用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請大家教我如果教阿囝學顏色.
go

請大家教我如果教阿囝學顏色. [複製鏈接]

阿囝剛2歲, 屬於好動, 學嘢幾快, 講嘢ok, 但唯獨顏色, 佢好抗拒學, 當初懷疑佢有色弱, 於是叫佢分顏色, 佢又ok做到.

大家都知顏色是k必考題目, 請大家教我如果教阿囝學顏色.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

himuimui 發表於 12-5-23 12:05
Use traffic light to teach red, green and yellow and ask when can across the road and when cannot.
U ...
多謝妳的回覆, 我有嘗試教身邊物件顏色, 但他就是聽不入耳, 但教他物件名稱, 他好快記得和講到, 所以非常苦惱. 可能顏色對他來說太抽象了?! 點算好?

醒目開學勳章

顏色較物件、動詞抽象,一有機會就跟他講,同一個顏色比多些例子,佢會慢慢明白,日子有功,有一日你會發現佢其實識曬。

回覆:請大家教我如果教阿囝學顏色.

Use different color papers to wrap empty tissue boxes, and then ask him to put the same color of blocks/balls into the box and also tell him what that color is, he can then learn through playing game

其實教小朋友嘢,你只需耕耘不問收穫,終有一天你會有驚喜發現。

硬銷: 用色卡
軟銷: 生活化,從身邊事物中教導
傾銷: 從遊戲中教導 eg.用紅色畫太陽,比個綠色Lego 我
大傾銷: 只可拿紅/綠/紫......色粒吃,拿中有得吃,錯就

首先我會由配對開始,例如:紅色波放在紅色盒裹面

版主

rognfan 發表於 12-5-23 11:08
阿囝剛2歲, 屬於好動, 學嘢幾快, 講嘢ok, 但唯獨顏色, 佢好抗拒學, 當初懷疑佢有色弱, 於是叫佢分顏色, 佢 ...
首先,你唔好為咗考K而覺得一定要教識佢顏色,因為1)唔一定考; 2) 顏色一生受用,絕不限於考試; 3) 也是最重要,你同佢都無壓力,先會學習愉快。如果佢唔太有興趣,暫時等一等唔好教佢住。

方法:
1) 投其所好:如果佢LIKE車車,你就同佢一齊去學唔同交通工具、唔同巴士公司ETC的名稱+顏色
2) 從生活中學習: 帶佢去超市,請佢幫你搵OR攞「紅色」的蘋果、綠色「西瓜仔」,請佢聞一聞看看etc,印象會深刻D

P.S. 佢有一刻可能會學識晒,但係過一排,又會有幾隻顏色分唔到; 唔駛擔心,係過渡期,一段時間之後佢又會攪番清楚晒。

回覆:請大家教我如果教阿囝學顏色.

用 M&M or smarties

rognfan 的帖子

我教我小朋友係同一款玩具, 但唔同颜色來教他的.

又或是用顏色筆來教他, 每次只教一隻color, 一星期才加第隻色. 好快學識.

tammyee 發表於 12-5-26 22:31
用 M&M or smarties

阿囝好鍾意食朱古力, 用 M&M or smarties對佢可能work, Thanks.

小魚兒1 發表於 12-5-26 13:17
首先我會由配對開始,例如:紅色波放在紅色盒裹面
阿仔識配對, 但教他點叫顏色, 就係唔識, 好無奈呀.

babyislove 發表於 12-5-26 20:38
首先,你唔好為咗考K而覺得一定要教識佢顏色,因為1)唔一定考; 2) 顏色一生受用,絕不限於考試; 3) 也是最 ...

我有從生活中教他學習顏色, 佢就係點都唔識, 可能真係要畀多D耐性...

babyislove  加油!!!  發表於 12-5-28 10:59

hesperides_xu 發表於 12-5-23 23:07
其實教小朋友嘢,你只需耕耘不問收穫,終有一天你會有驚喜發現。

好認同, 但當你見到同齡的或細過阿囝的小朋友都識, 而阿囝仲唔識, 係會好擔心佢會不會有什麼問題呢...

rognfan 發表於 12-5-28 10:36
好認同, 但當你見到同齡的或細過阿囝的小朋友都識, 而阿囝仲唔識, 係會好擔心佢會不會有什麼問題呢... ...
吾好擔心,只是顏色而已,小朋友有很多東西要學呢。每個小朋友都是獨特的,有時他比別的小朋友進步一點,有時候又慢一點,我不斷提醒自己不用比較,小朋友學習得最快最有效的時候就是他們有興趣的時候。

擔心能夠幫到你什麽呢?如果說擔心就可以讓小朋友可以學到,那多點擔心無可厚非。可是擔心只能讓你焦急,讓小朋友也會有挫敗感。所以,與其乾著急,不如多點耐心,多點重複性的,趣味性的學習。有時候,小朋友會,但他們不願意表現出來,你越急,他越是不理會你,反而影響之間的關係。總之一句話,對待孩子要慢悠悠。他們有大把的時間學習,難道要他們在3、4歲前學完我們所有的認知?呵呵…… 我們小時候未必有他們現在這麼聰明,可那時的父母從不會這麼焦慮。欲速則不達啊……

Don't worry.   My daughter was also not good at differentiating colours when she was small, although she was very good in speaking.   She just gradually learns when she gets older.   It's very true that it just takes time.    Regarding interviews, don't worry again, differentiating colours is just a part of the interview.   

And one more thing, my daughter will soon turn 4.   She has been attending painting class in the past year.   I saw her mixing black and white to get grey.   When your child gets older and is capable to paint, he/she will be able to grasp the concept.
‹ 上一主題|下一主題