用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 三歲未識認字點算(A-Z,數字)!
go

三歲未識認字點算(A-Z,數字)! [複製鏈接]

已讀了n班大半年了!
   2    0    1    0

回覆:三歲未識認字點算(A-Z,數字)!

平日自己有教下佢嗎?不懂識是不讀定係你讀A佢都唔識邊個係?

學校有冇comment?

有教架,睇書又有,玩教又有,指比佢睇a for apple又有,問番佢尼個係咩?佢唔識答,有時亂答有時答唔識!

樓主唔好咁緊張, 其實都唔係好大問題, 幼稚園都係遊戲中學習, 可能佢識左入晒腦, 但唔表出達出黎, 又可能佢見你成日問佢, 佢先至"玩野"唔答你~

但係佢真係唔識喎!用好多方法問佢,威迫利誘,讚佢又有,比佢鍾意既野又有,都係唔識,話比佢聽就跟住講,五秒後問番又唔識!

你覚得佢幾他發展有冇问题?我個女都係K1 開学後至学識 abc, 之後就進展神速。每個小朋友都有自己步筏,幾他方面無问題就睇住先啦

我唔係專家, 唔可以肯定答你一定無問題, 你可以搵D專家睇下, 我相信你會放心D, 不過真係慢左D, 我個女22個月已經識讀&記得晒A - Z ,雖然讀音唔正,但知道佢讀咩囉

其實都唔駛心急既… K1先教abc…

咁佢識唔識唱ABC SONG 呀?
或者可以試下教佢唱左歌仔先,等佢有發音既概念再教佢認字母。
唔好比太大壓力比小朋友,等佢開開心心學習好d ^^

其他發展都ok,唔係特別蠢又唔係特別醒,只係估惑d唔專心,只顧住玩,睇字咭變玩字咭,正亂晒為止,abc同123都識唱,指住d字黎唱,都認唔到,只鍾意搗亂!

keroro113  對住古惑B,最重要俾佢知'佢急你唔急',小朋友好醒架  發表於 12-5-2 19:10

唔需要太擔心,個個小朋友都唔同
有個別差異
小朋友咁細專注力弱,文字對佢地黎講唔太有趣
家長唔需要太過緊張,這會更加令小朋友感到壓力,影響佢對學習既興趣
係自然既環境多d讀生字俾佢聽
持續觀察  

我記得大女讀 n1 時係冇教 a-z 的, 反而一開始就直接教生字, 派字卡.  我姨甥女同年讀另一間學校, 就係由 a-z 開始教.  到家長日時, 我問老師點解唔係 a-z 開始教, 老師的回覆好有說服力.  老師話 a-z 本身係冇意義的, 舉例 apple 先算, 我地平時同人講嘢只會講 apple, 而唔會 a-p-p-l-e 咁串個字出嚟, 識串字只係 for reading & writing.  咁細個小朋友, 主要係要佢地可以同人溝通, 或聽得明 net 講咩.  所以學校 n1 唔會刻意教 a-z, 反而會教好多生字, 所以我細仔都係讀咗大半年 n1, 望住字卡當然識講啦, 但冇公仔之下而認得的字, 其實都好少.  我自己亦唔會另外教佢.  a-z 佢遲早都識, 唔需要一定 n1 就認到晒既.

回覆:hellolo 的帖子

我就比dvd個女睇.... 另加睇書,18個月佢認曬a-z大細階

回覆:三歲未識認字點算(A-Z,數字)!

買個磁石abc版俾佢玩,超鍾意,好快學識abc!

係呀,買雪櫃磁石, 阿囡未夠兩歲半左右. 朋友送左豆豆城的生果磁石.
我搵左一塊大磁石版. 先貼幾個英文字.  讀個'A',叫囡囡搵出來, 然後放左個雪櫃入面. 就會發聲, DADDY 陪囡囡齊搵字. 一家親子遊戲. 好開心.
慢慢,貼曬廿六個字. 就好快識曬.  仲未到K1班.  樓主仲有幾個月時間.

樓主, 建議你再俾多D心機教個小朋友, 並且觀察住佢個情況, 如果情況持續無改善, 尤其極度唔專心學野, 鐘意望東望西, 或者喜歡答非所問, 甚至搗亂, 就可能有過度活躍症, 那時就最好請教醫生意見.

little_yolky  6歲之前是沒有所謂過度活躍症的。如果醫生話你有, 你就轉醫生好了。  發表於 12-5-25 13:45

Have you tried flash cards? My girl likes to play flash cards a lot. She reads out loud the letters when she's playing it herself.

回復 hellolo 的帖子

建議你用printer print 字母,每張A4 size一個字母,用A4 透明file套住(過膠好貴),當佢想食零食,玩玩具,或有任何佢好想但你認為可有可冇嘅要求時,就抽2個字母(e.g .A and B),要佢攞個A or B俾你,成功即獎,失敗就教佢一次,耍佢follow,如唔專心,唔肯做,由得佢,但佢亦得唔到本身嘅耍求,晤使迫,唔好罰,最重要係你嘅堅持

angelkinki  good idea!!  發表於 12-7-22 17:24

多謝咁多位意見,如果比佢簡有時都答中,有時唔中。人字得兩劃都唔識,門字咁多劃就認得,死未><。

回覆:hellolo 的帖子

認字係越多筆畫越易認嫁,因為以圖像記憶。

‹ 上一主題|下一主題