用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新界區Band1頭學校只等於港島區band2?
go

新界區Band1頭學校只等於港島區band2?   [複製鏈接]

今日聽朋友這樣說, 大家是否認同?
   2    0    0    0

如果係講中學,絕對不是。隨便舉個例"鄧顯"就是band 1 頭。

這世界有太多 奇怪家長,本人的姪兒小學和中學都在新界區讀書,
今年巳經在劍橋讀書,吾通所有港島band2都得.

引用:今日聽朋友這樣說,+大家是否認同?

原帖由 yiuyiu2000 於 12-05-29 發表
計入U率?

今日聽朋友這樣說,+大家是否認同?

當然不認同!單就呢d 說話就知他是井底之蛙。

719117  agree  發表於 12-6-8 10:00

現在有很多人靠主觀估計。自己仔女讀得開心最重要。有家長甚至認為排位是根據,band 1,2,3循环-次,然后band1,2,3 ,

不妨看看公開試成績作參考

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159

朋友係屯門區的,  佢係指屯門區的學校. 佢話講此話的人係專責教統局睇課程的,
我亦懷疑是否真有如此大的悬殊.

"小學"既話就真係差好遠,好似tko咁,出名程度低出面好多好多好多........

咁我諗又唔一定係咁既. 又唔可以睇單一case. 真係要睇返之前d學校會考, 高考, 同入大學率去睇. 咁新界區d band1 學校, 好多都9x% 什至100%入大學.

所以, 我都唔係太認同呢句說話.

我都唔認同, 因為屯門就有中學出了很多的10A狀元. 港島區band2的中學又唔見成日有狀元出.

回復 杰杰媽媽 的帖子

何以見得呢?我不認同,我仔讀TKO小學,小一已考一卷中作、數考心算,小三數更分兩張paper考,小五六便要考古典小說作抒情文,反觀某港島出名津小小三才考中作,而他們都看過我們的past paper都說我們程度深,所以請不要一概而論說TKO出名程度低好多好多,除非你已閱過所有TKO小學的課本試卷啦!!

絕不認同

It is difficult to define what is "Band 1" and what is "Band 2".  There is no absolute comparison on two band 1 schools on whether one is better than the other.  Maybe we can use some scientific explanations to help explain the above quoted cases. Standard deviation of scores of band 1 students may spread widely across all band 1 schools with more students score better for those top band 1 schools and less so for those "not-so-top" band 1 schools.

引用:"小學"既話就真係差好遠,好似tko咁,出名程

原帖由 杰杰媽媽 於 12-05-30 發表
"小學"既話就真係差好遠,好似tko咁,出名程度低出面好多好多好多........
何以見得?

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

回覆:新界區Band1頭學校只等於港島區band2?

小兒學校告知小兒無論在區內或是全港都是band 1頭。
新界學校不是沒有勤力及好學生的。

程度深淺各學校都不同,也見仁見智,而新界區新校較多名校較少,便造成錯覺學生質素較差程度較淺,這樣的評價對該區學生很不公平!!!

Sandy_Wong  agree!  發表於 12-5-31 13:23

杰杰媽媽 發表於 12-5-30 11:18

我都好想聽下點樣低出面好多好多好多.....。

你係同出面邊區比較,又低幾多?希望你有d憑據講來聽下!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-5-30 21:12
我都好想聽下點樣低出面好多好多好多.....。

你係同出面邊區比較,又低幾多?希望你有d憑據講來聽下!

我都想知道佢個好例子!!

我睇過TKO  5-6間小學既卷,同大約10間HK/KLN小學既卷, HK/KLN既相對真係好深,唔係溫晒書就一定識& 出面P2左右已經唔會有MC 題  &  出面多數都早教半年書,SO好多時我地考緊既野,佢地上年已經考完
‹ 上一主題|下一主題