用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教5歲小朋友學數學...
go

想請教5歲小朋友學數學... [複製鏈接]

小兒5歲,喺屋企自己教小朋友單位加數,但係學極都唔識,想幫佢報數學班,想請教下報邊類好呢?KUMON,Enopi Maths, 學林,Jei Maths, 珠心算,奧數......
   2    0    1    0

相信你小朋友可能同我小朋友有少少似-數學邏輯差少少,佢都係剛剛5. 佢由3歲半開始先後試過兩間ENOPI, 結果失敗, 我後來先發覺原來老師系晤教0既, 一班晤同程度0既小朋友0係度做練習而已. 後來停佐半年, 到4歲半就JOIN佐Thinking Academy0既思維數學, 呢次好好多, 佢地0既syllabus會循序漸進, 同埋真係會教咩係加, 咩係減,又晤會悶,我覺得對數口比較差少少0既小朋友有幫助.

smellycat 發表於 12-7-1 21:50
相信你小朋友可能同我小朋友有少少似-數學邏輯差少少,佢都係剛剛5. 佢由3歲半開始先後試過兩間ENOPI, 結果 …
Thx…咁你小朋友返咗幾耐?

回復 tattc 的帖子

我比阿仔三歲半開始學enopi, so far 都好滿意。

bibikids119  請問而家仲有冇學緊?  發表於 12-7-17 12:19

引用:回復+tattc+的帖子 我比阿仔三歲半開始學e

原帖由 ohmygosh 於 12-07-03 發表

我比阿仔三歲半開始學enopi, so far 都好滿意。
其實我自己比較prefere Enopi有啲 Logic 加 算術,但係咪好似上面果位家長所講,無人教呢?淨係自己做練習?同埋想問一個月幾錢?

小朋友返咗半年,不過其實佢幼稚園都有教,佢呢半年真係進步好多。

smellycat 發表於 12-7-3 18:11

小朋友返咗半年,不過其實佢幼稚園都有教,佢呢半年真係進步好多。 …
你果間幼稚園教緊咩數學?thx!

加减數,單數雙數,同埋少少類似enopi critical thinking 果D.

回覆:tattc 的帖子

孩子仲細,無需心急,假如單位加數都未掂,相信系counting未穩固。試下多D玩飛行棋,Ok的話用兩粒骰玩,讓他自行加起骰上的點數,寓學習於遊戲,是最有效的方法。

係呀,玩多D康樂棋或飛行棋之類,俾多D時間小朋友,讓他自己慢慢數。

平時生活上亦不停叫佢數,例如開飯前叫佢數下枱上有幾多隻碗,幾多對筷子等,咁張枱每邊有幾多張椅子,兩邊加埋有幾多張?

玩具車每邊有幾多個車輪?加埋有幾多個?兩架車又有幾多個車輪?三架?

一包餅裏共有幾塊餅?一家人分,每人可以分到幾塊餅?佢地當然唔識答,我就同佢地一塊一塊餅咁派,最後再問佢地每人可以分到幾多塊。

我以前就係咁每日不停地教兩個囝,佢地細細個學咗乘數和分數的概念都唔知。去到小學時佢地就唔明白點解有些同學老師教極都唔明白。
for every one criticism, three positives must be given.

smellycat 發表於 12-7-3 23:31
加减數,單數雙數,同埋少少類似enopi critical thinking 果D.
我哋學校都仲未教加減數。。。。

其實我哋有玩康樂棋、飛行棋,仲有大富翁都有玩,佢數呢啲就無問題,但一去到加數,佢就唔得啦!

用兩粒骰仔玩啦,等佢慢慢計要行幾多步。另外,若不抗拒玩啤牌,可以同佢玩釣魚,即係揭到兩張咭加埋等於十。又或者玩21點,都係做加數的遊戲。不過,要耐心等佢慢慢數。初初唔識計加數,可以數點點。講真,玩得夠多,佢數兩粒骰仔4+3 =7,數夠20次,必然會記得!好過叫佢用紙筆做。
但過程需要做旁述: 呢粒有4點,個粒有3點,加埋等於幾多啊?
for every one criticism, three positives must be given.

[size=15.454545021057129px]我個女升K3但K2學校已教小一的數 --> 認真泯滅人的天性, 完全不順應小孩發展的軌跡!

兒子的導師係有方法教他們計算﹐並非只派發作業要他們完成﹔加上英語教材和授課﹐又同時著重critical thinking﹐所以我們才讓他繼續返enopi。

唔該哂各位。。。各位既意見都好有用!

‹ 上一主題|下一主題