用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真幼稚園?
go

祟真幼稚園? [複製鏈接]

好嗎?很多人報名?我只知很早便要吉報名,
   1    0    0    0

是好學校

唔係早報名就機會大的. 你留意上網交application form 日期. 好detail 寫左程序. 要你參加左個介紹會先架. 介紹會分幾個日子, 唔使擔心無得參加..之後可以去參觀開放日. 最後去interview. Interview 唔係日頭, 今年我個囝in 6:30pm. I think their arrangment was quiet smooth this year.

係咪一定要參加完介紹會9月先可以報名架?

http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... p;nocache1325566589

ahqq, 就如jvcfamily 所講, 你係一定要參加講解會先, 因為在講解會中會發給你一張問卷; 此份問卷之後無得再發的...你要連同報名申請表一同交回此份問卷的...

ahqq 發表於 12-4-17 17:17
係咪一定要參加完介紹會9月先可以報名架?
吾一定......不過可以表現家長架誠意

我見這間幼稚園這麼認真,是不是很難入?名校?

fungcarmen 發表於 12-4-20 08:23
我見這間幼稚園這麼認真,是不是很難入?名校?

其實真係無話名唔名校. 不如你上佢地學校個web睇吓佢地教學方法同理念係咪你自己想要先啦. 佢地有中英同英普班, 各有特色. 你又可以去佢地簡介會聽吓.  好少學校報名前有簡介會架, 就係等D人聽完後有心先好報, 唔好浪費大家時間.

不過TT每年都係最早報名個幾間, 難免大家抱住試吓無壞/熱吓身呢D諗法, 一窩蜂去報名.  不過亦係因為好早要報名, 好多人都會miss咗.

中英有6班, 英普得3班. 去年3000幾人報名. 算唔算難入就見人見智啦. 不過今年校長多咗出鏡, 會唔會因此再多D人報就不得而知嘞. 去年都要分4日interview.

仲有, 如果你好介意黃昏去interview就要想清楚嘞, 唔好去完先黎鬧!!!

同埋佢地係要交$50報名費架, 如果唔願意比又係唔好報嘞. 唔知點解年年都有人為咗呢$50又鬧爆.

回復 fungcarmen 的帖子

甘學校處事係應該認真既. 至於名唔名校, 好睇你點睇. 我覺得最緊要係咪岩我小朋友性格, 教學方式同我的想法是否接近.難入既學校又係咪一定岩自己小朋友呢, 我又覺得唔係必然既...
所以好贊成家長聽左簡介會先, 對學校理解多些. 順便睇下間學校.. 去年我報左一間知名幼稚園, 我打去問會唔會有open day 之類. 其實佢甘出名我估無既, 都係多口問句...無唔緊要, 不過個位ADMIN 姐姐一句"得"我, "我地年年好多人報名, 邊有時間安排open day, 你報左名叫你黎in 個日你咪順便參觀囉"... 我結果有去in,,我真係好想睇下呢間學校有幾巴閉..校園都大, 不過的設施都幾old.. Anyway,,, 間學校老師其實都有的笑容,, 感覺又未至於甘差, 可能好多人打去問野, 所以個位姐姐心情唔好, 又唔可以話關間學校事既....
講得太遠...我睇返之前一的comment, 亦有係呢度PM問過2位TT用家, 大家好positive,而且佢地小朋友考到好多人想入既直資小學(當然我覺得佢小朋友本身有本事啦..) 不過如有學校簡介會, 各位可盡量抽時間去聽下..
另外正如FAT2 / 2 FAT 講, 佢地係放工時間interview, 所以帶定Cookies, candies, water 等去..overall 我覺得佢地安排算唔錯...

2Fats  haha.....我係too fat呀  發表於 12-4-20 15:03
‹ 上一主題|下一主題