用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學面試前的準備
go

大學面試前的準備 [複製鏈接]

回覆:agoodfox 的帖子

上年係group interview,都係出一條題目(內容唔記得,只記得同時事無關),然後大家討論,用英文。

回復 dailam 的帖子

要formal dressing, 女仔要著裇衫, 西裙外套. 問一條group discussion問題' if you are a government department official, how can you promote no-smoking culture (practical ways)'. 跟住有自我介紹, 又問想入邊個business major, 點解等等.

回覆:Shootastar 的帖子

我個女上年就係校長推薦interview business School,佢已經係著裇衫西裙,但係去到個個著套裝裙,得佢一個唔係,搞到好突出,阿女都有啲唔高興。HKU 就寫明smart casual.

回覆:Shootastar 的帖子

我都係咁樣同阿女講,大學如果睇衣著比分,就唔讀都算啦,不過佢會覺得幾異相,唔係好自在,所以如果唔想有阿女嘅feeling,可以跟大圍嘅著法,呢個只係apply to UST business ,其他科就唔清楚。

‹ 上一主題|下一主題