用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2012-2013年)
樓主: iamderek
go

優才書院家長分享站 (2012-2013年) [複製鏈接]

回覆:SumSumBB 的帖子

BB_hung 發表於 13-8-25 09:21
好幸運,小兒由starters到flyers都有15盾。謝謝你們的資料,因我怕學校要佢幾年後再考。

...

其實優小有措施去照顧個別學生需要,例如課後資優班同埋個人教育計劃(IEP); 幾年前就有兩個G5學生,透過IEP,派左個中學部NET老師做mentor,去考IGCSE 英文科,重攞倒好好成績添。

引用:好幸運,小兒由starters到flyers都有15盾。

原帖由 BB_hung 於 13-08-25 發表
好幸運,小兒由starters到flyers都有15盾。謝謝你們的資料,因我怕學校要佢幾年後再考。

...
小一前拿到Flyers 15 盾成績真的不錯,英語能力以外還要有耐性坐定定來完成考試,這對一位6歲以下的小朋友來說並不容易,你的孩子做得很好。不過在5至6歲的一兩年間要全考3個YLE試我覺得是有點怱忙了。

回覆:huba 的帖子

引用:係呀,我都覺得自己心急咗,所以希望在優才

原帖由 BB_hung 於 13-08-25 發表
係呀,我都覺得自己心急咗,所以希望在優才可以讓小兒多些空間去發展佢自己興趣,而放棄了入傳統名校。

...
歡迎進入這大家庭!

中天英 發表於 13-8-15 14:29
係呀,其實85-89,叫merit咪得囉;又唔見90-100叫pass with distinction喎.
我睇番張成績單,真喺叫"Pass with distinction"

ngkf 發表於 13-8-26 15:36
我睇番張成績單,真喺叫"Pass with distinction"
真係咁騎呢!

引用:Quote:中天英+發表於+13-8-15+14:29+係呀,

原帖由 ngkf 於 13-08-26 發表

Fyi. Just extracted from British Council's website for KET results enquiry:

Grade                          Score            CEF Level

Pass with Distinction  90 or above   B1

Pass with Merit           85 – 89          A2

Pass                           70 – 84           A2

45 – 69           A1

見倒一個德育培育計劃幾好,值得睇下

賽馬會青少年德育培訓計劃
http://www.hkayd.org.hk/qbtc.html

有聽過牛頓的故事嗎? 可能只聽過那個蘋果跌在頭上之後的事。
當年牛頓在劍橋讀完學士, 由於鼠疫橫行, 要返鄉下避鼠(無記錯是二年)無聊地在樹下才想出了萬有引力。

創意和想像力是需要空間的。

ngkf 發表於 13-8-27 23:14
有聽過牛頓的故事嗎? 可能只聽過那個蘋果跌在頭上之後的事。
當年牛頓在劍橋讀完學士, 由於鼠疫橫行,  ...
好似愛因斯坦都話,佢大部分創新意念,都係響佢拉小提琴果時唸倒嘅。

大仔G7開左學成個禮拜,到今日都重未有功課;真係重輕鬆過小學果陣。

引用:大仔G7開左學成個禮拜,到今日都重未有功課

原帖由 中天英 於 13-08-28 發表
大仔G7開左學成個禮拜,到今日都重未有功課;真係重輕鬆過小學果陣。
可能唔同班,阿仔有少量功課喎,不過好快就完成。

AFSL2007 發表於 13-7-27 11:51
軍兄,這些年多謝你替小朋友在學校義務影相。祝你們全家繼續愉快平安!

...
謝謝你,幫學校影相,參與了同學仔學校既生活,都為我自已留下好多美好既回憶。希望各位小朋友都健康快樂!

大仔上左中學近一個月,都幾輕鬆,功課唔多,通常一個鐘頭內就做完(唔計作文),淨係試過一、兩次要做個半鐘。

中文就好注重文言文,已經學左「楊修之死」及「曾子剎豬」兩篇古文。

前兩日就第一次數學小測,見倒張試卷都幾有趣,就算攞同一分數,響10分鐘內完成,會攞高grade過超過十分鐘完卷嘅(限時20分鐘)。

今個禮拜,Talent Class, Elective Day、Club & Interest,Accelerate Class, Mentor Class全面展開,而Sports Friday就十月初先至有。

午間活動都好豐富,先後進行左班際足球、藍球、乓乒球、羽毛球比賽,每項比賽得勝者,重可以參加師生賽,同d老師較量下。

兩個仔一齊開始做功課,通常都係大仔先做完喎,G7真係輕鬆過G6;而譚校長所講嘅一小時功課指標(初中),亦基本上實現倒。

而家兩個仔球季仲未開始,每晚都有好多空閒時間。

今年優中老師團隊,陣容鼎盛,有七個博士;英文老師都有十一個,其中三個係紅鬚綠眼,其餘嘅都係響外國長大/讀書嘅X藉華人。

仲有幾個係公開大學part time lecturer,DSE教科書作者,考評局district coordinator。

有幾個係接近退休(或已退休)嘅老師;譚校長慧眼識英雄,請倒班經驗豐富嘅老師幫手,可喜可賀。

總共有老師59個,優中學生加埋唔夠600,即係話老師/學生比例係1比10,都幾理想。

愉快學習真係好緊要。

回覆:中天英 的帖子

除了愉快學習,學校也很注重德育。
‹ 上一主題|下一主題