用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 祟真幾時有結果通知?
樓主: kc_united
go

祟真幾時有結果通知?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+CERISE+於+12-10-12+發表學校

原帖由 chubbybe 於 12-10-12 發表
多謝解釋,朋白了。但話in完後l4日出結果,咁遲in係咪表示入到嘅機會好微好微呢?定係每批都有相同的收生人 ...
好似話after school open day 至send first batch.  我只係楝起耳仔八隔離枱媽咪們既對話,唔知堅定流。

引用:My+daughter+will+go+interview+on+26/10+@

原帖由 Sweetiebaby723 於 12-10-15 發表
My daughter will go interview on 26/10 @ 17:30, can anyone share what will be asked or tested in the ...
It will be unfair to others interviewed before.  De Facto rule is we should only discuss this after all students got interviewed.

Sweetiebaby723  ok, thx!  發表於 12-10-15 16:50

引用:我今日收到信,小女有幸入到祟真!我哋29/9

原帖由 may.bb 於 12-10-16 發表
我今日收到信,小女有幸入到祟真!我哋29/9 interview,小女唔係祟真幼稚園生,唔係基督徒(亦無打算刻意要 ...
唔一定係姊妹既。EK都好多痳甩佬架。我個仔都OK左。已有兩個 offers.心已定D。

LuLuKiuKiu  Congrats!  發表於 12-10-17 09:54

may.bb 發表於 12-10-16 20:31
回復 HelicopterDad 的帖子

你就好啦!有邊兩個offer呀?我暫時得呢間咋!
Both are private schools, but TTPSK is our first choice now.

may.bb  Good  發表於 12-10-17 00:26

引用:有無係in國際部收到信?

原帖由 CERISE 於 12-10-17 發表
有無係in國際部收到信?
嘩,你想洗板?....有。

CERISE    發表於 12-10-17 23:14

引用:當年呀仔有另一間一條龍的學校收了小兒,+選

原帖由 elizatyy 於 12-10-17 發表
當年呀仔有另一間一條龍的學校收了小兒, 選擇了崇真是因為學校英語教學出色(本buy 西人教英語)。  ...
我識既所有崇真小學孩子都好presentable. 不過sample space 唔係太大。

引用:Quote:原帖由+Ernest爸爸+於+12-10-18+發表

原帖由 SaBB 於 12-10-19 發表
對,好多自己友都吾收!小朋友重係教徒,係k2 在校內評估全獲三角形(即至高級)的,又獲乖乖獎、家長義工獎 ...
咁你又係咪想見到有人complain話明明自己個doy面試時好過人地,但因為唔係崇幼而去左waiting. 攪乜嘢interview咁掛羊頭賣狗肉bla bla bla?

我覺得不需要一唔順意就懷疑同conclusively咁鬧人地。你有冇問清楚你個doy係咪interview 時失左手呀?係咪你同佢報左自行收生呀?校長喺interview 個talk時講到明佢地會知過喎,同埋之後佢勁hint話睇家長誠意過喎。話說回來,你與其喺道呻,如果你真係好想佢入祟小,寫封parent letter 入去 show 誠意吖。可能有用㗎。

LuLuKiuKiu  同意  發表於 12-10-19 14:12

引用:Quote:原帖由+mic0355+於+12-10-19+發表回

原帖由 Ernest爸爸 於 12-10-19 發表
問題就是: 崇x用咩態度去培養小朋友? 自己友唔收, 對自己三年前做收生决定有懷疑, 和發現小朋友學習與崇x小 ...
咁又未必。佢應該比左preference崇幼生。佢地全部都一早in。我想信只要達標就一定收。不過我估達標應該計埋家長誠意。校長猛咁話佢地會知邊個報左出面,又話之前好多(崇幼家長?)最後唔讀都唔出聲,(hold 個位到最後而令到學校行政受影響)。佢好明顯係加左,"你係咪認真㗎?"呢個element入條formula道。至於你like 唔like就各有各睇法嘞。我傾向於認同校長睇法。佢而家出左名,的確有本錢選架喎。怪只怪之前既家長飛得佢多,佢而家make sure 收D學生佢覺得真係會讀既亦正常。

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-19+08:4

原帖由 little_yolky 於 12-10-19 發表
我仲未出result, 但寫定去你估有無用? 我係校外生喎。
雖然我個仔上左岸,冇呢個concern. 不過我覺得如果你真係好想,咁誠意係冇時間性既,再者你頂龍係浪費左寫信既時間。佢最多咪唔睇或唔理,真係nothing to lose 喎。如果唔得,咪再入過信囉。

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-19+

原帖由 Ernest爸爸 於 12-10-19 發表
其實,我覺得崇x生大部分想留下,亦唔否認有學生會起“飛腳“.  家校聯系是雙方,一同成長之餘而貴乎雙方互 ...
我都聽聞little_yolky條料。佢幼稚園時以為好似已前咁多起飛腳,點知計漏左自己出左名,好多都留低讀幼稚園,所以就算崇幼都多左人讀,但小學佢應該唔可以玩收多左呢個遊戲,所以多左崇幼入waiting....不過我純粹吹水估㗎喳。

引用:其實私立幼稚園怎知k3生有報其他aided+小學

原帖由 mirage 於 12-10-19 發表
其實私立幼稚園怎知k3生有報其他aided 小學。如果校長咁驚學生去到六月才話唔要學位,何不叫學生sign under ...
好似係私小會報個list上教處,而教處會比佢知邊個亦有參加津校安排。唔太肯定,不過校長喺個talk度有輕輕帶過。另外校長唔逼sign undertaking對我來講已好generous. 再者留位費亦唔高,睇來佢真係重係trust and respect 我地家長。再多起飛腳當佢係水泡既話,之後可能真會咁。不過我自私D講,已上岸,good luck to 來年既家長了。

meimei05  Yess...HK$400 is very ok!  發表於 12-10-19 23:20

引用:小兒係崇幼生,+今年真係好多同學waiting.+

原帖由 tammyhw 於 12-10-19 發表
小兒係崇幼生, 今年真係好多同學waiting. 阿仔出來都講得出考過咩野..他話全部都識.. 最奇怪係今年學校收了 ...
唔係掛。我覺得我個仔又醒有掂過喎。講哂D細節同答對哂㗎。連睇Tom and jerry既內容都話哂比我聽。唔好太酸grapes 喎又。

引用:Quote:BearBearMommy+發表於+12-10-19+10:2

原帖由 Michelle_Hung 於 12-10-19 發表
其實去年已經好多崇幼reject and waiting 架喇, 唔係今年先係咁. 去年考的數學也是幼稚園都未教, 不過我地 ...
同意你所講,不過唔知原來咁少IK 既家長選擇上返崇小。崇小學生OK吖,做乜走哂?

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-19+11:2

原帖由 little_yolky 於 12-10-30 發表
啱啱收到信, waiting list, 你1st choice果間有sec in未?有無考慮放返個位出嚟?我要同校長寫信去了。:so ...
未呀!數緊手指,希望可以收到信2nd in. 而家日日上BK睇下有冇人已收信。就快會知。

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-31+11:3

原帖由 little_yolky 於 12-10-31 發表
希望你快啲收到信, 仲要入埋啦, 咁我就多個機會啦, 嘻嘻嘻....
承你貴言!

‹ 上一主題|下一主題