用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解而家d細路係咁 ?!
go

點解而家d細路係咁 ?! [複製鏈接]

係咪普遍物質富裕左, d細路唔知米貴, 又唔係好識體諒人, 有時仲有d自私, 講左好多次, 唔知幾時先大個
   0    0    0    0

俾佢地做下義工, 望下世界艱難, 學下惜福.

因為不同年代的細路有不同閱歷, 他們未嘗捱餓.併力求生, 很多十多廿歲的, 連家務. 暑期工未做過. 踏出校門, 自己的書包可從來唔使自己揹(除了工人姐姐, 小學階段更常見年邁公公婆婆揹負十幾KG書包), 呢D現象四面可見, 更遑論尊師重道. 對長輩尊重及體諒.

社會風氣. 家庭教育. 同輩影響等等都屬其因. 作為家長, 我地都時經常以身作則, 自少養成良好品德 (當然, 知易行難, 但難都要盡力教), 唔可以容許下一代太放肆, 否則社會上更烏煙瘴氣, 道德淪亡.

至於做義工, 的確意義重大, 但切記要小心挑選啊.

小朋友係屋企做下家務都好.  自從細果個升上K3, 工人完約我就無再請.  大女細女都要幫手開飯收抬倒垃圾, 自己間房當然自己搞掂.  無工人媽咪係辛苦少少(若要上班就無得講), 但值得架. 自理力都高d.

One-Mama  同意!  媽媽雖然辛苦D, 但能陪訓囡囡, 都係值得!  發表於 12-5-7 18:21

回復 Chanpp921 的帖子

如果有能力真係要生多個, 依家通常得一個小朋友, 萬千寵愛在一身.  佢地真係太幸福了, 無人情味, 自已顧自已, 不理他人的感受, 說話又直腸直肚, 自私自力.  我家中那個唔上唔落的青少年就係咁, 自問我地兩公婆已身作則, 由細自大都係教佢要大方做人, 人地對你好, 你都要對人好, 唔可以自私.....  依家佢都係咁, 真係好激氣...

karen2323  我個女又係咁,得罪人多,稱呼人少。  發表於 12-5-22 18:28
One-Mama  所以話除了父母身教, 社會風氣同朋輩影響好緊要, 大家努力D啦!  發表於 12-5-8 12:39

Chanpp921 發表於 12-5-7 08:32
係咪普遍物質富裕左, d細路唔知米貴, 又唔係好識體諒人, 有時仲有d自私, 講左好多次, 唔知幾時先大個  ...
之前阿仔都係咁,鍾意食嘅就唔理其他人,食埋最後一件。次次都俾我話(好嚴肅、黑口黑面)。要求佢同人分享,而且喺食碟中最後果啲食物之前,一定要問齊同枱所有比佢年長的人。教咗3、4年,先至做到呀!
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

Snakemama 發表於 12-5-8 14:17
之前阿仔都係咁,鍾意食嘅就唔理其他人,食埋最後一件。次次都俾我話(好嚴肅、黑口黑面)。要求佢同人分享 ...
好難教.....提佢(身教)要拉住度門俾人出先.....唔知仲要提幾耐.  好彩入港鐵同lift都識俾人出先, 唔係就失禮死.  同d女講, 唔該記住我教d野, 唔係人地話我無家教就真係冤枉.....

Snakemama  係,第一個要怪嘅人實係父母。所以幾難教,都要繼續教•••  發表於 12-5-8 14:34

當我話個仔無禮貌時, 佢會話: 我係出邊及學校唔係咁架.  
真激氣...

呢D係責任問題, 正如今晚電視節目關於單親媽媽人數上升, 也正好反映出年青人, 少不更事, 往往不願為自己的行為負責, 結果造成漸多少女(婦)要身兼父職.求學.工作多方面的重擔, 加上一些同性關係日漸被接納, 社會上恐怕完整家庭觀念及結構也漸被推反!

唔係唔教,真係教唔聽囉... 有時d 人好搞鬼,奉旨唔拉門, 自己個身過到就算o架喇...我搭親地鐵都鬼食泥咁--- 請先讓車上乘客落車, 我出唔到你地點入姐...仲有一次同個仔一齊,隔來個女仔想拎野出來食,我用好不屑既眼神望佢,跟住就同個仔說教喇....佢跟住同個friend 講,隔來個C9 好煩...咁佢都收返埋唔食,但我就忍唔住講,咁大個人唔駛人出口話都識喇...:;pppp:
阿媽
‹ 上一主題|下一主題