用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果自行嗰間學校入唔到, 你地會不會再去扣門? ...
go

如果自行嗰間學校入唔到, 你地會不會再去扣門? [複製鏈接]

如題, 如再去扣門,機會大嗎?
Thx!
   0    0    0    0

叩o者.  唔叩機會=0.

smallfoothk  agree  發表於 12-5-9 16:20

會,一試無防!

回復 yiuyiu2000 的帖子

條件是成績一定要好, 才俾你叩門考筆試 ,TOP 5內有幾個人叩到 B1A學校.

霖霖B媽咪  到時只睇成績, 你自己有冇揀去反而其次. 你成績唔到, 寫試機會都冇.   發表於 12-5-9 17:12
like_travel    發表於 12-5-9 17:11

我都會博一博!

Why not?盡力而為,唔試唔安樂,要膽大心細臉皮厚!去年見到一位媽媽叩門時掹禁哀求職員俾佢個女面試機會,但職員多次表示未達要求唔俾申請表!雖然她被拒之門外,但個刻我俾十個讚呢個媽媽!母愛盡顕!

like_travel  當然唔係每一間中學都有如此要求, 不過最top果幾間就係咁對d 細路  發表於 12-5-9 17:04
like_travel  又何苦要苦苦哀求個school staff 呢, 成績未達標比佢interview 都唔會收佢o拉 ! HK 教育就係如此現實 ! 中一收生現實到要求一個11-12歲既細路表現如18歲先叫ok  發表於 12-5-9 17:03

如派得唔好, 又好鍾情間學校, 點解唔博? 機會再細都博.  

719117  agre  發表於 12-5-10 13:36
like_travel  唔知幾時讀書變成好似一場賭博 ! 好化 !  發表於 12-5-9 17:06

如派得唔好, 會

引用:+本帖最後由+yiuyiu2000+於+12-5-9+10:54+

原帖由 yiuyiu2000 於 12-05-09 發表

如題, 如再去扣門,機會大嗎?
如果不太差都會接受!叩門入學機會真的很細

會! 就算派第二志願都會去博一博!

vincher 發表於 12-5-9 16:13
Why not?盡力而為,唔試唔安樂,要膽大心細臉皮厚!去年見到一位媽媽叩門時掹禁哀求職員俾佢個女面試機會, ...

話人地未達標準連申請表都唔派比人又真係幾hurt人!做父母有陣時明知自己小朋友未達要求都要去lur,重要哀求,有陣時又好似迷失左咁。哎,可憐天下父母心,真係有幾多個小朋友會明白呀!

whmama    發表於 12-5-9 21:54
:verycold: :verycold: :verycold:

謝謝大家!  

最近老是在考慮扣門問題, 聽過來人教路應該先部署好扣門路線等等....
但我就覺得好難決策, 萬一派得不好, 應該先扣入讀機會大的學校 還是自己最想讀的學校呢?
當然,最想讀的學校機會一定很微,  但不去扣又不甘心, 唉! 煩惱....

回復 yiuyiu2000 的帖子

我覺得睇埋畢業試及衡量想叩門既學校係咪適合小朋友. 我會選一間心儀+一間合囡囡程度的. 最後如果兩間都唔成功, 就會讀住派左個間先, 叫囡囡比心機讀好 F.1 , 到時都仲想叩心儀個間, 會再試多一次.

Snakemama  Hi HY412,pls go to see my another thread on "晚晚失眠"  發表於 12-5-10 09:42
Yanamami  F2再轉, 阿囡未必想呢....一切已適應, 且有班朋友.  除非派到好差, 否則一動不如一靜.  發表於 12-5-10 08:10

yiuyiu2000 發表於 12-5-9 22:46
謝謝大家!  

最近老是在考慮扣門問題, 聽過來人教路應該先部署好扣門路線等等....
o也! 你一開始就應寫清楚d啦....答案會唔同嘛.  叩機會大果間先, 心儀間後.  從你文字中覺得心儀果間係較主觀願望, 未必實際適合小朋友.  而自己亦冇信心心儀果間會收.....記住, 合適小朋友的學校, 佢會讀得開心, 6年喎.....校風最為重要.  仲有, "心儀"果間, 係你心儀定佢心儀呢? 有分別架.

回復 Yanamami 的帖子

" F2再轉, 阿囡未必想呢....一切已適應, 且有班朋友.  除非派到好差, 否則一動不如一靜. "

我估都係會派到 Band 1 學校, 所以叩門唔成功都沒有太大影響, 至於完成 F.1 後是否再叩門, 一切都係睇阿囡意思, 單靠父母意願而行, 對我的家庭來說成功率好低.

Yanamami    發表於 12-5-10 09:38

各位家長,請問扣門會否有校網限制,如統一派位時是九龍區,但扣門想回荃灣區,是否可以的,謝謝幫忙!

ohnono  沒有限制的,放心。唯一你要考慮是完成績再趕入去,交通的安排要盡量不要花上太多時間。  發表於 12-5-10 12:07

Yanamami 發表於 12-5-10 08:08
o也! 你一開始就應寫清楚d啦....答案會唔同嘛.  叩機會大果間先, 心儀間後.  從你文字中覺得心儀果間係較主 ...

Yanamami, HY412,

非常感謝你們的提點, 可能我太過緊張, 總想為女兒找一間好學校, 但又總是惶恐不安以至不能做出一個明智的決定,其實女兒都是受父母影響的, 所以我心儀的也是她心儀的學校, 但我都有跟她解釋過, 每一間學校都它好的地方, 一切都係要靠自己, 她亦都白明的.  可能我係傭人自擾吧!

其實每間學校都有其長處, 正如每個小朋友都一樣, 放眼看看其他學校的長處, 會令自己放開一點吧.  重點是校風要好, 我相信就算非你最心儀的, 你也會選上一所好學校給囡囡的.  要做的已做了, 無怨也無悔, 便應放鬆下來, recharge–下去迎接新挑戰.

大抽奬派到第一志願, 就會去自行第一志願叩門.

如此類推, 打算最多會叩三間中學啦.  

ohnono  好佩服你的毅力!  發表於 12-5-10 12:59

『扣門』前必須準備充足,了解每間心儀中學嘅要求,有D小朋友要一齊去,即時考筆試;有D就只需家長交表,之後通知考筆試。

上年亞仔都有很多同學『扣門』成功,前年(亞仔對上一屆)入迦密嘅4個師兄姐,全部是『扣門』。
‹ 上一主題|下一主題