用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽,請問幾時會模擬選科呀?係未考完今次上學期試,阿囡仲未有咩心水...最好2月27號家長日去問0下班主任,對嗎?

回覆 杰杰媽媽 的帖子

原來係咁,即係老師會叫佢地自行選科預選一次,家長日當日一齊傾.上次開過家長晚會講選科提過0下d組合,但忘記了...那今次預選要我們
家長提意見嗎?

回覆 杰杰媽媽 的帖子

多謝提點

回覆 杰杰媽媽 的帖子

收到,我會叫阿囡試0下咁樣排列去find out.

回覆 杰杰媽媽 的帖子

全部有影,可惜上 一部電話壞左乜都冇晒..又冇做back up

回覆 杰杰媽媽 的帖子

好呀,唔該晒,有需要一定請教妳幫忙Thanks a lot

回覆 杰杰媽媽 的帖子

原來係咁..就算有自己意願,大圍都未必配合到,最終只有大家張就....

尋日阿囡話學校回南出晒水,有好多同學都滑倒唔止一次,連老師都不能幸免

祝大家新年快樂,身體健康,仔女聽教聽話,學業進步

唔知你小朋友遭遇到咩事?So far我囡一直讀得好開心喎..就算係都是個別老師教學問題,各人有各人方法?家長絕對有權用任何方式去表達意見?相信唔止我校,其它學校也有情況.

杰杰媽媽  人地問我仔,都話呢間學校讀得好開心  (我覺得:最少冇人地咁鬼多功課先)   發表於 16-5-13 17:37

大家好,
歡迎來到郭德勝大家庭,我女兒升中四,請多多指教。

monilce    發表於 16-7-21 15:44

回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽,咁呢位老師真係好有心喎,值得稱讚終於按阿女自己意願選科,佢揀左Bio , Geo同中史.

回覆 杰杰媽媽 的帖子

多謝杰媽幫忙解答,好詳細我女見家長日時已經問過班主任意見,班主任都話阿女好適合讀Social Science科目,
其實佢Chem成績仲好過Bio,我都想佢讀Bio + Chem再加咩都好但奈何佢又唔肯讀 Chem,
m2.就更加書係佢讀,所以都係有得佢自己揀啦.學期尾大考試卷相對出得比較深,所以keep住
平時分真係好緊要,可以拉下分數

回覆 杰杰媽媽 的帖子

佢仲未知道自己將來想做咩?學以致用當然好啦,我地有提過意見比佢參考,但讀書0既係佢,選科最終權比返佢自己揀囉

回覆 杰杰媽媽 的帖子

正常父母都一定緊張過佢地都0岩0既,最緊要攞到大學入場劵0黎緊阿女有2日應承左英文科老師,要返去bridging course幫手.

回覆 alicetong 的帖子

我冇問過佢暑期作業同功課進度如何呀,呢幾年阿女已經被訓練到對學校所有0野都自動自覺,佢自己去同班主任,科任老師交代,係我最欣喜0既事

平時小測,默書我唔理佢0架.係2測2考我會跟0下範圍,好似榕樹頭阿伯咁依書直說問0下佢咁,數學就掉左比husband,0黎緊S4,我問過阿囡使唔使搵補習,我想甩身呀..救命!但佢話唔使.....
一向只補英文一科.係好輕ken做0下習作咁.想問0下大家?
係未英文到中四模式要變呢..??

回覆 fat媽 的帖子

fat媽,阿囡平時都好懶0架.有時小測都會唔合格,我就會話0下佢囉.
如果來年中四要補習,我都偏向搵上門一對一,請問現在市價幾錢一個鐘到呀?

收到唔該晒 fat媽

杰媽,
聽妳咁講我都好有同感,考試時段同佢磨真係人都癲...正一皇帝唔急太監急,我地就好似鑊上螞蟻咁尋晚返去睇見佢開始做緊閱讀報告0拿,仲要畫埋封面,佢講左好耐..點解連數學都要寫閱讀報告..咁大整蠱

所以未問佢中四使唔使補習囉...諗住可以甩身呀0麻點知一句唔使,
希望幻滅,都唔知幾時可以放手
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊