用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校車接駁路線會影響你們選校的決定嗎?
go

校車接駁路線會影響你們選校的決定嗎? [複製鏈接]

直資學校陸續放榜2nd in或收生名單,但我發現有些學校的校巴路線唔經我屋企附近甚至還離好幾個地鐵站,如果依啲學校收我亞仔咁點算、點做決定好? 咁辛苦先考到唔通唔讀咩?  出面點搵其他校巴公司查詢? EK各家長都要留意這個point, 因為一旦簽左直資就無得大抽獎嫁啦! 到時兩頭唔到岸!

0    0    0    0

回覆:karenpsleung 的帖子

校巴唔得,可以找保姆車的

醒目開學勳章 貢獻勳章

我報嘅學校,全部都check過有校車入本區先報 (除咗GT,老公話佢可以湊返學),而我地住近地鐵,所以有車入就一定停!
恐龍家

搵街車或者自己接送,我地住大型屋苑,所以除非係間學校本身冇校車做,否則應該都ok

回覆:marcuscyrus 的帖子

好擔心搵唔到校巴或保母車,我家住黃大仙,都算大屋苑嗎?

校巴可以是一個問題, 因為現在越來越少校巴,   很多轉營做內地旅客旅遊車. 保母車資料可問學校. 但是如果該校只有少數人住你那區, 就沒辦法, 要自己解決. 我也知道因為這樣要搬家. 因為小學開課時間早, 久而久之大人細路解得很累, 經濟容許下就搬

回覆:蝦米豬 的帖子

咪就係經濟唔容許啦,話搬就搬,真係唔係咪易,樓價話,租又貴,是又一長遠負擔

咪就係經濟唔容許啦,話搬就搬…真係唔係咁容易,樓價高,租又貴, 住屋是又一長遠負擔

交通是一大問題, 我選校一定唔選山長水遠的, 就算有車到又點, 要6點幾上車的, 小孩邊有精神上學?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:校車接駁路線會影響你們選校的決定嗎?

一定係考慮因素,我地學校簡介會時會post埋路線俾家長參考

回覆:校車接駁路線會影響你們選校的決定嗎

去年南區名校取錄了,但因返學路途太遙遠而放棄了。

回覆:校車接駁路線會影響你們選校的決定嗎

小學同幼稚園唔同。幼稚園搭一個鐘當瞓覺,小學生喺校巴就勁玩冇得瞓,加上返全曰,冇乜時間剩。上年阿女頭站返學尾站放學,每程成個鐘,真係好辛苦,後來揾到保姆車頭站放學,十分鐘到,寧願俾兩面錢。今年等到保姆車有位,尾站返學頭站放學,差好遠,所以唔好諗住好學校就幾遠都值得。有學校收,就要揾車,PTA都有保姆車資料。

回覆:momama 的帖子

詳野叫PTA? 邊到搵保姆車資料?

carolmum  家教會啊!  發表於 12-10-20 23:30

Pomama多謝你的分享

多謝momama氣的提醒,有學校收,就要馬上搵保姆車

PTA=Parent-teacher Association

現在找校巴或保姆車真的十分困難,我們由尖沙咀返九龍塘也沒有校車,亦找不到保姆車,唯有工人及祖父母接送,所有一定要MAKE SURE有車或有人手接送才好決定。

回覆:magiccandy 的帖子

多謝magiccandy嘅提醒

其實都好睇你有幾愛間學校,如果好鍾意,點都會想辦法安排

引用:其實都好睇你有幾愛間學校,如果好鍾意,點

原帖由 wister 於 12-10-21 發表
其實都好睇你有幾愛間學校,如果好鍾意,點都會想辦法安排
睇你有幾愛間學校,同有幾多資源及支援!諗辦法安排同揾到辦法安排係兩件事。唔使悲觀,亦要現實d,唔可以太樂觀。

‹ 上一主題|下一主題