用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽無諗住俾小朋友讀PN班, 分享下
go

有無媽媽無諗住俾小朋友讀PN班, 分享下 [複製鏈接]

我諗住7,8月開始自己係屋企教佢野,  如果效果好就唔俾亞女讀pn班, 有無媽媽都係諗住自己教返, 唔讀pn班?
   0    0    0    0

回覆:有無媽媽無諗住俾小朋友讀PN班, 分享下

有無返pg?

有呀, 不過上埋7月暑期班就停, 主力自己教, 不過對自己都唔係100%信心可以教得好, 驚會教到

回覆:有無媽媽無諗住俾小朋友讀PN班, 分享下

可以,但你要帶小朋友要找其他小朋友social下!

我女剛上完6個月既N班,嚟緊升K1,發覺返左學之後,真係成長得好快,同一D咪未返學既小朋友相比,真係好明顯係大個D架,同埋,仲仲有個好處,就係上咩興趣班都好,佢唔會喊同唔慣,因為一早在校已經適應左,但就真係預左成日病.

vnghk0001  Agreed  發表於 12-6-18 18:35

我就係怕佢成日病, 想打好底子先上k, 不過聽好多媽媽話上pn班對小朋友的開發好好, 而且講說話會學得好快, 自理能力又會好, 同埋我唔係全職, 每日只有早上2小時教佢野, 所以又心大心細唔知俾唔俾佢上, 不過我會用7,8月試下, 因為小朋友係屋企學習同係學校好唔同, 反正9月頭先開學

回復 tracybut 的帖子

有上開pg, 所以social skill 方面都尚算ok

通常唔讀pn班嘅,做媽媽嘅都係全職媽媽,每日都自己教,樓主你連playgroup 都停左,每日兩個鐘自己教,咁又少啲,每日要帶佢去下公園,見多啲其他小朋友,又要再教其他野,會辛苦啲。

回復 vnghk0001 的帖子

每日下午瞓醒嬤嬤會帶佢去去公園玩, sunday有去上1小時音樂pg, 同定時有同其他小朋友活動, 所以社交方面我覺得ok, 係每日教2小時驚佢係屋企唔專注, 其實2小時真係教野應該唔會超過1小時, 所以我唔肯定意義有幾大, 不過試下無妨, 反正有個暑假, 希望ok 咁就疊埋心水等考k1

sobmama  唔... 小朋友去到學校既環境同屋企你教佢始終有分別, 如果肯乖乖坐定當然gd啦, 加油! btw sun上乜野music pg? i m searching 可以分享下?謝~  發表於 12-6-19 15:53

返PN可以令小朋友預早適應學校群體生活, 過有規律的學習模式, 為小朋友上K1作好準備

回復 mamalihome 的帖子

MUSIC PG PM 左俾你喇
‹ 上一主題|下一主題