用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇好介紹在那裡買色士風
go

請問有冇好介紹在那裡買色士風 [複製鏈接]

請問大家在那裡買色士風, 小朋友8歲, 通常要買咩價錢左右呢? 請賜教.
   0    0    0    0

小朋友試過吹未呀 ??? 最基本要吹得响個吹咀先好學喎
高音,中音 or 低音 色士風???
普通名牌yamaha, jupiter 通利 5k左右起步
有d大陸野都ok 3k 左右

可以試下問老師,請老師買可能會有折

貢獻勳章

一般小朋友初學,老師都會建議先學 Alto (中音),但可能小朋友生得大隻,就會叫佢學 Tenor (次中音),呢兩種較為常見的初學色士風。反而 Soprano (高音,即係 Kenny G 吹的那一種) 和 Baritone saxophone (上低音) 就可能要掌握到少少吹奏技巧才轉玩。

Yamaha 係大路的日本牌子,只有最高級的型號是全日本製造 YAS 875 (三萬多元) 。其他的如 YAS 62 (約萬六蚊) / YAS 475 (約萬二) / YAS 275 (約8-9千) 都是 made in China。 雖然如此,Yamaha 的質數是比較穩定,初學者可以考慮。

Jupiter 以前係台灣做,聽講而家都係強國製造。價錢比 Yamaha 便宜,但個人覺得新的 Jupiter 質量仲OK,但吹耐左,就唔多掂;綱水亦無 Yamaha 咁好 "聲" 。

大陸牌子的 saxophone 就唔好浪費金錢啦,尤其係嗰D個名好似日本名,或者body上刻上甚麼 "Design in Japan" ,全部都唔掂!

就算係貴嘢,好似 Selmer / Yanagisawa,都要超過四萬蚊一支,最頂級的 Yanagisawa  A9937 仲要超過十萬。

初學,唔駛太貴,最緊要 stable。就算中途唔學, Yamaha 有二手市場添 !

以上係我老公口述,佢吹左 saxophone 二十幾年,應該信得過!
‹ 上一主題|下一主題