用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有邊間幼兒園用蒙特梳利教學模式?
go

有邊間幼兒園用蒙特梳利教學模式? [複製鏈接]

想想幫囝囝揾間用蒙特梳利模式嘅學校,除救世軍及玫瑰崗外,仲有邊間係用這教學法呢?請賜教。萬分感激!
   4    0    0    0

回復 buibuima 的帖子

九龍城: 劍鳴,神召第一小學暨幼稚園黄大仙: 基督教恩苗東九龍幼稚園
葵青區: 救世軍大窩口幼兒學校
中西區: 蒙特梳利國際學校,香港蒙特梳利國際學校

Woodland 部份分校都係

回覆:有邊間幼兒園用蒙特梳利教學模式?

平安堂

平安堂

天后International Montessori School

九龍塘: infinity children

Discovery Montessori School

回復 charlesleung888 的帖子

charlesleung888 , 多謝您提供的資料!!
神召會的網頁中並沒有提及會採用蒙特梭利教學法,不知是否我找錯學校。
雖然我好想幫仔仔報劍鳴,但因他是31/8/2011之后出世,劍鳴註明拒收,:(
唉!而我又太遲揾幼兒園資料,差不多間間好啲嘅都截晒止,可能注定仔仔無幼兒園讀啦。
無論如何謝謝你!

回復 ekhc 的帖子

ekhc ,謝你回覆,Woodland 各分校也不太就腳

ekhc  幫你唔到, 唔好客氣 {:1_1:}  發表於 12-11-6 01:13

回復 hebe2010 的帖子

請問1.平安堂的學校全名是什麼?2.在那地區?

回復 audreypower 的帖子

謝謝回覆,可否分享那兒的課程好嗎?另外,在相關網頁找不到收費,唔好多少錢一堂,每堂幾耐呢?

回復 TTT520 的帖子

謝謝你回覆,infinity children 好似唔係幼兒園,請問infinity children的課程是否幫到幼兒呢?可否分享一下?

回復 caramom 的帖子

Thanks for your reply! That's too far away from my home.

東華三院轄下幼稚園/幼兒園都係用呢套教學模式。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

buibuima 發表於 12-11-6 01:12
回復 audreypower 的帖子

謝謝回覆,可否分享那兒的課程好嗎?另外,在相關網頁找不到收費,唔好多少錢一堂 ...

The annual tuition for K1 (3 yrs old) is $88,000 (10 instalments), I think the fee for nursery is within this range.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_514/548430.pdf

回覆:caramom 的帖子

神召第一小學幼稚園係用蒙特梭利教學的,我囡囡上星期面試K1,個校長已經說明了,另外,香港基督教農圃道幼兒園亦是用蒙特梭利教學的。兩間都收左我囡囡。我宜家諗緊讀邊間好

其實你係咪想揾愉快學習,啟發思維嘅幼兒園? 你個係細B, 今年揾資料出年先報咪仲好

回復 buibuima 的帖子

如果你要正統式O既幼稚園, 咁infinity 的確唔係.  但佢教學係用蒙特梭利模式, 以我所知佢地採用混齡制, k1-k3 o既小朋友都係同一個課室做"工作".  小朋友返學可以自由選擇自己喜歡o既教具去做工作, 好似某段時間會跟老師安排o既工作/課程去學習.  

學校重視比學生學習自理, 由去toliet, 到飲食, 到學習都係.  佢地重視親子活動, 同活動式學習.  每月會有field trip, 不同時節有不同o既主題活動.  

我唔太清楚佢地幾時會比小朋友學習用筆寫字, 你想了解多o的最好打去學校問下.

Hong Kong Preschool (Kowloon Tong)
‹ 上一主題|下一主題