用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村 VS 崇真, 如何取捨﹖
go

又一村 VS 崇真, 如何取捨﹖ [複製鏈接]

各位, 請問 又一村 VS 崇真, 應如何取捨﹖
   0    0    0    0

回覆:又一村 VS 崇真, 如何取捨﹖

收到崇真offer喇?

崇真已取錄了你的子女嗎?如果是真的,當然選崇真啦!又有學券,又係龍校!

未有呀, 只收到又一村offer. 其實因哥哥曾讀崇真, 覺得都好好, 但有朋友又讀過又一村, 我和小朋友又被又一村的老師及環境吸引, 所以想問下有咩意見。唔知兩間的課程程度相差遠嗎﹖

qlee 發表於 12-11-9 12:04
未有呀, 只收到又一村offer. 其實因哥哥曾讀崇真, 覺得都好好, 但有朋友又讀過又一村, 我和小朋友又被又一 ...

I vote for 崇真, especially English-Mandarin class, very good and value for money.
I wont consider 又一村 because  the curriculum is too easy and kids cannot adapt to primary school life.

回復 jjson 的帖子

many thanks!

當然選崇真啦!又有學券,又係龍校!您仔仔都讀過崇真, 請問是讀國際班? 可否分享多些有關崇真的資料.

回復 KTP 的帖子

他不是讀國際部的, 學校老師及程度我覺得都幾合適. 其實因哥哥有小學, 有小學back up未必最重要, 而家兩間都收, 所以正煩惱應選那一間.

崇真

回復 hayley_leung 的帖子

可否分享原因﹖

因為教會學校除咗教學術之餘,仲會著重德育,我覺得從小培養良好品格好重要同埋教會學校,始終出到去都吃香D

回復 hayley_leung 的帖子

謝謝﹗

回復 qlee 的帖子

细佬不一定要走同阿哥一样的路。如果你本来就是第一志愿是TT,又一村是back-up,选择TT是理所应当。

回復 zcmg.madonna 的帖子

兩所都是我喜歡的學校, TT在學術上, 升小方面好像較好 (哥哥是TT的), YYT是快樂學習, 著重德育, 囡囡又十分喜歡, 其實升小一的準備是其中一個考慮, 但因有哥哥的小學, 這又似乎不是首要考慮的因素...很頭疼啊...

回復 qlee 的帖子

YYC我知道真的好大,环境不错。原来我都想报(因为有全日班,阿仔现在也是返紧N1全日班)。不过我看到网页里的画室图片,画板是画完可以删掉(再改)可以再画的,欠左D小朋友原创味道。。。操场很大,但又好像单调过头,空niao niao的。。。

我会考虑这些(有些人看来可能有点deviant)。。。最终我小朋友没有报YYC但TT,感觉环境compact和集中一些。

其实上TT幼稚园,不一定要坚持到做埋小学用家,到时可能有更好的小学offer,你对你女儿期望更高。。
TT可能是一个跳板都不定;YYC我知道口碑都可以的,。它的style有点似九龙湾德福幼稚园。
当然,最终是你做的决定啦。

补充:我仔仲未去TT interview。

我都有又一村OFFER, TT未IN, 不過如果收, 我會去TT!

多謝晒咁多位!

又一村比較昜入, 當然選崇真啦!

又一村的感覺非常好,有一點不捨得,但找不到任何理由祟真收左唔讀

祟真配套好d..

不過睇返小朋友性格啦..
‹ 上一主題|下一主題