用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴交流。。
樓主: 無氣同你講
go

學琴交流。。   [複製鏈接]

Grade 5 standard should play 3-part invension,sonata,waltz..many many pieces,understandard difference style..one yr can reach this standard really not only genius

steamball 發表於 12-1-3 14:10
Quite surprise a piano teacher will do that

因為我受左刺激

我剛參與左考小一黎個遊戲,我發覺之前個仔太幸福,所以一事無成。

而家,我唯有發神經操佢十八般武藝。

回復 steamball 的帖子

所以之前D回覆問我,點解唔一次過考G5,就係因為咁樣,初學者就操G5 D歌阿仔發神經都似。

BTW,黎幾個月,我就係想睇佢可以去到邊,先決定跳歌教。

始終等到我想知的資料!
沒可無辜的老 師,只有對音樂無知的家長.....像我一樣,不過跟孩子一樣都是從錯誤中學,所以從不懷疑孩子的能力。每次在當時覺得對的,一段時間後就發覺錯了!我其中幾個孩子都是主力鋼琴,主要是跟到心儀的老 師,但令一方面她們一直在Orchestra拉小提琴至中學畢業,開心參與。花在練習的時間約一小時-個多小時吧,假日,假期多一點吧。
囝囝幸福,有一位懂的家長,應可走少許多冤枉路吧!目標是一年內考五級並非不可能,相信三級作為測試而己。以你的要求,作為提議,今年報APA的Pre-Junior才是理想的目標,屆時考試與否已是順便而已。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 12-1-3 14:23
始終等到我想知的資料!
沒可無辜的老 師,只有對音樂無知的家長.....像我一樣,不過跟孩子一樣都是從錯誤中學 ...

多謝意見。
好可惜,以我經驗所得,仔仔唔係一個天才,因此我對於佢既學習歷程需要研究一下。

無氣同你講 發表於 12-1-3 13:43
咁大家分享下先,首先千其唔好誤會,我冇比壓力任何一家無辜既老師,因為我係自己教個仔。
似乎大家既小 ...

我兒不會每天練習所有樂器
甚至不是每天可練,因琴房我用著時他不能練
平均一星期練習7至8小時
既然認為孩子有能力,就去做吧,不用理會人家如何看
只想說,現實中能力高的孩子多的是,這些孩子確實很早就把才能顯露
在bk已經有不少,年紀輕輕就很傑出的小朋友
我相信當中不少是本身就是行得比人快,並非急進
我也是自己教兒子,當天報名考試時,他已在彈簡單的sonatina了,臨考的一個月,一口氣把grade 5以下的scales 都給彈了,人家看著我兒都會覺得是我急進的,實情他在percussion課時聽到師兄在打該曲,在家又聽到我的學生在彈,就問我拿了樂譜自己彈起來,我兒雖有學習的心,又有一對大手,現在他已能彈8度,可motor skill 不夠好,所以一直不算彈得很好。
真心分享,不喜勿插

回復 marcuscyrus 的帖子

妳囝囝的手真的算大呀!我大囝11歲,現在彈8度還是很勉強! 他人細手細,個腦可能都好細
for every one criticism, three positives must be given.

回復 無氣同你講 的帖子

原來你自己教個囝彈琴,咁我誤會咗啦。我兩個囝都只能專注學一樣樂器咋,又應該話:我只能專注陪佢地各人練一樣樂器
for every one criticism, three positives must be given.

我相信3分天份,7分努力,這句說話我常跟我個囝講,因為他練琴算係練得少的,一星期大約練四日,每次45 mins 左右。

btw, 我覺得考小一很多學校都唔多睇小朋友有咩achievement喎。

lillymarie 發表於 12-1-3 14:51

妳囝囝的手真的算大呀!我大囝11歲,現在彈8度還是很勉強! 他人細手細,個腦可 ...

係好大,左手v7chord 也難不到他
當初他剛開始學,講開intervals,佢自己已經常常keep住問,佢幾時可以彈到8度
我隨口up:可能8歲啦
點知有一天他笑笑口同我講話佢已經彈到8度,o個時當然係好勉強,o岩o岩夠咁樣

樓主不如考慮將呢度改為分享交流地。

我大囝老師要佢開聲數拍子,又係佢的死穴。我同老師講定,要佢數拍子,進度將會變得好慢。未來幾天將有一番爭鬥.....

Yes everybody try their best  work hard

回復 hyatt 的帖子

哈哈!重要的是一、二分運氣不可少!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

請問你大仔現在幾多yrs old ?

佢已經做到8度都算唔錯,學到3級以上已經有好多8度要彈,我個仔就係隻手未夠大,我只能教佢基本功先。

你仔仔全部樂器,一星期都只需要練約8小時,咁都算好叻下。我以前同d學生講學到5級以上,每日最少(係最少)都要練1小時琴以上,所以你話而家d人係咪叻左好多先?我個仔真係唔得啦。

我認為,練習真係唔少得,如果唔係真係好容易眼高手低。

天時地理人和·

hyatt 發表於 12-1-3 14:58
我相信3分天份,7分努力,這句說話我常跟我個囝講,因為他練琴算係練得少的,一星期大約練四日,每次45 min ...

係呀,考小一唔多睇。

但係考小一既過程當中,我先發覺我實在比太少時間個仔,成日諗住比佢自由發揮,佢既專注力同毅力真係有d問題,一遇困難即縮,我唯有親自教下佢,比返多d時間佢,重整一下佢既學習態度,唔好學咩都初初就鬼咁有興趣,學學下覺得難就話唔想學。真係生仔容易教仔難。

marcuscyrus, 我個囝跟你個囝一樣大,7度都好勉強,大手實在太令人羨慕了

無氣同你講 發表於 12-1-3 16:13

請問你大仔現在幾多yrs old ?

我兒下個月頭6歲
與其說,我兒只需練習7-8小時,倒不如說:他只能練習7-8小時,因好多時是他想練習但不能練習,大部份時間我在用琴房,待他大一點,或許可以叫姐姐帶他出外練習,而且家中還有弟弟,我總不可丟下他不理。
我看兒子,學3樣樂器的時間不單單=學一樣樂器的練習時間x3
他最先學percussion,因此他對節奏/琴鍵的topography已經掌握(tuned percussion 的樂器都是鍵盤形的麻)
再彈琴就只需解決兩行譜一起讀的問題,但他又好像從沒預到困難,兩手協調又沒問題(可能percussion 時的棍法又幫到下手)
最後才學violin,這對他就是最難了,現在也得花上最多時間去練,最常出現的問題就是左手靠耳仔去找音,但他本身就是個刻苦的人,為了這個問題,他每每練習就花半小時只按音,逐個逐個白點去按
又因為練這個,我覺得他彈琴的finger dexterity 又有所改善
根本上幾樣樂器起了相輔相成的作用
現在percussion課的東東,一般兩2次就成,鋼琴仍然是不定時看我能否跟他彈,練得最多時violin

hyatt 發表於 12-1-3 16:22
marcuscyrus, 我個囝跟你個囝一樣大,7度都好勉強,大手實在太令人羨慕了 ...

我自己手都不大,見到他的手,我都好zeenmo!

無氣同你講 發表於 12-1-3 16:20
係呀,考小一唔多睇。

但係考小一既過程當中,我先發覺我實在比太少時間個仔,成日諗住比佢自由發揮,佢 ...

換個角度,能力高的小朋友往往就不願重覆練習

‹ 上一主題|下一主題