用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教SECOND IN幾時有如結果
樓主: 心朗小B
go

高主教SECOND IN幾時有如結果 [複製鏈接]

Is St. Paul Boys better than RC??? i can only say SPB is more well known, but i think the academic level is better in RC. Can anyone share more on this?

呢個時刻, 不需要諗讀不讀RC的中學, 因六年內的變化有誰知道。只要知道如果成績中等, 有一間BAND中至尾的學校收番你, 叻D可以更上一層樓。如果讀冇中學BACK UP 的小學, 成績中等有可能BAND ONE尾或BAND TWO頭,到時就不知如何是好了。一D比較保守又不想冒險的家長, 選一條龍或有直屬中學的小學心理壓力會冇咁大。我就係呢D擔心派, 所以有聯繫中學個D我都覺得驚, 我兩個小朋友都讀有直屬中學的學校,如果到時真係去到最底個D入唔番直屬, 只好嘆孩子的資質不在學術,勉強無幸福。

chunheimama  like  發表於 12-10-31 21:03

其實那間較好我不知道,我覺得差不多。不過高小近我囉
如果第日叻, 中學可去考DBS, CO EDU, 唔一定要選自己學校。我仔不是聰明那類, 無驚無險入番BAND 1B 中學讀我滿意了

中西區分析

中西區有9間官津學校, 唔係band1英中就係band3中中. 男校英中以英皇同聖若瑟較top, 上年聖若瑟14分有75.92%而英皇就67%. 高主教比聖類斯較好, 前者屬band1中(上年14分有61.45%), 後者屬band2頭(最後一次公佈14分有42.9%). 女校英中以英華同聖士提反較top, 聖士提反上年14分有79.1%, 而英華就冇資料. 但係英華係中西區女生首選, 相信命運同英皇差不多, 會考14分估計都係6x%, 聖嘉勒屬band1尾.

第一階段中六收生, 聖嘉勒中五約157人, 中六有84個位, 結果有5個位剩, 即是有79人夠14分(如果全部原校升讀), 佔50.32%. 而英皇中五約192人, 中六有120個位, 結果有20個位剩, 如果全部人原校升讀, 就有100人夠14分, 佔52.08%. 但係我相信有唔少英皇仔走咗去第二間讀. 整體14分既比例應該同上年差唔多, 都係6x%咁上下. 不過我地唔可以只睇14分既比例, 優良數目都好重要.

Band3中中有2間, 聖士提反堂同梁銶琚. 如果以所剩學位推算. 聖士提反堂14分佔13.13%而梁銶琚佔15%. 兩者似乎唔係差好遠, 但梁銶琚比聖士提反堂早收夠人, 相比之下梁銶琚比聖士提反堂好少少. 如果以我標準去評估, 呢兩間屬band3中.

中西區仲有兩間抽獎直資, 即係聖保羅書院同香港聖瑪加利女書院. 如果根餘額推算, 前者有13個位剩, 14分就佔46.39%, 不過睇番上年佢既學校報告, 有94.4%既中六位係原校升讀, 即大約58%, 所以佢係差過高主教, 但係都好過聖類斯好多. 至於聖瑪加利, 就有20個位剩, 14分推算係25%, 屬band2尾. 當然選學校(尤其是band2尾至band3), 校風都好緊要, 要自己去實地理解, 呢o的工夫唔慳得.

歸納上面既分析, 下面就係中西區學校既排位.

band1頭
聖士提反女子中學 (上年6科14分佔79.1%)
聖若瑟英文書院 (上年6科14分佔75.92%)

band1中
英皇書院 (上年6科14分佔67%)
英華女學校
高主教書院 (上年6科14分佔61.45%)

band1尾
聖保羅書院  (推算上年6科14分約佔58%, 今年46.39%)
聖嘉勒女書院 (推算今年6科14分佔50.32%)

band2頭
聖類斯中學 (最後一次公佈6科14分佔42.9%)

band2尾
香港聖瑪加利女書院 (推算今年6科14分佔25%)

band3中
樂善堂梁銶琚書院 (推算今年6科14分佔15%)
聖士提反堂中學 (推算今年6科14分佔13.13%)

cmchang0927 發表於 12-10-31 12:47
呢個時刻, 不需要諗讀不讀RC的中學, 因六年內的變化有誰知道。只要知道如果成績中等, 有一間BAND中至尾的學 ...
That's very true. It's what I think initially!

cmchang0927  哈哈, 我呢D細膽到軒官都冇去試, 我冇信心可以肯定小朋友在呈分試一定有頭廿名.... 好似不容有失咁, 人始終不是機器,好大壓力的  發表於 12-10-31 13:00

cmchang0927 發表於 12-10-31 12:53
其實那間較好我不知道,我覺得差不多。不過高小近我囉
如果第日叻, 中學可去考DBS, CO EDU, 唔一定 ...

好多謝你,好詳細的分析,交表時見到聖彼得的小朋友,佢哋好乖我同我打招咪,但高主教的小朋友打招呼時表現自然好多,同埋佢哋真的好乖,今時今日有咁O既品得真係值得讚,亦係我轉軚好鍾意呢間學校的主要原因,聽埋你哋講,真係有中學穩陣好多

唔該晒各位

cmchang0927  U are welcome but this is not my analysis.  I just copied it from 升中派位, it was done by those 高人there, v. reliable source.  發表於 12-11-1 00:22

milkonline2 發表於 12-10-31 12:27
各人有唔同喜好,有人會追求更好的,我仔去年有個同班女同學就走咗去女拔讀,我仔本身名列前茅,大可考其他 ...

你好好呀,好考慮呀仔的感受,希望我到時都會咁頭腦清醒啦

今時今日做家長, 有出世要PLAN到大學的路,真的唔簡單,大家加油!

回復 iamfansma 的帖子

共勉之~~

iamfansma 發表於 12-10-31 14:50
你好好呀,好考慮呀仔的感受,希望我到時都會咁頭腦清醒啦

今時今日做家長, 有出世要PLAN到大學的路,真的唔 ...

Yes, it's difficult to act as parents in HK nowadays!  Just believe your kid is good and he/she will be on right way! Add oil!

milkonline2 發表於 12-11-1 00:05
Yes, it's difficult to act as parents in HK nowadays!  Just believe your kid is good and he/she wil ...
I believe he is good. I mean he is not outstanding but he is a super sweet boy. He always behave good and nice to other people. That's enough for me. So I am not that type who must go for best school. Of course i would try to give him what i could.
Thanks God for giving me everything! :)

milkonline2    發表於 12-11-1 12:13

11月19日前有信通知, 唔知會不會星期六前........

請問有無等緊高主教2nd in 結果的同時已被聖類斯收了的學生? 兩間應該點選擇呢?

回覆:KHbaby 的帖子

Not count location. My own choice should RC

cmir  agree!!! Even St Louis is near my house...i didn't even go for the interview.  發表於 12-11-14 13:59

心朗小B 發表於 12-11-14 09:51
11月19日前有信通知, 唔知會不會星期六前........

咁以RC作風,似乎會係16號寄信,快者17號(SAT)收,慢既19號(MON)都會收到.

我同coffee cake 的諗法一樣!

回覆:高主教SECOND IN幾時有如結果

最快都星期六先收到信

最重要學校辦得好, band 1B學校也可以有Band 1A頭學生. 跟住, 學校又會升band.
~easybring~

好緊張, 好心急呀!
Hope we can receive the result within this week as i won't be in town next week......

回覆:高主教SECOND IN幾時有如結果

曰曰開信箱都未見有!

引用:+本帖最後由+cmir+於+12-11-14+14:27+編輯+

Gerard 發表於 12-11-14 15:35
Support u ar n wait for ur good news
Thank you so much Gerard!!!
我驚希望越大, 失望越大
‹ 上一主題|下一主題