖子

4歲小朋友, 講的故事唔會太深太長, 家長平時也會講故給仔女聽, 何不從日常生活中, 自己教仔女講故事呢?
我自己覺得, 唔係樣樣一開始就需要放個小朋友出去上什麼班 (e.g. 游水, 朗誦, 講故事, 畫畫, 唱歌, ball games), 小朋友才會識果樣野.
家長其實應該先將果樣活動溶入生活  小朋友對果個活動因而會有一定的興趣與基本技巧,
才去上課跟專業人士學習, 提高層次, 那才是將金錢和時間用得其所.

e.g. ball games, 平時要帶個小朋友去下踢波, 或者拍下波, 先至將佢送去上什麼足球班, 籃球班;
游水, 小朋友要先跟家長去泳池玩過水, 不怕把頭浸入水, 才去學游水,
除了上堂之外, 家長都要同小朋友去游水, 咁樣小朋友才會易上手和有進步.

birdbird 發表於 12-11-17 11:10
回復 Pigbaby 的帖子

4歲小朋友, 講的故事唔會太深太長, 家長平時也會講故給仔女聽, 何不從日常生活中, 自 ...
係金石良言,可惜吳係好多人識欣賞。

出去上堂一個星期一個鐘,如果係屋企吳玩,根本就無意思。

好似見d小朋友上朗誦班,父母無跟,上完4堂,真係四句詩都背吳出完整一句,浪費時間和金錢。

‹ 上一主題|下一主題