用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think美孚interview
樓主: isababy117
go

Think美孚interview [複製鏈接]

回覆:Think美孚interview

我想問個group in 其實重點係邊?睇佢有冇坐定定?分享玩具?玩咩類型既野?

引用:我想問個group+in+其實重點係邊?睇佢有冇

原帖由 bonbon1220 於 12-10-25 發表
我想問個group in 其實重點係邊?睇佢有冇坐定定?分享玩具?玩咩類型既野?

...
我諗係睇佢地有冇搶玩具/有冇交換分享

回覆:Think美孚interview

引用:真係好深,flash+card+嗰part題都答唔中 +

原帖由 Halcyon0212 於 12-10-25 發表
真係好深,flash card 嗰part題都答唔中
乜有flash card 咩?

引用:我都有问这个问题:問圖片中既小朋友係到做

原帖由 vivicui 於 12-10-25 發表
我都有问这个问题:問圖片中既小朋友係到做咩.我儿子还不会说话。很显然答不出 ...
我仔仔一月大仔,問了最難的,拼八塊形狀puzzle其中四塊,問flash card 中边個幫小孩冲涼,小孩做緊什麽,張兩张卡掉轉再叫仔仔指出那張卡有小孩kick the ball ,又問名,爸爸係边到,又名黄色波係嘿,總之各位所講的最淺和最深全問了。五分鐘攪掂。幸運地仔仔全部回答了。 但我覺得 總有其他小孩答得更快更準。 而且group in 時全枱滿座,跟本插不入,全程坐角落有得睇冇得玩,一定肥佬。跟本好似冇參與過group in。

回覆:webpaupau 的帖子

阿女8月中細b, 以上講嘅instructions大部份都唔識.  聽日九龍塘interview 凍過水喇!  

回覆:ekhc 的帖子

Same here~ give me five! Yeah! Then let's have fun tmr~~~

I know group in 係睇 the child 有冇坐定定

回復 Winnieluvkelvin 的帖子

haha.  let's enjoy tmr~~
隨緣!  

問咗我個女圖中小朋友做緊咩 , 認顏色 , 穿6粒珠仔入條鞋帶度, 叠高積木

回復 isababy117 的帖子

可能你嗰個係大囝/囡 ? 可能跟據小朋友去問..
我個只係問佢邊個係杯杯, 比野媽媽, 叫佢講車車, 同推車車..

PS: 美孚interview有其他國藉既小朋友, 但唔係太多.

阿女6月b, group in,我估老師可能觀察家長點同小朋友玩, 坐得定唔定, 有無爭玩具, 家長點處理啩...
individual in, 首先同阿女打招呼, shake hand, 阿女有做, 我見老師有mark嘢, 似乎係逐樣mark分, 之後拎個跳跳虎出來, 同阿女shake hand, 再拎波, 車, 杯, 問係咩來, 阿女都問左一陣先答到ball, cup, 見老師有mark,問我係邊個, 阿女又係慢幾拍先答mami,再叫佢比波波mami,比車車老師, 都叫有做,
之後問我平時邊個湊阿女, 點解揀呢間學校, 平時點同佢玩, 帶佢去邊...
最後就比張sticker佢, 我叫阿女講thank you,阿女只係點頭, 叫佢bye bye, 同埋叫佢同老師smile咁...
細b始終係輸蝕d, 已經考得淺左, 但都不是做得好好...哎, 唯有平常心面對啦, 好似得幾十個位, 都機會唔大...

引用:回復+isababy117+的帖子 可能你嗰個係大囝

原帖由 mandytanghk 於 12-10-26 發表

可能你嗰個係大囝/囡 ? 可能跟據小朋友去問..
係呀我個女201101,但係程度真係嚇我一跳。

少到我一個都見唔到

mandytanghk  平常心, 其實唔駛識晒先會收 , 我估都會睇其他表現, 如坐得定嗎, 有冇扭計, 媽媽點解選Think .. :loveliness:  發表於 12-10-26 17:16

回復 littlelittlepig 的帖子

oh i think your daughter's chance is high.. coz my son not answer teacher.. give wrong things to teacher.. (but actually he know, just not answer)

So.. chance really low for us :O

回覆:littlelittlepig 的帖子

我個8月b, 考嘅嘢同你都差唔多, 唔算深.  但阿女都唔係樣樣都做到.  最後老師問我問題嗰陣, 佢仲走咗去!  

算啦!  當帶阿女去玩啦!  隨緣...

引用:阿女6月b,+group+in,我估老師可能觀察家長

原帖由 littlelittlepig 於 12-10-26 發表
阿女6月b, group in,我估老師可能觀察家長點同小朋友玩, 坐得定唔定, 有無爭玩具, 家長點處理啩...
individ ...
你個女已經好乖好叻女!我個女1月B仲衰過你,冇答過老師問題,只做指令但平時就好多野講,見到陌生人就開始怕羞

回復 mingling1980 的帖子

但有得考慮我估大b機會會大d, 只係望大b有好多offer,放棄佢, 我地先有機會咁,
我朋友個fd小朋友1月b, in左6間已有3間offer,不過佢多數係地區學校, 可能易少少啦, 相比九龍塘果d....

回復 ekhc 的帖子

其實係架, 佢地平時就算識都好, 去到一個陌生環境, 對住一個陌生人, 都唔一定肯答, 唔一定so老師, 好睇佢地心情, 我感覺阿女都不是很在狀態, 但女算好少少, 佢叫做聽人講d, 阿仔果陣佢識都未必肯做, or應個老師架....
另一樣嘢係, 其實我地平時同佢講英文多d架, 所以老師用廣東話問, 我不是十分肯定阿女係明白晒, 阿女答的都是英文ball, cup, 不過又不好意思要個老師用英文問....

thanks,其實阿女都算social,同埋外向少少, 同阿哥都有d似, 所以呢下會幫助些少, 但始終細b, 好多嘢都未識, 如果d幼稚園無分程度考, 我估真係c緊...前年阿仔考LH,真的不易, 如果咁考阿女, 我估好難pass....

回復 littlelittlepig 的帖子

咦哥哥讀邊間 ? 好似有哥哥讀緊收妹妹機會大 D :D

‹ 上一主題|下一主題