用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教局不查自行首名5分! 不誠實家長容易增加入讀機會! ...
樓主: gigi1227
go

教局不查自行首名5分! 不誠實家長容易增加入讀機會! [複製鏈接]

HelicopterDad 發表於 12-10-18 10:15
加左呢D後又有人話點解我地唔可以check到佢做假。重有法律上我地係唔可以treat嗰D係有法律效力既文件㗎。你 ...

咁請教下運輸處點做囉!依家金鐘的運輸處牌照部日日都打哂蛇餅:大陸人用內地
的駕駛証換香港牌!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

HelicopterDad 發表於 12-10-18 10:15
加左呢D後又有人話點解我地唔可以check到佢做假。重有法律上我地係唔可以treat嗰D係有法律效力既文件㗎。你 ...

所以政府唔會同你講杜絕唔到, 當有人舉報, 佢地佢查證囉....

可能又有人話, 咁你仲想政府點樣做????

1)港童加父/母如在港居住加分!
2)父/母永久居民加分

一樣有人會問點解無我份架啦!

但現有計分制度下個幾項方法, 都一樣有人問, 點解父母兄姐畢業生都有分加
政府咪一樣解釋完一輪, 係合理的! 照樣有分加!

教職員/就讀緊的, 我都明白可以方便D照顧, 我接受呢類加分喎....

carriebaby111 發表於 12-10-18 10:21
雖然不能排除這個做假可能性,但這個做法對於有心行騙的人,已給他們加大了困難度,只要手續越煩瑣,難度就 ...
YES, 好過咩都唔做! 有時返大陸攪一D手續, 都要公証行辦証明,

要佢地公証行做公証, 或有公安局(係咪呢個局呢)發証明核實首名子女

‹ 上一主題|下一主題