用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資應該幾時叩門?
go

直資應該幾時叩門? [複製鏈接]

請問如直資第一輪不獲取錄,幾時先可以叩門呀?

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

當年10月出結果, 我女waitlist, 我一直叩到7月
愛拼才會贏

HHaHHa    發表於 12-10-24 11:43
HHaHHa    發表於 12-10-24 11:43
carolmum  你讀緊果間叩番黎???點解我聽人講話應該無位比人叩既?...  發表於 12-10-23 00:39
kwkyeung    發表於 12-10-22 23:38

回覆:直資應該幾時叩門?

你由10月一直叩到7月??咁勁?
你係不斷寫信去學校嗎?可否分享下?
咁間學校幾時決定取錄你小朋友呀?

回覆:keith_candy 的帖子

明年五六月度,有啲直資有第二輪收生申請。

回覆:ae.mama 的帖子

咁第二輪收生之前幾個月,係咪我寫信去叩門都冇用架?

醒目開學勳章 王國長老

點評carolmum  你讀緊果間叩番黎???點解我聽人講話應該無位比人叩既?...  發表於 9 小時前

本身在waitlist至有得叩(過晒咁多round但唔係正選), 如果無申請過或已經out左就無得叩了
(我一直在waitlist, 不停都要叩到7月尾, 點會仲有位收其他中途插入既申請呢)

醒目開學勳章 王國長老

keith_candy 發表於 12-10-22 23:29
你由10月一直叩到7月??咁勁?
你係不斷寫信去學校嗎?可否分享下?
咁間學校幾時決定取錄你小朋友呀?

係呀, 派成績表又寫, 去完比賽又寫, 有咩獎又寫, 我估total有7-8封信
一路叩到7月30日! (咁記得係因為我唔o係香港, 7月31日返黎, stop左本來另一間學校留位既8月1日cheque, 幾驚險!)

愛拼才會贏

我諗都係入左Waiting List 先可以叩.
如果rejected, 真係好難"死都救返生"

Charlotte_mom 發表於 12-10-23 10:29
係呀, 派成績表又寫, 去完比賽又寫, 有咩獎又寫, 我估total有7-8封信
一路叩到7月30日! (咁記得係因為我唔 ...
請問是否親筆寫比打字更有誠意?
謝賜教!

醒目開學勳章 王國長老

我D字核突, 無試過, 你可以試下, 但我每一粒字都係真心真意的, 唔係"貴校校風純樸學生品學秉優"果D

回復 Charlotte_mom 的帖子

謝謝你, 我都是出自真心的寫信, 希望校長會看吧.

你好呀, 我第二次call waiting都衰左, 我諗都要叩門到出年7月了.
想問下使唔使次次都要親身去學校交信呀?
.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 你好呀,+我第

原帖由 elderberry 於 12-10-24 發表

你好呀, 我第二次call waiting都衰左, 我諗都要叩門到出年7月了.
哎,要返工,點去到咁多啊,盡量啦

間學校離屋企好近的, 有d朋友同我講要我一早去學校撞校長, 親手交信俾佢有誠意d...
我係到諗使唔使次次都一大早去學校撞校長, 人地會唔會覺我煩呀?

咁即係話如果第一輪已經比OUT咗, 叩門都冇機會?
http://blog.qooza.hk/tsobb

回覆:Charlotte_mom 的帖子

LMC and TSL都有第二輪收生,可以再報。通常佢地預左半班至一班的學位明年見小朋友,所以今年報左唔收,明年可報過再見多一次。

自行之後
‹ 上一主題|下一主題