用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 想問協幼的中英普程度
樓主: MamaRabbit
go

想問協幼的中英普程度 [複製鏈接]

回復 雪豆 的帖子

入協幼就是想升協小,不過我唔係該區住,而且亦不是舊生,入讀機會很渺小,正如MamaRabbit講,若在外面叩門,以協幼程度是否真的足夠,當然明白家長亦要俾小朋友參與其他活動,充實小朋友技能。
所以而家真係唔知點選好

hi MamaRabbit,唔緊要啦~話唔定你的囡囡可直升協小呢(又可以帶摮埋細女wor) 大家都要加油ar!
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

hi mandycmt7, 咁你會否因為未能揀定HY定學之園而安排小朋友首年或首半年KG 2邊都返學?若我係你,我都會好難取捨呢!

mandycmt7  你是否都住葵涌,日後可一起坐車。  發表於 12-4-21 21:33
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

回復 雪豆 的帖子

老公有咁想法,不過小朋友會好辛苦,我實在不忍心呢。而家取向多為協恩,同自己講留返D資源俾佢學其他野充實下,最衰係校車又未知到唔到我家樓下,又要擔心多段日子。

雪豆  Same here.  發表於 12-4-25 14:22

mandycmt7 發表於 12-4-21 21:30
回復 雪豆 的帖子

老公有咁想法,不過小朋友會好辛苦,我實在不忍心呢。而家取向多為協恩,同自己講留返D ...

要放棄協恩的offer實在很難,咁難入都入到,又點捨得放棄呢?

你講得岩,hy實在很"抵讀",學費,書簿費都很便宜(平過迦南先)可以留返d錢比佢學野!

雪豆   請問你地有無俾個囡join Enopi?  發表於 12-4-25 14:24

不太了解Enopi的內容,也沒有join,好唔好呢?

I got HY and Soka offer and still struggling.  I quite like Soka but HY has chance for door knocking for HY primacy.  But I still has a younger son.  If I go for HY, they will not be able to study together (even for kindergarten).

Fatta 發表於 12-4-27 11:46
I got HY and Soka offer and still struggling.  I quite like Soka but HY has chance for door knocking ...

如果你很喜歡soka,而只是因為hy有dd機會叩門入協小而揀協幼的話,你真是要三思了,要了解那一間kg較適合自己家庭/亞女,hy應是傳統一點(我覺得),而soka是happy school,出名train學生的自信心.

加上你仲有個細仔,更加要考慮埋,接送2個不同學校的小朋友上學是否會有困難呢~
不過話時話,我覺得soka未必一定必收原校生弟妹的.
‹ 上一主題|下一主題