用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B媽媽不要氣餒
樓主: bonboncat
go

細B媽媽不要氣餒   [複製鏈接]

我認同大細B某程度上有少許份別,但咁唔代表細B小寶寶不叻,只是時間欠俸的問題。但普遍的學校係先選收大B,單單淨係大B咁高的報考率,都夠學校收生總人數啦!咁細B看似要陪跑囉(不一定係所有)!這點我們改變不了!
最重要係讓細B試,並無絕對!因她們都是每個父母心中的又叻又乖的好寶寶!

我阿仔係9月尾仔,我都幾歷過上年無人收的時候,因為大部份連IN的機會都無,真係好傷心,又唔抵,所以今年報左十間,比多D機會佢,結果攞到心儀學校的offer,所以大家不是氣餒,加油

bonboncat 發表於 12-11-12 11:13
我係報又一村同啟思,不過應該過咗報名日期了,其他都要5至6月至有得報。 ...

我今年幫呀報左kentville K1 CCKG K2.
其他要等年頭。祝大家好運^^

回覆:細B媽媽不要氣餒

我仔是12月仔,冇讀n,只有playgroup,幸運地第一間見的區域學校有offer,現在只等錦上添花,過程中我只希望仔仔表現到自己,唔識冇所謂,同埋睇下仔仔在乜學校乜情況下會表現好,讓我可更瞭解佢。

今日好開心,終於有第一間錄取啦,啟思小學附屬幼稚園好有效率啊。11月10日IN,今日就收到信啦

阿早!  同學仔呀~~  發表於 12-11-12 20:23
晞晞爸b  恭喜!  發表於 12-11-12 13:47

我BB係2011/10月尾B仔, so far in左四間, 未有結果, 但佢無cry, 又完成大部分老師叫佢做既指令, 我已經好開心。
我都有報村校做back-up, 緦之有書讀就得, 出年先再考其他, 大家唔好灰心

各位細B媽咪加油!!!

回復 elysion 的帖子

exactly. my son is Aug 10. 唔大唔細,3 Nov in 四間,全部衰哂,勁丫.

小小山  Cheer up ! Try more !  發表於 12-11-12 17:45

我亞b係 oct10. 都有pm offer. 我無諗住比佢做名校大b, 只要有書讀, 愉快學習就ok!

My daughter is the same...she was born on the last few days of Dec 09.  We were very lucky to have a kindergarten accepting her after being placed on the waiting list for 2012/2013 admittance.  However, I still intend to have her repeat K1 and try better kindergarten and hopefully to be admitted into some better kindergartens.  Add Oil!

回覆:bonboncat 的帖子

你今年是考插班K2嗎?原來細B也有這條出路,入去k2,其實他也是細B,對嗎?

小小山  Yes. 同班應該係同年或上一年出生  發表於 12-11-12 17:17

回覆:littlekkl 的帖子

如果k2插班,我相信要好有毅力地出年再同佢去interview.

晞晞爸b 發表於 12-11-12 12:19
同意樓主所講!
我亞仔係10年11月細B
想請問樓主點樣報K2?是否在申請表上填K2即可?

其實間間幼稚園都唔同嫁,例如啟思和又一村係同K1同時間報名,亦同K1一齊in。
德望都係同時間報名但有位至有得in。

嘉諾撒聖心要5,6月左右寫信申請插班。

民生,St Paul,禮賢就講明唔收插班K2。

所以如果想插班,就早啲打電話問學校啦!

littlekkl 發表於 12-11-12 17:12
你今年是考插班K2嗎?原來細B也有這條出路,入去k2,其實他也是細B,對嗎?

...
亞囡上年考K1係細B,其實今年考K2都係細B,不過我都有同佢報K1(龍校)做大B

我可以報喜嘛? 剛剛收到啟思附幼收了亞仔下年K1, 仲要係AM班!雖然唔係咩名校, 但有學校收佢做細B,証明佢都唔係真係咁差, 開心C我了

fc1111  恭喜!  發表於 12-11-14 21:13

我個b係10月b,面試時表現麻麻,連顏色都唔識分,但in咗4間,4間都收am,當然我唔係報名校,但唔係想曬命,只想鼓勵細b媽媽,其實唔好灰心,有時都要講彩數,同埋其實報happy schook,我哋係可以有選擇的!加油呀各位!

我仲等緊信... 暫時一間都未有消息...好心急.

我囡囡係十一月細B,之前有一間YWCA收已經好開心,到再有一間再好D都收,真係感恩,希望各位細B都可以好快收到好消息啦千其唔好洩氣,天父自有安排

我的小女都是12月超細B,不過so far,in 左幾間,現在都有兩間收了k1,有in龍校,唔得表現太差,有in九龍塘區,又有in邨校,所以不要氣餒,我n又報K又報,俾多D機會小朋友,因為他們總有表現好的一刻!

回復 man_0702 的帖子

can i know which 5 school u go to inyerview??
my son is 2010.Nov too~
‹ 上一主題|下一主題