用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我好似做錯決定...
go

我好似做錯決定... [複製鏈接]

沙田培基收左阿仔,  阿仔band 1b, 有心儀津中, 唔想放棄津中, 但又想佢考埋呈分三時至決定是否放棄培基, 如果成績跌band, 咁就讀培基唔搏大抽奬, 但deadline 19/3 所以決定唔註冊直資! 一心以為註冊左直資就無得再返轉頭大抽奬, 但原來培基會23/4或前至交有關學生資料比教統局, 總之在23/4 前攞返將證出黎就ok, 早知就照去註冊左先, 考埋呈分三再問老師如果佢banding 依然係band 1, 就向直攞返將證, 否則就安心有間英文直資收, 我係咪做唔足準備, 而家好似累左個仔咁
   1    0    0    0

既然都係事實, 就睇下下考成點先la, 加油

賽翁失馬,焉知非福呢?大家努力!
Thanks
Mo-ma

反而個仔安慰返我,佢話算la,都唔係最鐘意個間!但我就覺得自己做得未夠準備同理解唔清楚,冇左個保險,希望阿仔呈分三有好成績la!

今日嘅後悔為你換來明天嘅機會!比心機考好呈分試,專心一意向心儀津校進發!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 nc2000 的帖子

Please check PM
8-)

比D信心阿仔 , 都未知成績係點 . 可能升左呢 !

回復 nc2000 的帖子

一於破釜沉舟啦. BAND1中要跌到落BAND2又未必咁易, 放鬆o的啦.

真係吾好想太多負面答案 .
如果我阿女是 B1 成績 , 我都會跟您做法一樣 .

引用:沙田培基收左阿仔,++阿仔band+1b,+有心儀津

原帖由 nc2000 於 12-03-23 發表
沙田培基收左阿仔,  阿仔band 1b, 有心儀津中, 唔想放棄津中, 但又想佢考埋呈分三時至決定是否放棄培基, 如 ...
但係當你㨂咗直資後,你又會好像唔憤氣,寧願抽奬了!我自行兩間都有得見,我正正是這樣,所以叫阿仔努力考好個試最緊要。加油!

既然係咁,唔好理咁多,考好個試就ok,加油
我就調轉,我囡band 1,已註冊左福中,但我囡個班主任有日捉左我囡向課室外,用d唔好既語氣同佢講,問佢仲咩註冊福中,仲咩要去間band 2 學校.當晚我囡講我聽時,佢都頭dou dou,有些怨我幫佢揀錯學校.我真係有d嬲,福中向khmama整既表係1c,而且我囡又入到英文班,我覺福中好合適,唯一係要交學費,老師都要咁講野,攪到亞囡有d唔開心,激水...

6853849  福中 surely band 1 school that many people knew their name well.  發表於 12-8-19 00:28
nganc9  唔使唔開心, 福中英文班一定係Band1至入到. 想當年我大仔係Band2生, 入了中文班.  發表於 12-3-24 12:03

nc2000 發表於 12-3-23 21:32
沙田培基收左阿仔,  阿仔band 1b, 有心儀津中, 唔想放棄津中, 但又想佢考埋呈分三時至決定是否放棄培基, 如 ...

世事無絕對。

忘記背後,努力面前!

回復 presents 的帖子

好難講,我小朋友的B1尾同學數學由80幾跌到60幾,有機會趺BAND,始終唔穩定,我仔B1尾我自行報左兩間B1尾學校(佢心儀是間B1中),唔知佢會唔會怨我無定大抽獎呢?

回復 心美 的帖子

Please check PM
8-)

向前看!加油!

唔知第三次呈分係唔係會淺d,可能會視乎個別學校,但有一樣野我見到好多同學尤其是已有學校取錄果一班同學,好多時真係會放軟左手腳。

其實係一個好時機比同學拉番高d分,雖然唔會好多,因為有三次拉平均左,但對邊緣同學就有利。要保持水準就得架喇。

加油!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-3-24 13:41
唔知第三次呈分係唔係會淺d,可能會視乎個別學校,但有一樣野我見到好多同學尤其是已有學校取錄果一班同學 ...

吾好話個學生放軟手腳 , 就算個家長都無迫很禁緊 .
這個應是自然現象 .

我唔覺得樓主選錯喎~

培基對d b2 生係幾好既選擇;但 b1 我贊成博一博囉~
‹ 上一主題|下一主題