用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 擔心完派位, 又要擔心分班結果, 真係人都顛! ...
go

擔心完派位, 又要擔心分班結果, 真係人都顛! [複製鏈接]

阿仔的分班結果在明天分佈, 他說不想入到精英班, 怕辛苦. 而我就兩睇啦....
   1    0    0    0

分班我真係冇所謂,大家都係中一,要到中三先真正叫做分到高下。

第一年我俾佢做適應期。

無得好擔心
唔擔心得禁多
上到中學, 唔到你擔心

對於分班,我認識的朋友中有3種心態:

****一定要入精英班,因為師資、資源比較好和多;
****無所謂,睇造化;
****入到保底班都OK, 令小朋友知自己有不足,努力向上。

vincher  精英班0既 最差 / 普通班0既最好  我選後者~~  發表於 12-7-18 19:34
龍舌蘭  如果知已知彼, 三個選擇都是好的.  發表於 12-7-18 13:45
龍舌蘭  如果知已知彼, 三個選擇都是好的.  發表於 12-7-18 13:45
like_travel  欣賞****無所謂,睇造化;  發表於 12-7-18 13:19
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

又係果句 ~ 養兒100歲, 長憂九十九  

睇佢自己造化啦 !

我都知道擔心唔嚟....小兒小學是精英班, 但知道上中學後天外有天, 在普通班適應仲好. 不過擔心學校資源俾唒精英班

冇得擔心ga la,就算入到精英班,如果小朋友係mo咁ge能力ge話,入左精英班,都只係令小朋友有更多ge壓力.

好在我間中學不分精英或普通班, 唔係的話, 我女實係普通班包尾果個!

Snakemama 發表於 12-7-18 13:18
對於分班,我認識的朋友中有3種心態:

****一定要入精英班,因為師資、資源比較好和多;

如果成績好或是質好既一定要入精英班, 精英班的學習氣氛好,但不是死讀的一班.反而是有要求,有上進自主學習既較多,因而帶動整體同學對己有要求,自己有要求就會進步.

引用:阿仔的分班結果在明天分佈,+他說不想入到精

原帖由 monmonc 於 12-07-18 發表
阿仔的分班結果在明天分佈, 他說不想入到精英班, 怕辛苦. 而我就兩睇啦....
最擔心就係派位je,分班冇謂擔心,即使係補底班都ok,F1 打好個抵至再拼搏!

如果係精英,始終都會有日入精英班!

有d同學一發力,真係上得好快架,始終機會都係掌握係自己手。第一年唔得,肯比人加倍努力,第二年一定得。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-7-18 14:26

有d同學一發力,真係上得好快架,始終機會都係掌握係自己手。第一 ...

沒錯,阿仔到尋日都話,我要努力,明年轉校,去揾入左去既小學同學2團聚喎。。
     我想,聽住先喇,但心入面當然希望佢有依個鬥心同目標喇。

黃巴士    發表於 12-7-18 16:50
阿媽

引用:我都知道擔心唔嚟....小兒小學是精英班,+但

我都知道擔心唔嚟....小兒小學是精英班, 但知道上中學後天外有天, 在普通班適應仲好. 不過擔心學校資源俾唒 ...
假如學校表明有拔尖補底的話,資源就應該不會用哂喺精英班既

引用:如果係精英,始終都會有日入精英班!有d

原帖由 ohnono 於 12-07-18 發表

有d同學一發力,真係上得好快架,始終機會都係掌握係自己手。第一 ...
但我囡囡間中學嘅老師話,以往入得精英班的,好少會出返來,除非個學生係超級懶!因為我囡間中學的精英班,除了中文堂其他全部係用英文教。其他班除了英文堂就全部用中文教!我本人就認為入咩班都不能勉強,跟返小朋友程度是最好的!

回覆:擔心完派位, 又要擔心分班結果, 真係人都顛!

校長在家長會中都保證資源不會只在精英班,相反會投放更多資源於保底班。佢話保底班分18人一組上堂,協助中英數較弱的學生保底。
我都覺得精英班學習氣氛良好,學生較主動進取學習。不過阿仔英數好、中文差,如入咗保底班打好中文根基亦未嘗不好

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+12-07-18+發表如果

原帖由 安安的地盤 於 12-07-18 發表
但我囡囡間中學嘅老師話,以往入得精英班的,好少會出返來,除非個學生係超級懶!因為我囡間中學的精英班, ...
請問你囡囡的中學是中中定英中?如是英中,乜可以除上中文課,其他科目都用中文教?

引用:Quote:原帖由+安安的地盤+於+12-07-18+發表

請問你囡囡的中學是中中定英中?如是英中,乜可以除上中文課,其他科目都用中文教?

...
中中

安安的地盤 發表於 12-7-18 15:06
但我囡囡間中學嘅老師話,以往入得精英班的,好少會出返來,除非個學生係超級懶!因為我囡間中學的精英班, ...

我都同意,出返來的真係會少!況且你要迫人家出來,你才有機會進佔別人的位置,可想而知要幾咁勤力!
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題