用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰 part 3
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰 part 3   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 choleliu 的帖子

講得好 : 退步易、進步難。我個女在暑假做晒FS3的動作,都算穩陣左。點知,佢前天話上課時,個dance step第2和第3步好難,做左好多次。

我想問下,果個位ge open mohawk有什麼方法,我講極佢都唔明呀 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 do-re-me 的帖子

毫無疑問,我女同你女係夾過,晴心話夾硬做快D搏教練睇唔到change foot spin就睇彩數同大小姐肯唔肯hold

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 小豆媽 的帖子

小豆媽,我好衰,試過心心要交一個親子花燈,搞唔掂(時間同資質),又驚無得交,我差D想搵紙紥舖。最後買現成chi貼紙,係未好親子呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 do-re-me 的帖子

do-re-me :

是不是有心事想不通呀 ? 在決定前不如再諗一諗 :

(1) sugar是否仍喜歡呢 ?  (如果她沒有興趣,暫停一段時間我覺得唔係壞事)
(2) 有沒有和教練傾過 ?
(3) 覺得溜冰用的時間太多 ? (呢點我同意,愈上得高級就要兼顧得多,所以我相信心心好快會give up,玩得幾耐得幾耐)
(4) 功課忙 ? (如果真的難兼顧,我認同點都係學業行先)

如果真的不學,可以持續練當運動,始終沒有升級壓力和比賽壓力,可能更感到溜冰的樂趣。

P.S. 我女把準備給Sugar的STAMPS放晒入一本stamp album到,諗住成本比佢 (我個女最近好忙,忙住包禮物...佢好鍾意將自己有的東西share比人,佢話咁樣會好開心)

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 ThanksMami 的帖子

Can't agree more

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 cmarcus 的帖子

問得好 ! 其實就算上到FS4,之後好多動作仍要KEEP住練返特別好多FS4 dance step用的foot work & turn, 快都要做到,好似cmarcus女女,佢剛比賽的ISU Program,我見到佢個sit spin轉得好過好多人 (我女女上課時我見到人轉),sit得好穩陣,上返來收得都靚,咁快得黎就好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 liyinfai 的帖子

我女FS1-FS2慢,因為好少練,亦唔覺佢有動力,即係佢唔算中意啦 ! 無問題GE。

由FS2-FS3 - 好快,今年8月考完FS2的2星期後學晒FS3 (當然考FS2時已學左好多FS3),9月中練左FS3考試Program,佢又有返D動力,然後中意練。而家學FS4,等梗考FS3 (再練熟D),因為佢又肯練左。

基本五級唔算快,因為佢驚死,由pre-alpha至beta用左接近半年有多,但gamma和delta用左3個月左右搞店,老師還說佢個bunny hop係教咁多學生中最快做到,第一堂學就跳到學左十堂水準,因為佢開始唔驚、跌慣。

但我女大個啦,我無期望唔會有失望,學到佢話唔學就停,因為佢真係唔叻加無MUG天份,只係勤力少少。

所以你兩個小朋友想進步快,除左加堂外,真係要加時間練,還有練習時要做arm動作,唔係dry練。加油

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 liyinfai 的帖子

講真,GAMMA放棄唔算可惜,最重要佢中唔中意。因為溜冰係一種頗燒錢活動,要買鞋 (小朋友腳大得快),鞋唔平喎...學費斷半小時計算,所以盡量在上堂那天勁練唔洗比錢入場練。

要考試唔洗錢但CERT、年費 (都唔算貴GE)

若要比賽,比賽費+衣服費+加堂費=好襟計 ! 呢到好多媽咪 "投資"唔少,特別去到SKATE ASIA,機票酒店同埋家長請價AL,再加上述講的好襟計條數,好甘架 !

不過,小朋友有興趣又無所謂,佢有成就感,又有鬥志玩,我覺得 "甘"得值 !

所以問問你小朋友鍾唔鍾意啦,因為還在基本級,要撇都可以酒脫D !

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 小豆媽 的帖子

心聲

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 小豆媽 的帖子

下?趕得咁緊要

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都很久沒有上來,我女都好耐沒有溜冰,休息了一段時間,因為功課太忙了。

我想問下大家,你們小朋友練FS4的dance step有什麼方法 ? 佢練左成個月都未練到 (未練到基本果步開始喎 !)

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 choleliu 的帖子

係WOR,你提一提我又真係覺得佢D footwork唔係太好,就算考FS3個dance step都好似剛剛夠7分jar !

我淨係知佢個教練教佢FS4 dance step拆到好細,佢見到人地正式個dance step話搵唔到佢練果part係正式個dance step邊個位出現過 !所以佢而家仲係在mohawk向後轉身,學左成個月都係呢個,因為次次臨下課3-5分鐘先做一做,佢未明晒練唔到,係咁練mohawk向後轉身lor !

好ar,我又提下佢練多d footwork。好彩你提下我。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 cmarcus 的帖子

好ar,多謝你提點,等我叫我個女入到冰場練返15-30分鍾3 turn先。

cmarcus, 你女女會唔會入港隊呀 ? 今年8月目標是否FS5 ? 佢真係快人好多倍,我見到你FACEBOOK佢今年年尾先學左3年Jar wor ? 咁溜冰的威水history對佢選小學有沒有幫助 ? 定已經在12月選定啦 ?

趁佢還在KG階段可以多D時間練,去到小學就忙D架啦 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個女暫時飛到2邊backward arabesques外,FS4咩都未做到

醒目開學勳章 貢獻勳章

等我比d信心佢,話比佢知FS4 dance step唔難,佢就係成日驚自己如果第日考FS4會死係個dance step到。(因為佢在溜冰場識d人問果d人話個dance step勁難),我又唔係好記得個dance step點做整係記得行好大個範圍 d steps唔記得晒 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 veroshea 的帖子

係呀,應該係要記呀。因為我女考FS3都係考之前先學。不過FS3的DANCE STEP個OPEN MOHAWK佢初時好驚,又話唔得。總之佢考試個DS係唔高分啦 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 veroshea 的帖子

唔好咁啦 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

Update下:呀女努力ing FS4, 差個sit spin唔掂。呀媽好忙幫細女搵playgroup

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 小豆媽 的帖子

係唔係可以呀?而且我女已hou住你D芝士波啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

我又係呀!煩煩煩
‹ 上一主題|下一主題