用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴交流。。
樓主: 無氣同你講
go

學琴交流。。   [複製鏈接]

無氣同你講 發表於 12-1-3 18:36
其實我自己只係專修鋼琴。對於其他樂器冇研究,我發現比幾多野個仔學都冇用,因為佢冇樣野學得成,有恆心同 ...

still too early to say that, still a kid, relex

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

路過,可唔可以搭單問各位一句:

比起樓主的老師安排佢地一年內考2個級,我囡的老師之前說過,她通常只會安排學生去考一個5級以下,一個5級同一個8級的試.這種安排,是否常見?或太少?

Christi 發表於 12-1-3 23:14

比起樓主的老師安排佢地一年內考2個級,我囡的老師之前說過,她通常只會安排 ...

我的學生都一般是這樣
2>5>8
或3>5>8
或4>6>8
極其量係5-8之間考多次6

mr_kong 發表於 12-1-3 23:25
回復 Christi 的帖子

有可能只是想方便自己,無需要每個級別都備課,劃一處理五級或八級課程。 ...

不考不=不用教吧
由五級到八級的過程中,平常課堂仍然會cover 哂所有應彈的scales(甚至更多,像8級只考黑白鍵各4,但一般我需要學生彈足12組),aural 的訓練也是循序漸進的哦,而且不同的學生就算同一年參與同一級別的考試,也不會倒模的彈同一programme哦

回復 marcuscyrus 的帖子

我以前教琴,5琴就必考。
之前果d係比學生攞經驗同埋對家長有個交代。

正常我鍾意比學生考,3-5-7-8

我覺得英國佬走後,8級好似易考左。

97前,8級既要求高d,唔係淨係彈到首歌就得(講真彈左幾年琴,鬥都鬥到啦),係需要有演繹既能力。

今時今日好多話考左8級既都冇呢種能力。

總之,皇家音樂考試商業化左好多,搵錢緊要。

Christi 發表於 12-1-3 23:14

比起樓主的老師安排佢地一年內考2個級,我囡的老師之前說過,她通常只會安排 ...

我受左刺激啫,一年考2級,大家都辛苦。

講真,其實報考試幾形响學生既日常學習進度,我諗多數老師都想學生真正認識音樂,好過重覆又重覆咁彈死幾隻歌。

正常每級都要彈4個唔同既音樂家作品。學琴時間有部份用左黎教考試野,相對其他就會差左或欠缺。

只有免費媽媽先會幫仔仔加時既啫。。。。

其實睇完音樂人生後,我這些音樂白痴都有一些領會,希望亞囝/自己唔好以考級為目標,好好去學音樂,即使彈這些簡單曲目,我陪練時都會要求他彈到首歌應有的感覺,我和他都在一起學。

回復 hyatt 的帖子

你呢種家長,係每個老師都想遇到既。

無氣同你講 發表於 12-1-4 00:03

我以前教琴,5琴就必考。

所以現在8級都冇乜牙力
中學生有atcl/ltcl的也大有人在

marcuscyrus 發表於 12-1-4 00:19
所以現在8級都冇乜牙力
中學生有atcl/ltcl的也大有人在

係呀,我好同意,而家咩都變曬質,攪到我好迷茫。

唯有盡力而為咁幫下個仔。

mr_kong 發表於 12-1-4 00:09

從你的留言中看得出你絕對是一個有責任感的好老師,除了認真教導課業外,還會用 ...

不敢當
我正職仍是一個師奶

無氣同你講 發表於 12-1-4 00:21
係呀,我好同意,而家咩都變曬質,攪到我好迷茫。

唯有盡力而為咁幫下個仔。

正因為太多人有,所以不用太介意
有能力的,多一點比賽效果可能更好

無氣同你講 發表於 12-1-4 00:08
我受左刺激啫,一年考2級,大家都辛苦。

講真,其實報考試幾形响學生既日常學習進度,我諗多數老師都 ...

我都好認同考試係幾影响進度,我老師又係一個非常穏陣的人,當日佢建議我囝考三級,我都有點猶疑,真的行嗎。但既然老師認為佢OK(我老師唔係嗰隻專幫人考級的老師,不過當時我個囝進度係幾快嗰隻,彈大量的歌,sight reading都好,耳朵靈敏),就去馬,結果係......嘩悶到我個囝死死下,彈左幾個月都係彈考試歌(中間都有夾雜其他歌但比起以前係少左), 預得太多時間了,結果要停一陣考試歌,彈番多其他歌至吊番條命。考完試後亞囝對彈琴興趣至番嚟,我真係怕怕,非必要我都唔想佢再考住,免得影响佢彈琴興趣。又唔係要鬥快,由得佢慢慢彈打好基礎,音樂的路係好漫長的。

hyatt 發表於 12-1-4 00:31
我都好認同考試係幾影响進度,我老師又係一個非常穏陣的人,當日佢建議我囝考三級,我都有點猶疑,真的行 ...

我對待個仔就同你個老師剛好相反
險!!

marcuscyrus 發表於 12-1-4 00:40
我對待個仔就同你個老師剛好相反
險!!

我老師係一個非常非常保守的人。而家佢知道我個囝唔悶得,又了解佢唔駛咁多時間彈好一首歌,校際歌至剛開始教。我都唔理得佢了xddddd

回復 hyatt 的帖子

你囝囝進度快真令人羡慕!我大囝進度好似蝸牛咁,如果唔係佢自己堅持,我一早就叫佢唔學了。佢跟過2位老師學琴,佢地都對佢束手無策(大囝是很勤力練琴的),最後都“接受”他的資質有限,進度越來越慢,慢到一年只教了6﹣8首歌!
現在新老師兩個月來不斷“鞭策”我和大囝,成日話:“你做得到的!” 我都估唔到大囝真的可以被她這兩個月內逼到8首歌出來。她常常說:一首歌學一個星期都學不完,不合理! (當然,我囝囝剛開始4級,歌是比較容易的。)

囝囝的老師要求每級都考的。但會教哂該級課程,包括考試歌。臨考試前才去“polish" 考試歌。
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題