用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 協康會青蔥計劃
go

協康會青蔥計劃 [複製鏈接]

請問有無家長的小朋友係協康排期做評估 ?

我囡囡今年2歲3個月, 上個月去左粉嶺健康院見姑娘, 姑娘話會幫佢排評估, 但未有確實日期, 只是初步叫我等6-9個月, 如果有位就會通知我. 因唔想浪費時間, 所以排左協康青蔥計劃, 剛剛收到社工通知, 10月中可以見心理專家及做評估. 但收費要5400. 所以想問問有無家長試詔係協康做評估.

0    0    0    0

收費及形式應與私人中心差不多!

我當時排隊等評估等了三個多月,而評估是按分鐘收費,分兩次見。花了約五仟。不過,當時評估後沒有幫我排政府位,沒有任何跟進,只是再轉介我去CAC評估,累我排多半年。早知一早排政府。

熊貓仔媽媽, 你可考慮 去邁X做個初步評估已經可轉介社署排 S / I / E 位. 我係 上年去的 $2xxx 同好只係排咗一個月 (唔太記得)

啱啱 post 咗 "我家有自閉寶寶 一年過來人分享 :)", see if it is useful to you.

Hi Chanmuimui,

你好呀, 我都有排到CAC, 之前我找個兒科醫生幫我寫左封信, 所以就可以直排CAC, 我上個月剛剛見完CAC姑娘. 佢話會將我個CASE俾專家看看, 然後再通知我幾時做評估. 我問佢要等幾耐, 佢就要起碼要等6-9個月, 因為太多人等候. 如果有位就會通知我. 我心想現在阿囡都2歲3個月大, 如果要得6-9個先開始做評估, 我擔心失了個黃金期. 所以未自己去排協康青蔥計劃, 佢地真係同私人無咩分別, $5400做一個評估, 只是有2 次回面. 而且佢地尋日打俾我, 話評估不包括言語個PART, 所以叫我加多$650做個言語評估. 佢地剛剛CFM 我下個月中有位做評估, 所以我現在都心大心細.

如果能力許可,咁就唔好等啦。早九個月排服務,可能早其他人一年排到。要知道錢係買唔到時間!

這點我都明白, 所以我都會先去協康做評估, 然後妝繼續等CAC個邊電話.

我想問問有無家長試詔係協康做評估, 出了結果後. 他們會否有任何跟進 ?

熊貓仔媽媽,  提提你記住問清楚協康做完評估有需要會唔會幫你轉介排政府服務,這是很重要.

回復 熊貓仔媽媽 的帖子

我都等緊去政府做評估,要等好耐。所以都想試下去協康做5400元那個評估。請問你做完後覺得怎樣?

回覆:熊貓仔媽媽 的帖子

建議排埋青蔥計劃任何一樣訓練先,如個別社交、言語、職業及童路同心計劃。呢d都要排好耐,你而家個目的都想佢早些做訓練嘛。

如果姑娘話幫你安排做評估,小朋友可能真的有明顯的遅緩表徵.早做評估,可早點排政府的training.我仔都是K1發現,但K3才排到training.K1至K2我都是在 協康做評估及ST訓練.Summer在Links上OT.現在最重要是早點接受訓練,不果無論ST/PT/OT的training須求很大,私人training都可能要排1/2年.不如check吓協康有沒有位做住個別或小組training.因為你現在 協康排Assesment和 排訓練倏隊是分開的.如果你現在沒跟協康表明你會在這裡做training,可能做完assessment又要排training倏隊,來來回回要成年先有training上.
‹ 上一主題|下一主題