用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友2.5yr開始學Jolly Phonics適合嗎 ?
go

小朋友2.5yr開始學Jolly Phonics適合嗎 ? [複製鏈接]

我小朋友仲未識寫字, 現返緊PN班, 想比佢學多d英文, 未識寫字去學Jolly Phonics會否過早, 要學長d時間 ?
   0    0    0    0

我個囡5歲去學, 要學一年. 個 course 比4-6歲, 我見有D細既發音爭D, 同埋上堂重有其它活動, 例如: story , hangman, 咁細會5會參與少左, side $$$ 呢.

係呀我都驚side 錢. 但我見有d小朋友4歲學完phonic, 開始學enipo/kumon英文,
其實phonic學左有無用呢 ? 請指教....

我的囡由20個月開始去playgroup, 直到3歲, 我覺得自然學英文最好.  跟住因為我揀左一般既屋邨幼稚園, 味同佢報吓phonics, 諗住keep 吓D 音(一般既幼稚園老師D英文真係) , 所以最後大概4歲先去學, 頭2級我可以入埋去, 咁我記得要默寫 tricky words , 太細會5會唔好呀?

我囡無學 kumon 或其它, 我都係 buy 自然學習, 所以幼稚園期間只去學 phonics, 上吓 講故事班, freetalk 之類, sight words 我就自己教.  但現時(P. 1) 都好夠用, 囡囡默書5洗點温, 最低都有98分, 默書包括 30% phonics, 50% 讀默句子, 20% 背默句子.

我囡係油尖區讀津校, 都係難入果D, 上次考試英文排24/165, 你可參考一下.

漏左講, 我覺得 phonics 5係絕對, 但好有用, D 字既音同串法個囡會注意左好多.

我覺得俾唔俾佢學係應該依佢程序, 我阿仔2歲已經學, 4個月已經識哂四十幾個音, 但因為好小溫習, 未係好識blend
我俾佢學係因為佢歲半已經識哂A-Z大細階, 我都係俾佢試下, 佢又好有興趣學, 我buy自然學習, 順住佢發展俾適當的就ok

多謝各位意見! 總括來講學PHONICS係有幫助的.

maomaochoi, 你小朋友要幾耐升到一個LEVEL, 我想做參考....

同佢講多啲英文故事比較有意義

請問level幾開始要寫字, 我小朋友未識寫字....

回復 Letter_lalaland 的帖子

係,我非常認同,睇多 d ,講多 d 英文故事書,佢會不奇然地學會好多英文生字的

我都想知邊度有phonics可以比較細小朋友學,
我仔仔大約16個月時已學會 A~Z,a~z, 包括a~z phonics 標準單音
(他是從phonics 玩具及我極少數的播碟中學會)
大概20個月已經可以憑 英文字母開端聯想出生字,
部份生字我唔知佢係認得定係憑phonics音大概估計出黎,
都認讀得唔少字,佢對英文既興趣真係好濃厚,
好想佢英文發展得更好,而自己英文唔好,phonics 方面真係幫佢唔到,
亦因他太細,無phonics 班會收佢,我都不斷搵緊....

OK, phonics can help right pronounciation of words..

manmanchubb 發表於 12-6-13 16:01
我都想知邊度有phonics可以比較細小朋友學,
我仔仔大約16個月時已學會 A~Z,a~z, 包括a~z phonics 標準單音
...

對於 3 歲以下的幼兒,
你大概知道佢哋嘅大小肌肉、智能仍然處於發展階段,
而佢哋嘅口部肌肉,舌頭的控制亦然;
以致被說話未可以咬字發音清晰。

學習英語拼音主要目的為幫助小朋友拼讀英文字,
從而使佢哋明白音 (英語) 同文字 (英文字)的關係;
閱讀故事圖書能豐富幼兒生活經驗,
當幼兒掌握拼讀的技巧後,
不單令閱讀變得有比較容易;
亦提升了自己會讀的滿足感及自信。

基本上大部分中心除了考慮到大部分年幼的幼兒
發展未適合以"傳統"方式學習拼音外;
學習"成效"不明顯;
難以有效控制 8-10人的班,
如果3-5人的班收費太平則難以有合理回報;

坊間常用的方法:
反覆對白紙黑字嘅英文字母練習再練習,
不單未能引起幼兒嘅學習動機,
甚至對"學習" 英文/語 產生反感。
亦可能是其中不收幼兒的原因。

年幼的小朋友可以透過唱兒歌、聽/講圖書故事,
多聽多講多讀, 豐富學習經驗,
當時機成熟,學習自然變得輕鬆、成為一種樂趣、一種享受。
我自己亦見過好幾個幼稚園小朋友無師自通,但佢哋嘅母語是英語。

你住哪區的?
最好上Letterland 的網站,看看區內有什麼中心/老師。

回復 Letter_lalaland 的帖子

衷心感謝你詳盡的回覆,
那我明白了, 我會到 letterland showroom直接了解,
可能我先買合囝囝的書CD先, 及上letterland家長班先,
其間只幫他報一些以 net 老師任教的班,
唱唱歌說說故事或kindermusic 等類別先給他語境吧,
待約一年後再看情況考慮給仔仔上有關 phonics 班吧,

囝囝熱愛閱讀, 可能這原因,他很喜歡學習.
他從閱讀中不經不覺記下了很多生字,
幾個月前我忽然奇想的一句叫他嘗試把一本不太熟悉,
但以圖多小字的書讀出,
沒想到他不但可以完成整個簡單故事,
從此,他更愛上主動說故事 (當然是能力範圍內,以英文為主)

有見及此,
我嘗試著有什麼方法可以配合他,或再幫他一把,
唯自己英文程度麻麻,

好感激你既回覆,
好讓我知道下一步應該點做,
認清囝囝生理發展及能力,
否則可能會無意間變成急進, 害了囝囝,
真的很多謝你

‹ 上一主題|下一主題