用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) KTS小一新生家長會 – 後感
go

KTS小一新生家長會 – 後感 [複製鏈接]

上星期六參加完新生家長會, 更加喜歡這所學校,而且亦對校長老師們很有信心.

其實,自從一開始已經很喜歡KTS, 原因為:

1.
與很多家長一樣, 報考小一時, 我們也是報了幾間學校.其中, 只有KTS的程序是最簡單且方便的.  上網download報名表, 填完連profile郵寄,等安排面試. 老實說, 有些學校報名程序簡直是令家長很辛苦的,例如:

-
學校一:郵寄出生證明去拿報名表, 填完後要根據它的指定日期和時間去排隊交報名表, 但結果也排了2小時!

-
學校二:於指定日期上網爭取簡報會的入場, 之後又要於指定日期上網爭取面試日期, 必需知道, 它的server根本support不了heavy traffic. 所以, 家長要不停的試. 以為一切上網解決? 非也, 最終還是要親身去學校交一些資料, 又要記謹交之前去Circle K交報名費, scan!

-
學校三四五:大部分是這類, 上網爭取簡報會的入場, 之後又於指定日期排大隊去交表

-
我前前後後請了很多假去排隊交表格!

2.
兩輪面試時, KTS安排了學生及家長義工幫忙, 他們很有禮貌和友善.
校園亦開放給小朋友和家長休息和參觀, 小兒便是那時便已經喜歡這學校了.

-
有些學校在面試時, 不許家長在學校等, 即使學校特意安排停課一天

3.
KTS的小一新生家長會特意安排在完成所有收生程序之後,所以去參加家長會的是已經被KTS取錄的了. 不像一些學校辦簡報會一如辦marketing講座一般, 不停的hard sell學校.

4.
家長會當天, 內容很全面: 校長簡介學校理念,老師作課程簡介, 中英文科課外活動介紹, 怎樣適應小一生活,答問時間, 參觀校園等. 不同環節不同題目由不同老師學生負責, 充分見到學校的團隊精神. 而且他們分享的內容有一個共通點,要培養小朋友的自信和自學能力, 這點我非常同意.

5.
我那天早到了20分鐘, 受寵若驚的發現老師們和學生們在門口夾道歡迎,可見他們十分重視這新生家長會.

6.
KTS交留位費是在政府統一派位之後, 註冊費亦是在小一新生家長會之後. 不鼓勵家長浪費金錢去留位,亦希望家長決定真的讓小朋友讀KTS才付費.

我們為小兒九月踏入人生的另一階段而興奮和充滿期待, 相信KTS是最適合他的.

12    0    0    0

真的很認同!我們上年只面試了三數間小學,除了KTS,其他也是一面試已知not my cup of tea,因小兒有幼兒園直屬私小做back up,我們大膽地連統一派位都不參加,縱然小兒只有waiting,我們也一直盼望有機會入讀,所以收到KTS call話有位時,我們真的不能形容有多高興,家長會那天遇到的教職員、家長義工、KTS大使學生,全部都令我更清楚小兒可以入讀是何等幸運。當然未來的挑戰很大,良性的競爭可促使孩子進步,校長常說要發掘孩子的發光點,這就是良好教育的理念,也是為人父母的理念呀!不會有十全十美的孩子,但會有盡展所長、發光發熱的孩子!願各位的小朋友儘快適應小學生活,開開心心上學去,充實豐盛回家來!共勉!

喵媽  我覺得KTS啲家長都好熱心  發表於 12-7-4 16:40
喵媽  謝謝你的鼓勵!!  發表於 12-7-4 16:33

KTS是我NO.1心儀學校, 我同老公都話KTS收唔駛再in及hold其他位!
亞仔今年考, 希望考到啦!!

ha8mo  我都係咁諗,只恐怕個仔在英、普面試唔得  發表於 12-8-23 11:18
Yanamami  或者今年我又去做義工家長, 我有兩年經驗la~~  發表於 12-7-4 16:36
Yanamami  Add oil !  發表於 12-7-4 16:21

回復 喵媽 的帖子

加油!
我大女將讀小二, 細女亦在九月入讀小一。大女十分喜愛這所學l校愉快中學習。

喵媽  多謝你呀!!  發表於 12-7-5 14:48

回復 喵媽 的帖子

I believe you make the right choice.  Add oil !!!!!!

喵媽  多謝你呀!!  發表於 12-7-5 14:48

KTS比我感覺係實而不華, 而且好重視家校合作, 亦都好重視家長既參與同幫助,
起碼我地都好多機會了解同參與學校既活動, 老師亦好友善好helpful. 希望大家既小朋友都擁有一個快樂既小學生活.

Amumof2     發表於 12-7-5 15:18

回覆:QQ_Queenie 的帖子

簡直想明天就是小一預準班。

Amumof2  係~~~   發表於 12-7-5 15:18

回覆:sukitelfold 的帖子

唔知有無聽錯,家長帶返學嘅時候,可以帶學生入課室,8點10分打鐘先走?

BabyGcc  應該係8:05打鐘要走呢!  發表於 12-7-11 23:18
Amumof2  太鍾意呢個安排!  發表於 12-7-5 15:19
Yanamami  送lunch就只可以去到禮堂前/ 小食部前, 不可入課室.  發表於 12-7-5 13:32
Yanamami  無錯! 可同其他家長聯誼一下. 家長有時甚至可參加早操.  發表於 12-7-5 13:29

請問大家今朝交買書支票時,有沒有獲發收據?我發現我只有學費、暑期班費用和校巴收據。

Amumof2  我都係~~  發表於 12-7-5 15:19

我都係得3張收據, 無書薄個張

我今日見到個KTS書包, 老師話只需$120, 有冇人知好唔好用?

KJAS  Lego 那些輕巧一點。 另要準備一個視藝袋。 開學後有通告告訴家長買什麼東西。  發表於 12-7-5 20:26
KJAS  Lego 那些輕巧一點。 另要準備一個視藝袋。 開學後有通告告訴家長買什麼東西。  發表於 12-7-5 20:26
KJAS  Lego 那些輕巧一點。 另要準備一個視藝袋。 開學後有通告告訴家長買什麼東西。  發表於 12-7-5 20:25
Yanamami  No good.  So very heavy!  發表於 12-7-5 19:34

唔該晒~~~

Amumof2,

請你俾多次facebook a/c 既 email我丫, 我add唔到你啊,
by the way唔知點解pm回覆唔到.

小兒將畢業,這6年小學生活,吾單止小兒充實、愉快、投入,就算本人亦如是,本人提議各位家長多參與家長義工工作,同時多參與學校活動。
祝各位家長、小朋友响KTS有愉快學校生活,咁你同你小朋友都有個難忘小學生活

引用:Amumof2,請你俾多次facebook+a/c+既+email

原帖由 QQ_Queenie 於 12-07-07 發表
Amumof2,

請你俾多次facebook a/c 既 email我丫, 我add唔到你啊,
請check.  PM已Send. A/C吡你。

回復 Amumof2 的帖子

My son will promote to P3.  We like KTS so much.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回復 Amumof2 的帖子

你講得無錯,我都好認同,我囡囡都係今年9月入學,可以做同學仔啦,而家你小朋友係第幾組呀,會唔會同一班呢

Amumof2  第五組, 你呢?  發表於 12-7-23 11:39
‹ 上一主題|下一主題