用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞仔學習態度越來越差 - 唉 !
go

亞仔學習態度越來越差 - 唉 ! [複製鏈接]

亞仔近期學習態度越來越差 , 評估 / 默書成績唔好 , 也無反應 , 他一向成績也唔好 , 他甘既學習態度 , 點樣令他比心機考好最後 lei 個考試呀? help ... help ... help !!! 我就顛 ka la !!!
   2    0    0    0

呢個問題真係令家長好頭痛, 看在眼內痛在心內. 只有個仔唔知我地做父母的心痛, 你越提佢, 佢越唔在意, 越衰比你睇.

呢D真係跌過痛過先知醒

回覆:亞仔學習態度越來越差 - 唉 !

中幾?

回覆:ccpsg 的帖子

小六

總以為係中學了. 小學生有咁的態度又好似早左些, 家長依家趁有的控制就快的控制下, 如果上左中學, 總衰.

回覆:maymay_1 的帖子

是否已有直資收了。不會參加大抽獎。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

他考了數間直資,無一間收佢;咁先至咁擔心。我只係想佢盡量考好個試,留作叩門之用,是否越迫得緊,越係反效果!唉 ~

我仔亦有同一問題, 一講讀書就好似要佢去上戰場, 叫救命, 一家三口時常因讀書問題而大吵....好唔開心!!!

唔理佢又唔係, 理佢又同你"對"頂......唔通要等一年, 二年, 三年....好多年後先至嚟讀, 到嗰時, 人人都已上岸, 有好成果.....得自己冇成績......冇學歷...唔通等運到??!!

回復 maymay_1 的帖子

學習態度越來越差 --

你有想過原因是什麼嗎?

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

Off course, I always think if I don't remind or study with him then the case should be worst & worst.....he really needs to train up and learn how to independent !  I don't like argue as it's waste both of our valuable time !!

carpenter 發表於 12-5-28 10:49
Off course, I always think if I don't remind or study with him then the case should be worst & worst ...

除了關顧他的學業,有在性格培育方面做點功夫嗎?就是參予一些訓練核心能力態度的課程,以及在親子關系上打好過良好的基礎嗎?
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 peaceandlove 的帖子

因他由細到大對學習提不起勁 , 最近3個月開始更加抗拒及逃避(不知是否學校給他很大壓力, 近月有很多功課、默書、評估等等, 令他很辛苦!) , 重間中扭計想唔返學或補課 ; 就考試啦 (重有2星期) ! 是否物極必反, 我真的要放手呢??? 請各位比D意見 ! 我應該點做好?

maymay_1 發表於 12-5-30 10:43
回復 peaceandlove 的帖子

因他由細到大對學習提不起勁 , 最近3個月開始更加抗拒及逃避(不知是否學校給他很大壓力, 近月有很多功課、默書、評估等等, 令他很辛苦!) , 重間中扭計想唔返學或補課 ; 就考試啦 (重有2星期) ! 是否物極必反, 我真的要放手呢??? 請各位比D意見 ! 我應該點做好?

對學習提不起勁這問題,關係到很多很多因素,應細心分析個中原因,如果已到達 抗拒及逃避的階段,更應鬆一鬆,免得陷入更大的惡性循環中。

我真的要放手呢??? --- 不要單純的以二分法去決定。而是可以用不同心態、手法切入,幫助本身已遇到困難或已感無助無力的孩子。

回覆:亞仔學習態度越來越差 - 唉 !

我個仔又係小六,近幾個月都係咁,唔通開始反叛期,有冇家長教下我點做好,真係激c我啦!

Hi各位小六家長

我囡囡亦有同樣問題,至最後一次評分試後,已開始hea。到近期幾個月,囡囡迷上韓國明星,一有時間上網,最近幾次小測及點書創歷史新低,有些亦不合格。之前她同意放旁後叩門(因已有直資收了),但現在她滿不在乎說大不了就讀直資吧。

因上網及學業問題,與囡囡關係開始轉差。於今年開始,她迷上韓星,情況變得嚴重,一有時間就上網。已找小學老師幫忙,她說是成長過程,囡囡在班上算是較為早熟,已踏入青春期,開始反判,不聽話。

老師教與囡囡協商每星期上網時間,以控制她上網時間。問她每日要多少時間上網才夠,囡囡要求每天1:15分鐘(註:平日一般可溫習時間是1:30分鐘)。已要求她減少每日上網時間,她不同意,故現在大家仍未達到共識。

今星期已開始考試,前星期六及日,叫都肯溫習,不過都有上網。

請問你們子女是否有以上行為?請問如何解決?因有時囡囡態度很差,我與老公都冇她辦法。問同事說大D有好轉,真的不知要等到幾時。

Thanks

Florence

我見好多家長小朋友都有不能自控上網問題,我見到佢哋情況真係苦腦,
本人小朋友讀中一,無呢個問題,唔係我小朋友特別叻識控制時間,
只係我好小比佢上網,手機都無上網o既,但如果佢考試成績滿意...規行舉步...
我會比佢玩下,但限時間一小時,做功課例外....比電腦佢玩好似當獎勵咁,唔會比佢日日玩..
現暫時佢無玩電腦這心引....不過大個啲就唔知仲keep唔keep到..

不要太担心,来日方长,将来要应付的问题更多。和小孩子处理他的问题,最好先处理好自己的情绪和心态,平心静气的告诉他你的担忧,小朋友也会关心父母的感受,而且常常较成人敏感。让他放心的将不爱读书的原因告诉你,然后再慢慢调整他的读书态度。先让他看见自己的问题较重要。加油!
‹ 上一主題|下一主題