用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母小筟vs真鐸小學
go

聖母小筟vs真鐸小學 [複製鏈接]

小女之前已考入聖母小學剛剛派位派到真鐸小學
各位有咩意見??
真鐸好嗎?
   0    0    0    0

回覆:聖母小筟vs真鐸小學

其實聖母幾好,校風純樸,女校,又有中學,又近你屋企,同真鐸比只是要交學費。我上年聽過真鐸簡介會,老師都幾nice,不過功課都幾多,但要每天6pm前完成(要mark低完成時間在手冊),主任話小息時有好多遊戲角比小朋友玩,又有好多課外活動同埋放學後有功課輔導班(好似要收$)又好似幾好....真鐸升中又再玩一次派位囉,佢嘅升中派位又好似吾錯,吾記得係咪有90%派頭3志願。我吾可以叫你揀邊間,最終決定權都係你自己,或者問下女女嘅意見吖。

PS.我識你㗎,知吾知我係邊個呀?

哈哈~~~amy~~我點會估唔到你係呢
我見真鐸有分流教學~~同埋好似幾多課外活動,都幾吸引我,但又怕課程太淺,到中學跟唔上
當然聖母係女校,校風較純樸d,我又覺得唔錯,而且課程深d同埋好似嚴緊d
不過我見聖母中學只係一般.所以好苦惱

哈哈,BINGO!你認到我啦!

其實我估津校d課程都吾会太淺,係教育局課程,只係d直資私校教深d好似勁d啫,津校升中應該是冇乜問題嘅!同埋津校吾使交學費,可以save$去學嘢補習添!

你第幾志願入真鐸?下年到我,我都好驚~

我覺得上學係應該愉快學習,太谷嘅school会令家長&小朋友都会辛苦,破坏親子關係,呢d係我最吾想見到嘅!

希望你女女揀到间合適嘅小學啦!

你同我既見解+理念都好接近呀!~~haha~
我好好彩呀~~係第一志願入到嫁

你第一志願吾咪錦泰咩?
你係咩填滿30间呀?

我轉左呀最後
43網無30間學校,我只係有咁多填咁多ja

我地呢度吾咪45校網咩?

回覆:聖母小筟vs真鐸小學

硬係聖母嗱,起碼有中學做後備,到時再報其他中學都仲可以!

咁你最後選左邊間?

我囝囝都入左真鐸呀,好可能同你地 d 囝囝囡囡同班啊,我朋友個囝囝都係真鐸生, 5 年班啦, 都不知幾醒目, 放心啦,係真鐸讀書係令小朋友非常自信架
‹ 上一主題|下一主題