用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾多歲係反叛期,
go

幾多歲係反叛期, [複製鏈接]

..........................
   1    0    0    0

Could you share more detail ?

In fact, parents' point of view is much difference from children.

yauyauo  太長遍了, 都唔知點講, 呻下會舒服好多, 今朝佢都話我知佢做錯左.  發表於 12-3-24 09:11

小孩子懂反身便會反判,但人仔細細時,父母壓得住。到十四、五歲時,長高長大了,或小朋友已熟悉父母的技量,父母再壓不住時,便說子女反判....

yauyauo  慢慢傾 同佢攞返件事出嚟講 但都唔得 我都唔知應該點做  發表於 12-3-24 08:12

醒目開學勳章

你諗下後生有無經歷過?
同佢地12/13歺有咩分別.
你就驚佢行差踏錯.
佢就話你小題大作.
做媽媽而家只可以關心佢打開心中天穸.
慢慢說教.祝好運.

mrsjacky  車!咁你抵晒啦!我先慘,自己以前好生性好孝義,但阿仔日日食錯藥!  發表於 12-3-30 18:32
yauyauo  如果我同佢調轉身份, 我諗情況會更嚴重, 因我以前實在太曵....  發表於 12-3-24 09:22

醒目開學勳章

我自己個女,最幸苦是5年級,可能佢早熟,乜都駁你,郁D黑面,成日發脾氣,6年級之後慢慢好,依家中二,反而無人地成日講的反叛期,可能佢的反叛期就在小五時

BallBallMaMa  我個女都係咁wor, 小五一日到黑都同我嘈, 著咩衫都要嘈一輪, 到左小六反而純晒, 有商有量  發表於 12-3-31 00:53

CrabPincers 發表於 12-3-24 09:34
我自己個女,最幸苦是5年級,可能佢早熟,乜都駁你,郁D黑面,成日發脾氣,6年級之後慢慢好,依家中二,反 ...

CrabPincers,

佢而家就係小五, 就係乜都駁咀, 少d轉數都唔得, 希望好似你咁就好喇

醒目開學勳章

我幾年前曾經聽過一個講座,我記得講者講過小朋友喺小學3年級同中學嘅2年級最容易變質。

熹熹媽  而家我仔又係咁,幾個月前都無...  發表於 12-4-1 07:37
BallBallMaMa  三年級真係好難教, 成日駁咀, 話佢就咀藐藐, 態度勁差  發表於 12-3-31 00:50
mrsjacky  三年級﹖係,我仔都變左,以前咁多年教落果d唔見晒,而家呢個都唔知邊個個仔!  發表於 12-3-30 18:34
yauyauo  係開始 (打錯左字)  發表於 12-3-24 18:13
yauyauo  3年級已經開心變質, 咁快  .  發表於 12-3-24 18:13

醒目開學勳章

yauyauo 發表於 12-3-24 09:53
CrabPincers,

佢而家就係小五, 就係乜都駁咀, 少d轉數都唔得, 希望好似你咁就好喇

;比心機D 啦我覺得真係吾好鬧, 有一排我同個女關係都吾係甘好

可能, 因為呈分試關係, 我又緊張, 佢可能自己有壓力又吾識表達, 所以樣樣都駁

試下搵一個中間中, 有乜野大家慢慢傾, 吾好一開始就鬧, 我都知好難, 尤其聽到佢一句, 咩野呀................係用D 極討厭的聲音WOR

我諗返, 以前細個, 我爸都話過我, 叫你沖涼, 你答, 哦, 得啦, 吾駛將個啦............拖到甘長, 我依家終於明白點解, 真係令父母好討厭

我依家同個女關係都好OK, 今日下午還走左去看戲, 我見套戲, 多數都係D 學生, 一PAIR PAIR(女仔組合), 一係情侶, 好似我們兩母女既, 好似吾係好覺, 真係好慶幸, 佢到依家中二, 還肯跟我呢個老野去看戲, 吾係選擇同同學去看

CrabPincers 發表於 12-3-24 18:19
;比心機D 啦我覺得真係吾好鬧, 有一排我同個女關係都吾係甘好

可能, 因為呈分試關係, 我又緊張, 佢可能自 ...

你同你囡囡關係好好呀, 好似兩姊妹咁, 行下街, 睇下戲, 我都有同個女咁做架, 但係唔知點解好似同佢
火星撞地球咁, 又或者係我既問題啦, 我無耐性, 粗粗魯魯....緊張大使, 每一年考試, 評估, 默書, 測驗都
緊張, 成日都放鬆唔到自己, 放工返到屋企又要做, 個人感覺好疲累.......唔好意思, 打咁又隻字, 要你耐心咁睇
希望我真係改到啦, 但係我都唔細喇, 點改哎......
都多謝你同我分享你和囡囡既事情, ^^thank you

醒目開學勳章

garfield_pooh 發表於 12-3-24 11:44
我幾年前曾經聽過一個講座,我記得講者講過小朋友喺小學3年級同中學嘅2年級最容易變質。
...

我表達得唔係咁好, 變質唔一定係變壞, 有可能係變好果方面, 正確應該講喺呢兩個時期特別容易受人影響

anna59  我好鍾你隻garfield  發表於 12-3-25 11:45

我女都係5年級,都係經常駁嘴,但她還聽教,我叫佢做佢一定做,不過會比說話你聽.所以我有時會當聽吾到佢講,費時小事變大事,但當大家行街買野時,我就會有意無意同佢講,某某吾尊重父母,佢d行為我吾鐘意,我都吾想你學,我希望大家都尊重對方,我也知你讀書辛苦等,佢都會回應我,知自己會改下性格,所以我勸你在大家都風頭火勢時,就收下火,收下口,當大家平靜時再傾,咁會好d,最重要係吾好傷感情.

我女2年班,都寸嘴駁嘴,我忍吾到時,覺得佢吾尊重父母,就會駡佢,佢即收口,但擔心佢大個就吾收。同佢講道理,佢話都明白,但口快過腦就嗡左出黎。,平時我地關係好好,無問題

依家做父母IQ, EQ & AQ都要有齐....我贊成SUSANNA所講, 風頭火勢咪收下火囉...心平氣和, 愉快氣氛下咪多講兩句....千萬唔好傷感情, 傷咗就好難再同佢講架啦.....

idy926 發表於 12-3-26 15:13
我女2年班,都寸嘴駁嘴,我忍吾到時,覺得佢吾尊重父母,就會駡佢,佢即收口,但擔心佢大個就吾收。同佢講 ...

same here!
我仔都係,駁起上黎完全係係個無教養既野孩子,但乖起上黎又真係好生性,甜到入心。而家話佢都肯聽,但好明顯佢無控制過自己,遲多兩年正式踏入反叛期都唔知會點﹖最怕到時炒左大鑊收唔番d關係,因我都係好硬頸既人,細細個就落足心機教佢,早半年兩公婆仲話呢個仔令我地老懷安慰,但最近好似一鋪清袋咁,都唔知呢關點過﹖更年期都唔怕,反叛期真係唔知點算!

大家有咩好書介紹﹖

醒目開學勳章

八、九歲已開始駁嘴
‹ 上一主題|下一主題