用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔仔升中一 - 好煩惱、好痛苦!!!
go

仔仔升中一 - 好煩惱、好痛苦!!! [複製鏈接]

亞仔成績屬 band 2 尾 - band 3 頭 , 就讀太子道協和小學 , 校網是油尖旺 , 考了數間直資中學也【不獲取錄】!近期努力查看網上一些油尖旺的 band 2 尾 - band 3 頭 , 因要填統一派位表 , 但d comment 好差 , do 唔知點填好 !!! 各位可否比 d 意見 , 我係新丁一名 , e 家好灰心又擔心 ! 請大家多多指教 !
   0    0    0    1

回覆:maymay_1 的帖子

我姪仔也是協和band2-3; 我嫂轉琛水埔網

回覆:maymay_1 的帖子

仲有,考慮下香島

其他Band2/3直資我不太認識,如果不怕遠,粉嶺"心誠"不錯,幾百蚊學費一個月,甲部可填第一.校風很好.

johnnywalker 發表於 12-4-18 18:40
B2B3學校,我諗最重要係校風,建議樓主去相關學校親自視察下,睇下學生行為係點。我覺得,學校成績次要,校風先最重要。

同意,校風很重要,成績麻麻也算了,千萬不要群錯壞同學而誤入歧途。

我都一樣好煩,亜仔今次數學得58分,由一年到六年班頭未拿這分,攪到我心煩但平時在亞仔面前份冇事,有苦自己知!我會try宏信書院,有些同學都収了.

回復 CarlamMAMA 的帖子

分數出左已經成了事實,那就暑期時,上補習班溫故知新.準備迎接升中,讓小朋友受小小壓力,他能成受的,多點關心.讓其知道你和他是著緊成績的.

CarlamMAMA 發表於 12-4-18 21:04
我都一樣好煩,亜仔今次數學得58分,由一年到六年班頭未拿這分,攪到我心煩但平時在亞仔面前份冇事,有苦自己知 ...

數學科真係好容易失手在唔小心,但數學科有一個好處就係可以計多d。熟,自然就能生巧!
疊埋心水填好份選校表先啦。
:verycold: :verycold: :verycold:

如以上家長所言, 先放眼校風好的學校, 一些同學仔在升中一後努力考好成績, 中二時再轉心儀的中學.  總會有很多出路, 別灰心, 加油!

多謝各位!

勞工子弟中學校風都唔錯, 都可在甲部考慮

phoebepanpan 發表於 12-4-18 11:50
我姪仔也是協和band2-3; 我嫂轉琛水埔網

但深水埗區Band 3 唔會比油尖旺區好, 點解要轉網?

家之達人 發表於 12-4-19 22:47
但深水埗區Band 3 唔會比油尖旺區好, 點解要轉網?

我也不知點解佢要轉.  我問過KHMAMA , 都話留在油尖旺好D

謝謝各位的意見!我住九龍灣 , 粉嶺太遠啦、香島已考英文班(已 rejected); 請問各位可否再提供 band 2 - band 3 較好校風的學校給我(直資 / 官立 / 津校也 ok) ??? Thanks so much !
‹ 上一主題|下一主題