用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想請教管教孩子的問題
樓主: 四隻貓
go

想請教管教孩子的問題 [複製鏈接]

經過兩個月時間, 我同個仔相處有左改善.

我學版友出招, 總之咩都俾佢好似有得揀(假民主) 佢一聽到有得揀就眉飛色舞. 揀定左佢就會好合作.
佢唔喜歡著外套, 就俾兩至三件外套佢揀, 佢覺得自己有得話事, 就肯著. 另外有時佢唔肯換衫, 我就問佢數學題, 佢一專心計數, 就完全唔理我地同佢著咩衫.

佢近來好喜歡做家姐既K3功課, 聖誕假時偷做左d家姐既假期作業裡面既wordcross puzzle, 為免家姐投訴, 我買左d wordcross puzzle練習俾佢, 佢唔駛半日就玩晒.....我諗我要scan 左d練習會比較耐玩....

呢個仔真係好考起我.

babyislove  等我都試吓用「假民主」呢招  發表於 13-1-9 14:06

你小朋友在街上瞓地扭計的原因是什麼?會是扭買野嗎?
我的小朋友都是雙重人格,在校是品学兼優,自小都中意做姐姐的功課,我會買練習本放在書架上讓她揀來做。可將姐姐學校功課丶課本,及他可做的練習本分開書架放,方便記認。有段時間我囡都好中意做練習本,一天做兩本,不太過份沉迷,我會由得佢。

版主

koyetsebb88 發表於 12-10-18 21:50
我不知我細仔有沒有你們所說的“對立性反抗症”,但他現在3歲9個月在家常常講反話,亂發脾氣,但在學校老師話 ...
講反話真係好難攪,我個仔連係學校都係咁

幸好老師都好明白,仲安慰番我轉頭話家校一齊合作勸導佢。

版主

lillymarie 發表於 12-11-15 11:27
這就是完美主義可怕的地方!為了少少的不完美做完又做,結果功課會做得慢。有些人最後甚至會不做,因為“唔 ...
我個仔係倒轉,因為想做得完美,但係又怕自己最後係唔完美,最終決定搵藉口唔做/唔繼續做-->最近常用:「我好攰」

四隻貓  我仔係講: 我唔識  發表於 13-1-9 14:06

Barbe 發表於 13-1-8 21:48
你小朋友在街上瞓地扭計的原因是什麼?會是扭買野嗎?
我的小朋友都是雙重人格,在校是品学兼優,自小都中 ...

唔係扭買野, 多數係我地要行左, 佢堅持要行右. 不過近來我會預早同佢講好行程, 佢預早知道之後就會比較合作.

分開兩個書架都好, 我家正準備裝修, 今次要好好設計下d書架點放.

版主

四隻貓 發表於 13-1-9 14:05
唔係扭買野, 多數係我地要行左, 佢堅持要行右. 不過近來我會預早同佢講好行程, 佢預早知道之後就會比較合 ...
家居佈置真係好重要。

我老公最近從新set好屋企,將阿仔o既o野好好分類,等阿仔自己manage、一目了然。

結果發現阿仔開心o左好多,學習/玩時更爽。

最重要係少o左argue --> 佢學懂管理好自己o既o野。

回復 四隻貓 的帖子

有無學樂器呀?可以用去他好多精力和時間。喜歡做功課是好事啊!只是做媽媽的就辛苦少少,要替他預備合適的功課了。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

引用:兒子三歲四個月大,+記性好,+對文字十分敏感

原帖由 四隻貓 於 12-10-12 發表
兒子三歲四個月大, 記性好, 對文字十分敏感和沉迷, 學習能力高, 但表達能力差, 脾氣很大, 對一些事情十分執 ...
我由兩歲開始教亞仔遇到唔開心,氣餒,發脾氣時,就深呼吸再慢慢數十聲,咁樣佢就容易控制情緒,唔會一發不可收拾

我同個仔相處都有左改善, 而家用左新技巧... "係我地要先平穩自己情緒,接納,認同佢地既感受".. 呀囝情緒好左好多,脾氣都少了, 感覺容易相處左..

係佢想發脾氣時, 唔好話佢住... 等佢知你明白佢感受..
e.g.
"呀, 你好唔開心, 媽媽知你好唔開心,, 好難整呀..."
"你好想要, 好想好想要... ...... 但係屋企好多啦,... 我知你好想要..." <-- 大人千奇要平靜..
有時間可以看 一本書 "童年的困擾" .. 大家一齊努力.

mandytanghk 發表於 13-1-10 10:00
我同個仔相處都有左改善, 而家用左新技巧... "係我地要先平穩自己情緒,接納,認同佢地既感受".. 呀囝情緒好 ...
認同佢地既感受
呢招真的好powerful!

介紹這本書,對我和兩個囝相處有好大幫助。

圖書館有得借 你會聽,孩子就肯說 : 親子溝通6大妙方

babyislove    發表於 13-1-10 13:42
for every one criticism, three positives must be given.

多謝晒大家分享, 好有用!!!

我個囡係學校係完美學生, 老師都話佢真係做得好好, 但都因一,二件小事, 而俾老師知道佢"過分完美主義", 但我要處理是在家的反抗行為 ... 同我要努力唔令自己發痺氣, 我好多時忍到咁上下會爆發

版主

hobby 發表於 13-1-10 13:13
多謝晒大家分享, 好有用!!!

我個囡係學校係完美學生, 老師都話佢真係做得好好, 但都因一,二件小事, 而俾老 ...

對付反抗行為,最重要係講清楚規則、結果。

如果佢仍要反抗而導致不守規則,結果就要承擔。

我個仔都反抗,我地就set 5個規則俾佢,如果佢當日做唔到其中一樣,爸爸就唔講床邊故事俾佢聽。因為佢好看重呢樣o野,如果無得做佢會好唔開心。起初佢做唔到,佢對於面對個後果時好大反應。漸漸地,佢就後悔無做到,第二日就好aware。

同時,佢好喜歡100分o既concept。佢每做一件我地要求佢做o既事,我地就加10分俾佢。如果只完成一半,我地就俾5分佢。如果佢出奇地做得好,就俾20分。如果當日得到100分o既獎勵都係床邊故事,呢個計分制度好work,佢好積極要攞分。今早佢未出門前已經攞到50分,返學時心情勁靚。

p.s. 無論你幾激氣,你都唔好失控。time out自己,再o黎過。加油!!!

回復 babyislove 的帖子

最衰係囡囡佢唔怕罰, 或失去權利 ... 罰佢一個人係黑房都唔怕, 唔怕我唔同佢講嘢, 因佢可以同我冷戰1小時以上, 仲好抵死, 佢識得講, 其實你哋都唔係怒我, 你好鍚我 (我暈咗)

加上佢在學校已經好優異, 對自己要求好高, 我哋唔想再俾佢要取100分呢個concepts, 反而要佢學習接受別人幫忙,

條路對我好難行, 我會努力使自己走出情緒, 再慢慢引導佢

babyislove  努力!加油!!!試吓試吓一定會搵到有效教佢o既方法^___^  發表於 13-1-10 14:06

回覆:想請教管教孩子的問題

其實要等D時間。你個仔某D能力快咗但心智未跟上。佢咁聰明,遲D會知。可以做就係講到佢知為止。

回覆:四隻貓 的帖子

唉!原來咁多人嘅小朋友都係咁。
我仔都係專同我唱反調。
而我都唔笨,好多時佢發脾氣,我會同佢講: 我比個位你發脾氣, 放是個衰仔會話: 我唔發喇,你發啦。
你話係咪笑死

回覆:四隻貓 的帖子

我仔都係好鍾意睇天氣報告,而且鍾意月曆,因為有數字。朝朝早就問我幾多度:;pppp:

等我又分享吓先:

唉,幾日跟同學開party, 同學仔媽咪就叫我個女聽多啲爺爺嫲嫲話, 咁咪可以奬多啲星星囉 (佢學校用要奬到足夠數目的星星先有禮物), 點知阿囡話, 我唔想喎, 太多星星, 我會暈嫁, 爸爸媽媽都會暈駝駝 ... (聽到佢咁講, 我真係暈倒)

我個囡依家3歲3個月, 好喜歡睇新聞, 早幾日見到講打仗, 就話唔好打啦, 我好唔鐘意; 又一次, 咁啱講到釣魚台, 又話呢個係我哋中國的地方 ...

佢好沉迷睇新聞, 一邊睇一邊問好多問題, 奧巴馬, 梁振英, 唐英年, 金正恩 ... 都認得晒, 成日估估怪怪, 喜歡返學但又唔想同班同學玩, 理由多到不得了, 又話呢個細個, 呢個唔食飯, 呢個唔聽話 ... 我怕佢社交會有問題, 救命呀

hobby 發表於 13-2-22 17:05
等我又分享吓先:

唉,幾日跟同學開party, 同學仔媽咪就叫我個女聽多啲爺爺嫲嫲話, 咁咪可以奬多啲星星囉 ( ...
希望我這樣說不會令你太難受。建議你考慮不再讓囡囡看那麼多新聞,因為她年紀還小,就算是資優,但對很多事未能好像成年人那樣去理解。新聞報導九成幾都是負面消息,又或者是一些很複雜的社會政治問題。孩子對這些事一知半解,有時還會引致焦慮。四歲前的孩子很信任身邊的成年人,你所說的一切她都會照單全收,因為她未有自己的世界觀。所以,現在是讓她知道世界真善美的最好時機。

回復 lillymarie 的帖子

說的也正確, 不過要屋企老人家唔睇電視暫時都做不到, 有時仲要開2個收音機+電視(我都唔明點解), 我連要求囡囡食飯不開電視也不可以, 以前已有幾次因管教問題發生爭執, 如果佢哋唔幫手, 都唔知點算好了, 呢個問題都煩咗好耐 ...

hobby 發表於 13-2-27 13:36
回復 lillymarie 的帖子

說的也正確, 不過要屋企老人家唔睇電視暫時都做不到, 有時仲要開2個收音機+電視( ...
噢!和老人家同住就真的沒辦法了。
‹ 上一主題|下一主題