用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍邊間小學主倡愉快學習的?
go

九龍邊間小學主倡愉快學習的? [複製鏈接]

謝謝大家
   3    0    1    0

啟思小學好貴, 我2個姑姐仔, 佢地以前讀啟恩小學, 2個人1個月連車費學費食都要2萬, 未計出去學野.....家中經濟一定要好好先得, 因為我叔婆係婦產科醫生, 比得起有餘, 我今年新年個時同佢拜年, 佢叫我揀啟思小學, 話啟思好好喎.........我話我得1個都仲可以比得起, 2個點頂呀.

引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-15+18:33+難

原帖由 sophie_mama 於 12-11-30 發表
Hi onepiece, 比較聖三一, 聖母是愉快學習嗎, 哪間程度較深? 謝
兩間都會愛心培育,而聖母程度較深,孩子多數會讀得開心但功課亦不少。如果想功課少D可能聖三一少D,不過少功課當然會有trade-off 喇。

sophie_mama  Thanks  發表於 12-11-30 19:01

onepiece 發表於 12-11-15 18:33
難得有人問愉快學習。講到愉快+有愛心就唔可以少咗:啟基和培道,好似聖三一都唔錯。

...
Hi onepiece, 比較聖三一, 聖母是愉快學習嗎, 哪間程度較深? 謝

醒目開學勳章

elizatyy 發表於 12-11-16 18:09
其實有適量測驗考試都可以做到愉快學習
totally agree.  Sometimes it's the parents who enrolled child into school which promote happy learning, but at the same time enroll them into various tutorial classes.  It's more about attitude of the parents.

其實有適量測驗考試都可以做到愉快學習

我見其他topic 講,話啟基課程淺,所以好多家長都幫子女在外補習。係米真係咁淺呢?

啓基校長話揀10%既人Second in, 但我唔知total有幾多人報. 今年啟思幼稚園好多都入唔到2nd in.

onepiece 發表於 12-11-16 14:18
今年啟基好多人報,難入咗好多。可考慮插班入啟思幼稚園,然後入啟基就較易,唔知呢個方法係唔係好衰呢.... ...
但今年啟思幼稚園都有好多沒有2nd in.

引用:今年啟基好多人報,難入咗好多。可考慮插班

原帖由 onepiece 於 12-11-16 發表
今年啟基好多人報,難入咗好多。可考慮插班入啟思幼稚園,然後入啟基就較易,唔知呢個方法係唔係好衰呢.... ...
如果讀國際學校,應該不止這個費用吧

回覆:Jackieson 的帖子

如果讀國際學校,應該不止這個費用吧

回覆:九龍邊間小學主倡愉快學習的?

今年啟基好多人報,難入咗好多。可考慮插班入啟思幼稚園,然後入啟基就較易,唔知呢個方法係唔係好衰呢....hehe

MCLIAN 發表於 12-11-16 09:36
see this link

http://www.creativeprisch.edu.hk/about_c/schinfo_c.htm
各項費用(2012-2013年度)

全年學費:
一至三年級:全年費用$ 80,850.00
[分11 期繳付,每月$7 ,350 ]
四至六年級:全年費用$ 82,500.00
[分11 期繳付,每月$7,500 ]

咁既學費, prefer讀國際學校

cctung  啟思也重視中文.  發表於 12-11-16 19:01

回復 天長地久 的帖子

唔係我都想知, 我阿囡都係出年9月入培道喎

回復 sadsam 的帖子

更正, 啟基先係愉快學習~

miffy  禮賢都算?? 你試下低分, 即刻出封信你嘆  發表於 2 小時前

真的嗎???
朋友個朋友讀話好好WOR!!

回復 Big_Gal 的帖子

好得人驚!

小朋友邊個唔活躍活潑!!

如果係真的, 守規矩好似坐監咁, 我做家長都唔會俾小朋友係入面讀書啦!!

Laputa 發表於 12-11-16 09:13
I think it is because1.  適量功課, 少抄寫
2.  活動種類多選擇
3.  小班小組
"小息時離開課室一定要手擺背後, 轉堂時要'扒"檯上"
邊間咁恐怖?

喵媽  我都想知...  發表於 12-11-16 11:55

momama 發表於 12-11-16 08:36
係咪愉快其實唔只係睇學校,家長亦係好决定性。我放手阿女自己搞,去到考試先睇吓佢學咗乜,成績中游,日日 ...
但有些學校會keep 住打比家長提醒小朋友成績未達標. 作為家長身處其中, 都好難放得開.
‹ 上一主題|下一主題