用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山Wellborn N班面試後幾耐先出結果?
go

馬鞍山Wellborn N班面試後幾耐先出結果? [複製鏈接]

馬鞍山Wellborn N班面試後幾耐先出結果? Thanks
   1    0    0    0

回覆:馬鞍山Wellborn N班面試後幾耐先出結果?

上年我囡囡考係即刻講收定唔收

回覆:siuap 的帖子

Wellborn 好唔好?

回復 siuap 的帖子

咁快知? 你嗰時係一大班人見,還是獨立見

回覆:babiescomein2 的帖子

獨立見。不過,我最後都冇交到留位費,因為有其他offer

我已經收到am class相, 有無人都收到呢?

13/10果日面試..22/10收到藍色紙的信話收左上午主流班..點知打去問可唔可以轉翻國際班既時候..發現原來藍色紙係收國際班..只係佢地印錯字寫主流班=.=..唔知其他人係米都係咁既情況?

我都係報國際班, 但封信印左mainstream, 我打去問, 佢都係話藍色信紙係國際班, 佢地打錯左... 之後再收到佢地打電話黎reconfirm international am class...

剩係寄封取錄信都咁大意..行政真係如其他人所講有啲亂呢..而家諗緊交唔交留位費好..你地點睇呀??

回覆:馬鞍山Wellborn N班面試後幾耐先出結果?

我都收到信話收左主流班am, 但同日又收到嘉德麗封信收左我個仔讀pm班。我想阿仔讀am,但威寶係咪吾好呢?

我都收到威寶同嘉德麗offer..都AM班..我都煩緊交邊間..其實我同老公比較鐘意威寶..校舍大又全英普國際班..嘉德麗雖名氣大啲..但校舍細..又花太多時間背三字經梯子規..唔係我地果杯茶..但威寶唔係太出名..學費也貴..離火車站又遠..返學比較麻煩..不過睇翻之前啲人既評價其實唔差..小朋友返學開心..國際班既師資又唔錯..只係話行政亂..同埋大班..3個老師對3X個學生..有時兼顧唔到...

回覆:Jasmin映 的帖子

威寶個校舍就真係好過嘉德麗好多架,但冇乜人討論都吾知好吾好!之前有post話佢地課程都好深同好多功課。你地收到嘉德麗am班都好吖

回覆:123onebaby 的帖子

佢地收好多學生架?

Jasmin映,  我都有 in 嘉德麗 am offer, 我都仲未說明到自己要簡嘉德麗, 因為我返緊嘉德麗pg, 我可以話個NET 好唔得, 佢地本來有 guideline 跟住follow 每堂教D乜, 但教左兩個月都仲教緊A-D 同color, 好hea... 你有無去嘉德麗 open day, N班個campus係咪真係好細? 我個日無去到, 唔知係咪真係咁細?

另外, 知唔知wellborn 課程算唔算深?

回覆:jjess 的帖子

jjess... 我不幸地嘉德麗同啟思interview時間撞左。本身諗住選嘉德麗in,因近屋企少少,同埋重語文係我既preference...但去左佢open day, 參觀過n班校舍,唔明點解可以咁細咁舊都收得學費咁貴?!所以最後選左較出名又難考既啟思in...佢雖然細~~ 但比較乾淨同有個小小戶外area...威寶我都中意。係貴左d但覺得校舍靚就值d~ 阿女下年2月會插班讀n(因佢係一月大b,想比佢讀足年半n)希望佢讀得開心啦~唔開心就讀半個學期較腳咯~~

我1/9親身去拎簡介會飛,聽左簡介會,又去左開放日,本來間學校真係我既心水,其他學校包括威寶我都只係面試果日先去過校舍一次,但聽完簡介會,我老公好唔鐘意浪費啲時間要啲朋友背三字經弟子規..到開放日果日..有機會參觀幼兒班果邊既校舍..真係好細..只有四間課室..一個廁所..小量遊樂設施..但樓底好矮好似好迫咁..雖然話可能都會過返去幼稚園果邊上堂..但兩邊校舍都相距一段路..而且仲要橫過一條行車路..我心諗..小朋友日日咁樣來回又安唔安全呢?..雖然好多人話應該揀嘉德麗..但我個人真係鐘意威寶多啲..威寶課桯唔淺的..不過國際班相對無主流班咁深..但如果想要英文同普通話環境就一定國際好...

reneemama0118,即係你決定下年2月比女女讀威寶插班? 我仔都係大仔, 但我打算8月先比佢讀... 到時等你UPDATE下讀成點...

Jasmin映, 其實我都你睇法好似, 嘉德麗重背誦三字經, 我覺得可以接受, 但問題係小朋友係咪真係明入面既意思? 唔明內容意思讀黎都無用。我其實都係好鐘意威寶的語言環境, 行政混亂, 有可能係書記既個人能力問題...雖然個個都話威寶好易收生, 但呢個又好似唔係我重點...如果仔仔讀得開心, 語言環境好,課程又深, 我之後再考K1 或上小學考直資/私立都有個基礎..... 而個個都話嘉德麗派位好, 派位唔係睇校網既咩, 係嘉德麗讀得都係呢個校網架啦, 咁一定多人派到呂明才小學, 而自行收生, 又唔會輪到我阿仔考到, 因為我又唔係基督徒, 又唔係舊生, 即係機會等於O, 最後都係算直資/私立呢條路...

另外, 我今日打左去問威寶, 如無意外佢地都係N1 直上K1的, 當然經過評估能力...

我依家打算都交埋留位費先喇, 再等下有無其他offer, 你呢?

jjess, 我囡都係大囡呀..^^"..都係夠大2月可以插班,但我都係希望8月先讀..始終覺得到時Repeat一年N..啲小朋友唔同晒..人地可以升班個囡無得升..驚個囡唔開心唔明白以為係自己問題..我同你諗法同Case真係好似呀..我目標都係呂明才..入唔到就可能直資私立..其實威寶N基本上都係直升K架啦..聽講好多人都係讀完N就考其他龍校K..考到就走..我都係咁打算..不過如果個囡真係讀得好好..又唔想走既..可能繼續讀上去都唔定..我都應該會交留位費..反而嘉德麗想唔交...我都會再等下其他offer..其實如果係同樣情況..諗住讀完N轉走..如果沙田英藝新校真的收我可能會放棄埋威寶..因為我住大圍英藝比較近..而且就車公廟站旁..返學放學比較方便..你有無報英藝呀?

回覆:Jasmin映 的帖子

jjess好呀。返左學再update你丫~~
其實我報插班主要原因係唔想嫲嫲湊得太辛苦(佢有風濕痛)而阿女又唔駛日日對住2老咁悶~~ Jasmin映好細心呀,我又未諗過阿女見住同學仔升班會唔開心。始終我都覺得n班係比佢地玩,見咩人咪同咩人玩lor^^ 反而佢插班時做細過人,到9月做叫做大姐姐照顧下d初入學怕生保既同學仔都係一個好好既經驗丫

‹ 上一主題|下一主題