用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔唔記得自己係基督教學校
樓主: awmlai
go

男拔唔記得自己係基督教學校   [複製鏈接]

引用:小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再

原帖由 awmlai 於 12-10-11 發表
小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士 ...
人地一早已公開哂D規矩。而成個過程都只係個零兩個鐘。你同你個已經大過五歳既仔都攪到心理同生理都咁lea hea.  我都覺得DBS做錯左。佢應該抄低你個仔既application number. 你個仔同你as parent睇來都唔match佢要既profile.....

Christi  you are very mean as well.  發表於 12-10-15 15:33
awmlai  請問係喺邊度公開哂嗰D考完唔比再去廁所嘅規矩?   唔通你張面試信唔同我嗰張? 你就好啦!  有早知,梗係口響D嘅!  有備而戰吖嘛!  真羡慕你!  我有早知,都唔駛呢度見。你估我而家鬧佢哋唔比櫈我坐咩!   發表於 12-10-12 21:48

引用:趕你下山,廁所也不給你坐!!! 夠鐘再爬

原帖由 ic07 於 12-10-13 發表
趕你下山,廁所也不給你坐!!!
夠鐘再爬山,佢要俾人見到佢人山人海排長龍呀嗎、唔係點出名!

...
佢出名時好似我地好多都未出世......

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-12+

原帖由 nc2000 於 12-10-13 發表
開口借個廁所一用都要記名,抽後算賬?!咁咪仲得人驚過國民教育!一個5、6歲,仲係幼稚園生小朋友個幾兩個 ...
對對對!我覺得你對!不過如我係DBS,在選db仔時見到有二千多個5歲細路都冇呢個問題時我點選呢?喟你報左means你想你個仔做db仔,咁你都要尊重人地所睇重既野(我想信包括家長需配合學校教育方針同DB仔能夠面對tough同adverse situations 既特質)。人地都有權簡架。人地冇搵槍指住你個頭叫你入form㗎。

cornelius  Can't understand why you quote 教育方針 & whether 5-year-olds can handle tough/adverse situations?! Going wee-wee has nothing to do with all these, right?! Kids can't control their bladders!  發表於 12-10-13 11:15

引用:人不可只看自己需要,其實有否看看別人的原

原帖由 99699 於 12-10-13 發表
人不可只看自己需要,其實有否看看別人的原因,今年報考人數大約有3100左右,分三日in, 即每日有一千人,db ...

引用:Quote:原帖由+99699+於+12-10-13+發表人不

原帖由 kyliema2006 於 12-10-13 發表
恕我直言。這實在是不合理。有五千考生的陳守仁有無被投訴安排失當。要安排幾天面試、流程如何、校舍怎樣開 ...
佢而家serve緊你定簡緊學生?

引用:唔駛serve我,因為我冇考,只是有感而發啫

原帖由 kyliema2006 於 12-10-13 發表
唔駛serve我,因為我冇考,只是有感而發啫。Btw.我唔覺其它學校係serve家長,而唔係揀學生囉。

...
坦白講我一D都感覺唔到安排有問題。人地叫你幾點返來接仔D仔就幾點帶佢地落來。非常準時同專業。我淨係見到家長晨咁早排長龍 。  自己create trouble 比自己。接仔時人地叫家長聽number唔好逼埋去,好多就砌個血肉長城block哂後面又唔肯借位。自己做龍並製造亂局。跟住又扣人帽子話造勢。人地成為名校時我地好多都未出世架。
再者5歳小孩應該自己識問人。想去厠所做乜未落來時唔舉手同老師講,而要見到父母時叫佢幫手解決問題?香港越來越多人好似我個網名咁,helicopter dad and mom。人地拔萃仔係出哂名獨立自立同self discipline架。

tabodaisy  100% agree  發表於 12-10-16 08:55

引用:Quote:mirage+發表於+12-10-14+20:09+某些

原帖由 awmlai 於 12-10-14 發表
呢次討論都幾好,可看出每人不同的價值觀、憐憫心、人道立場。總之,這次事件,千錯萬錯,我錯學校錯個別人 ...
無所謂邊個對或不對。只係mismatch.真心講就算佢收左你個仔你都唔好讀。這只會是雙方面12年的痛苦。拔萃從來都唔係一間呵護備至既學校,佢train db仔既方法亦唔係要比個溫室等佢成長到靚靚仔仔。我想信你係見到個仔跌落地會好緊張既人。所以你真係要認真惗惗。我並不是"寸"你,是我真心的意見。

sheffield    發表於 12-10-15 10:38
fion_yinyin  講得好﹗  發表於 12-10-15 09:49

引用:EK實在有太多「有識之士」了,思想複雜而細

原帖由 1773 於 12-10-15 發表
EK實在有太多「有識之士」了,思想複雜而細密,但可能諗多咗。呢件事只不過係願唔願意為一個有需要的小朋友 ...
1. 我都親眼見到有細路爸爸在接仔後問去廁所,係可以既,不過副校叫個老師帶去再叫prefect帶入去。唔係話你走想走入去就得。
2.我當然相信樓主既經歷。不過喺blame dbspd既同時使唔使上綱上線到咁呢?睇返個呢條水既Title寫D乜?邊個思想複雜呢?
3.講真自私D講,越多人插對我個仔越好。最好多D人唔想讀。不過我真係唔贊成凡係唔就你想做既就係甚麼不近人情。甚麼忘了自己是甚麼宗教 bla bla bla.  我地既包容去左邊?

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-15+

原帖由 1773 於 12-10-15 發表
對呀!請各「有識之士」自行對號入座吧!
去到咁personal attack 就冇意思再討論啦。

引用:相信學校亦有它的難處,每層洗手間在課室旁

原帖由 Kwinghei 於 12-10-15 發表
相信學校亦有它的難處,每層洗手間在課室旁,所以如小朋友已面試完,如再折返去洗手間,他會經過面試課室範 ...
never ending argument.....因為跟往就有人complain 話點解咁多間課室都安排到有小孩去厠所disturb到佢個仔。安排上或落一層咩?一個唔覺意有一個跌親又bla bla bla.我之所以出咁多聲係我相信5歲細路已可以很大程度上照顧到自己。唔得咩?先檢討自己。再惗插人。我地helicopter家長冇左呢個自我檢討既機際對個細既都係唔好啦。佢要長大架。

‹ 上一主題|下一主題