用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 畢業試一問?
go

畢業試一問? [複製鏈接]

聽好多人話都比呈分試深, 考左的媽咪可否share 係咪真呢?  (我女今日先開始考)

vincher  So late! Add oil  發表於 12-6-21 17:57
   0    0    0    0

引用:聽好多人話都比呈分試深,+考左的媽咪可否sh

原帖由 htts 於 12-06-21 發表
聽好多人話都比呈分試深, 考左的媽咪可否share 係咪真呢?  (我女今日先開始考) ...

每間學校吾同 , 因阿女果間範圍較大 . 模式當PS1 緊考 .
當然對那班考開全級頭個班學生影響不會太大,但對於較弱一就影響多些 .
我知今次考試結果是英文及數學都有人吾合格 . 佔 5x ~ 7x 最多 , 最叻果個都得 8x 分 .
所以獲全A人數不多 .

k_0530_a 發表於 12-6-21 08:19
每間學校吾同 , 因阿女果間範圍較大 . 模式當PS1 緊考 .
當然對那班考開全級頭個班學生影響不會太大,但 ...

我都有類似聽聞, 但點解要出深d?

當年係比呈分試出得淺, 各科都好多人攞A.

回復 k_0530_a 的帖子

我仔學校都係,六年都全級第一果個英文都只係82分,我仔得79分.實冇A了.

htts    發表於 12-6-21 10:33

我地精英班, 一向中英數都大部份人拿A, 常, 英, 數會有幾個100分tim, 今次真係死得啦, 又多又深, 點知結果係滑鐵盧, 有幾個唔合格, 數學最高分只係88左右. 已知隔離幾班死得重慘, 最弱果班有半數人唔合格.

問左同事, 個女大埔區又係咁, 佢女更慘, 做唔晒數學, 平時有8X分, 今次唔合格. 5X分.

家姐個仔個間重弊, 最叻果班, 一向數學無人拿B, 全部都A.  今次有7個肥佬. 英文都係大跌.

真係百思不解, 點解要出到咁深, 比平時多2頁紙, 好多人真係唔夠時間做.

jj7723 發表於 12-6-21 10:28
我地精英班, 一向中英數都大部份人拿A, 常, 英, 數會有幾個100分tim, 今次真係死得啦, 又多又深, 點知結果 ...

我女同我講話佢地去年級考第3的, 數學畢業試得7x分, 所以同佢地d 師弟妹講話畢業試paper 出得好深.  再聽到另一些學校家長都咁講, 我咪好奇點解臨尾個試先出得深咁多?  

BTW, 我諗今次我女都考得好差喇

醒目開學勳章

我個仔,月中考完.考完第一日就對卷.份卷深/淺與呈分試差不多.成績與幾次呈份試都相約.今次不是呈分試,所以佢地常識是考英文卷.
佢成績係.................:loveliness::loveliness::loveliness:

阿仔的中文卷平時都是6-7版, 畢業試卷10版.

htts    發表於 12-6-21 11:28

呀仔嗰間又無,同平時一樣,阿仔反而成績好咗。其實都唔明點解要出深啲,啲細路叩門時要睇埋呢次成績,學校咁做好似唔係咁好。

可能多數 學校最後一次考試都會跟PS1 模式出, 所以你地覺得深左(頁數多左做唔切)

但我仔平時次次考試都係似足PS1/TSA PAPER,所以唔覺深左.

只係今次英文係冇範圍,冇得溫,所以算係難左(但我相信大家會一齊低分左).

其實畢業試點解要出到咁深呢,而家又唔係要定勝負或者用來做甚麼,只係証明學生已達畢業的標準姐!

唔通真係學生的分數低代表學校的程度或者畢業的標準高?
:verycold: :verycold: :verycold:

Hello htts

好不容易等到我大女放學回來,剛剛幫妳問了她.
她説畢業試同上一次評估差不多深,中文及數學就比PS1淺些,但英文就深過PS1.

htts  thanks.  Yr daughter is so smart.  發表於 12-6-22 08:05

我兒那間會出深些,但緊住:
不少人冇咁緊張畢業試,只要你不要放鬆,反而有進步!

我間好似淺左,亞仔英文平時8o到,今次97,i can't belive my eye.

vincher  恭喜!理佢!叩門時鬼知你深定淺,只知你成績大進,係A
(當然期望大抽獎已搞掂)  發表於 12-6-21 21:46

咁其實這次畢業試不會影響派位嗎? 只會用來叩門,因今次考得不好, 好擔心

fila 發表於 12-6-22 14:55
咁其實這次畢業試不會影響派位嗎? 只會用來叩門,因今次考得不好, 好擔心 ...

影響派位的是呈分試,畢業試只影響叩門,因有學校派叩門表格要求要全部A,或者幾多個A,幾多個B等等。

過了成績審查還要看下一步的筆試/面試。

:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題