用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS 2nd Interview
樓主: gwengwen
go

DGJS 2nd Interview [複製鏈接]

請問spc點考?

回復 Babyeddie 的帖子

回復 CKBCHU 的帖子

聽聞今年SPN好多waiting, SPK自己都收唔晒, Sister話我哋放一個位就收一個儘量唔會收外人, 所以唔知有無得考P1

回覆:gwengwen 的帖子

我見有D interview早到2或3號
究竟占排跟分數月份定其他呢

你有冇睇法

回覆:DGJS 2nd Interview

用手朳看不到回覆
所以重發
我見有D interview早到2號
你估佢點編
按月份
第一次面試成績定點呢

你有冇idea

回復 Babyeddie 的帖子

我哋所知既pattern係:
早一星期(同學A)好似係4月, 1st-6/10, both parents working
和佢同日有同學B, 超大女9月, 1st-6/10, both parents working
我女1月, 1st-5/10, both parents working
同學C係最後一日, 1st-6/10, 都好似係4月, , FT mum
同學D都係最後一日, 5月, 1st-5/10, both parents working

我諗唔係birthday月, 也唔似關係於活動/父母background。
我們同時段有好多CCKG。
阿囡話1st in兩個老師不停寫低佢哋做每項既comments, 可能係嗰度計分標準而定? 咁inteview先後你覺得有無分別?

我估係同分嘅一堆
不是以月份或其他因索派
好似係要在果堆中screen
可能在first in 時已有分或以完成的項目決定

另外有一點很有趣
2個女仔一起編在一起
一個是中一個是英
是2取一嗎

有2nd in的小朋友都很叻

但覌察所得有一大堆不太明廣東話的即平常簡單對話都應付得麻麻地
會是學校杯茶嗎
因見此校中英水準甚高不止英連中文也是
所以你點睇

我女個時段全部是中文對話的, 而且從來不是2個入去選1個, 所以我諗唔係兩個同時入去既做比較, 而係整體按時段/按日去選人。
英文對答的我諗5百幾人內不走10個吧? 1st interview都係中文考, 如果一般廣東話對話唔得, 2nd in應該入唔到。
都係嗰句, Mrs. Dai日日見住自己學生, 其實十數分鐘對話唔需要好難度高, 簡單傾計也可以睇到小朋友既本質, CoEd校長當日也告訴我1st in老師睇到小朋友既素質, 亦睇到唔係面試班訓練出來或死背model answer去應對的。我諗校長都要睇下小朋友係咪持續有家長關愛和培育, 唔係為interview谷佢幾個月去"化妝"出來的。
我亦唔相信學校要"特異功能" (當然真係天才既另作別論) 而係要啲得到父母支持,關心,有愛心地教育出來的小朋友, 學生本質好, 都會受教啲。

我之前聽過2個入去2個都收,唔一定要2揀一

gwengwen 發表於 12-11-17 03:06
回復 brima 的帖子

過獎啦! 我們仍未決定如果兩間都收會揀DGJS or CoEd, 我問過阿女有咩意見, 鍾意邊個校 ...
如果兩間都唔accept又點呀?唔好比自己及𠆤小朋友咁多壓力.好多小朋友好醒但一𠆤2nd都冇。有d好唔掂就間間都有.完全係睇眼緑及小朋友/校長那時的心情,及運氣。in完之後𠆤𠆤小朋友都話very good啦!信晒佢?其他個幾百呢?都唔掂?有就of course good.無都是ok的。種之就唔好咁有信心,除非之前做晒野,否則要一打40都真係好難

我認為:
有人越戰越勇(我個B係)
有人越見越差(唔想再考)
有人睇人發功(睇下老師靚?溫柔?)
有人睇學校環境發功(又大又靚咪落力d)
所以最重要係情緒平穩,夠運氣。

agree, 我都覺得就算有幾叻都未必一定係校長杯茶, 眼緣,運氣都好緊要. 入到2nd in都唔會特別差, 但要突圍真係好難

希望越大但到時冇運𠆤小朋友就慘,要對住對半年唔開心既父母。校長都係普通人,佢去百貨公司唔會剩係買一𠆤牌子既野,或食同一樣既食物,會睇心情。

我有興趣想知佢點㨂人啫

因我都識DG朋友仔真係好突出
好肯試係typical dg女
但另一D好斯文
各有特色

好奇是因為朋友女入了房跟校長說全不懂中文校長已另用英文問她
朋友想知有冇chan ce

回復 laylayman 的帖子

Haha, 講得啱, 所以一日未收信都未決定會去邊間讀。不過我哋因為已有自己小學部一早比咗留位費, 所以我們在interview或等消息階段也沒有壓力, 我們也喜歡自己中小學部英文好, 只是另外兩間比較國際化視野闊一點而已。

Gwengwen,我個囡話只得校長一個?係唔係唔得就校長second in,得就多一位老師呢?

回復 gwengwen 的帖子

對呀!所以壓力只在於DGJS同Co-ED. 一於叫齊兩個校長同埸激辯,勝出者始獲得初步考慮!!!講真:
1. 人幾叻都應該謙厚;
2. 小朋友冇份Second In 並不代表佢地唔係可造之材,  有得Second In 又唔代表佢地係出類拔箤. 保守估計大家都幾十歲人,有些人生閱歷, 懂得這顯淺的道理吧.
3. 面試順利固然開心, 但不妨顧及他人感受, 做個真正的叻人!  

咁Gwen 從冇話入硬,但佢囡確實係叻喎,冇實力只靠運氣又點可能入晒2間top of the top 2nd. Interview co-Ed 係要個幾兩個鐘,見左好幾個老師。女拔也一樣,有不只一兩個老師評估的。

路過,相信gwen是真心想分享的,不論是個人感受和面試內容,這對於一些來年考的家長,真的非常有幫助,真的感激!
至於考唔考得入,有冇2nd in,我認為這並不代表一切,也不能反映小朋友的所有特質,畢竟每個小朋友都是特別的,正如你所言,無2nd in也不代表小朋友唔叻。
我相信心儀DG但冇2nd in機會的家長應該為數不少,她們心裡也不好受,但同時我們都應該祝福有幸入選者,並相信我們的小朋友都各自找到合適的學校。
所以,請不要覺得難過,為自己小朋友繼續努力吧! 互勉!

davidhoho  我唔想將今次報校結果入賬落囡囡人生歷程中成功及失敗兩類,五歲人仔咋! 我冇心得跟大家分享, 只有信.望.愛. 互勉!  發表於 12-11-20 15:52
davidhoho  我一D都冇難過. 我個囡囡早有弘立offer. 依家等DGJS 12月尾出result. 得與失都欣然接受.我相信佢今次只係好彩,眼見其他小朋友非常精靈, 佢就好慢熱內歛.  發表於 12-11-20 15:44
davidhoho    發表於 12-11-18 21:54
‹ 上一主題|下一主題