用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小兒應該選哪一區來升中?
樓主: doubean
go

小兒應該選哪一區來升中?   [複製鏈接]

請問各位大大: ohnono; khmama; redkoni等,小兒就讀荃灣區石鐘山小學,5年級下學期呈分試排名30/164,英數常均為A,中文B,各科總平均分為92。班主任話屬於B1生。沒有突出的特異功能,只有普通話朗誦比賽優異獎一個和普通話演講比賽優秀獎一個。假設剩下兩次的呈分試名次不變或超前一點(上次的中文科失手)
現打算避開荃灣區的升中重災區,因家住葵涌區, 嫲嫲住旺角(有爹哋名字),婆婆住紅磡(有媽咪名字),所以就可以選擇:葵涌區,油尖旺,九龍城這三區來升中學,如果不考慮交通,請問選擇那個區來升讀中學比較好?選校策略應怎樣?謝謝!

elbar  九龍城稍勝一籌。   發表於 12-8-22 23:11
   3    0    0    0

多謝ohnono的分析,以小兒現在的名次,由荃灣區轉去九龍城區,會不會跌到B2?我有點擔心。如果避開喇沙,培正等傳統頂級名校,填表策略應怎樣?

再請問ohnono,小朋友爸爸是大角咀聖芳濟畢業生,如將九華及此校作自行,機會大不大?

爸爸對大角咀聖芳濟非常有感情,想個仔也能讀此間中學,假如用油尖旺校網大抽獎的話,又想嘗試抽九華,應怎樣填表?

非常感謝ohnono的詳細分析!正如您所說,我們對選校都係好初步的階段,為此我們倆公婆也發生咗好多摩擦,他覺得仔仔唔需要追求名校,聖芳濟已經好好,填表時放喺第一位機會大啲,我覺得九龍城區嘅中學更優勝些,為何不試試更好一些的呢。。。現階段還不是我們心有所屬,是還沒有一個清晰的方案。 為免衝突,我已經有啲動搖,如果跟爹哋的方案,將聖芳濟填表時放喺第一位,咁會不會中嘅機會高啲? 唔好意思,我都覺得我有啲啰嗦,請理解一個母親的心吧

年級8X都未係邊緣人,我估喺荃灣浸信聯小學。套響石鐘山小學,我估未必得。如果選油尖旺區來升中,並且將聖芳濟填表時放喺第一位,咁會不會中嘅機會高啲?麻煩嗮!

黃巴士  浸聯好似原區是10X是BAND1生.  發表於 12-8-21 18:02
miffy  浸聯都好似係around 70, 仲有好多係本區  發表於 12-8-21 13:26

多謝jackieson,ohnono的解答!現階段我哋還是十五十六,來緊哩幾個月我哋會再多啲瞭解各個學校。希望仔仔在下兩次的呈分試考好啲,不要跌出去B1才好! 多謝各位!

唔該嗮 jackieson!如果仔仔第二次呈分試排名還是差唔多的話,很大可能會放棄九華,以免浪費機會。其實仔仔自己一直想考葵涌區的安柱或善得,因為就喺屋企附近,返學好方便,但我擔心大抽獎的人數太多,萬一No.唔靚嘅話,就唔知碌咗去邊,請問你有冇咩建議俾我哋?多謝!

囝囝學校今年沒有學生能派往安柱,反而派善德嘅有幾個,所以我哋都會考慮賣善德做自行,安柱太熱門啦,機會很渺茫。何傳耀會唔會太谷? 現階段我哋還在收集資料,然後慢慢篩選。anyway,多謝你嘅建議!

多謝khmama的建議,我們現在還沒有決定怎樣的方案,只是一邊收集資料,一邊幫仔仔谷高第二次呈分試成績,到時候視乎成績才決定選哪區。

多謝以上各位!
‹ 上一主題|下一主題